Prancūzijoje dėl įtarimų seksualiniu išnaudojimu apklausai sulaikyti du žinomi režisieriai | Diena.lt

PRANCŪZIJOJE DĖL ĮTARIMŲ SEKSUALINIU IŠNAUDOJIMU APKLAUSAI SULAIKYTI DU ŽINOMI REŽISIERIAI

Prancūzijos valdžios institucijos pirmadienį sulaikė garsius kino režisierius Benoit Jacquot (Benua Žakiuo) ir Jacques'ą Doillon'ą (Žaką Duajoną) ir apklausė juos dėl kaltinimų seksualiniu išnaudojimu, pranešė bylai artimi šaltiniai.

Naujienų agentūros AFP žurnalistas matė, kaip abu vyrai pirmadienio rytą atvyko į Paryžiaus policijos nuovadą lydimi savo advokačių.

52 metų aktorė ir režisierė Judith Godreche (Žiudit Godreš) oficialiai apkaltino T. Jacquot išžaginimu, o J. Doillon'ą – seksualiniu priekabiavimu. Ji teigia, kad režisieriai šiuos įtariamus nusikaltimus įvykdė, kai ji buvo nepilnametė. Tiek J. Jacquot, tiek J. Doillon'as griežtai neigia kaltinimus.

J. Godreche pasakojo, kad T. Jacquot 1986–1992 metais ją nesveikai kontroliavo. Aktorė pridūrė, kad jos santykiai su T. Jacquot prasidėjo, kai jai buvo 14 metų.

Tuo tarpu J. Doillon'as kaltinamas priekabiavimu filmavimo aikštelėje, kai J. Godreche vaidino viename iš jo filmų.

41 metų aktorė Isild Le Besco (Izild Le Besko) taip pat apkaltino T. Jacquot ją išžaginus 1998–2007 metų laikotarpiu, kuomet jie palaikė, kaip teigia moteris, toksiškus santykius. Aktorė pridūrė, kad šių santykių pradžioje ji buvo 16-metė, o režisieriui buvo 52-eji.

Dar viena aktorė, 34-erių Julia Roy (Žiulija Roi), taip pat pateikė skundą prieš jį dėl seksualinės prievartos per „kelerius metus trukusį smurto ir moralinės prievartos laikotarpį“, sakė artimas šaltinis.

Režisierių advokatės teigė, kad nebuvo jokio pagrindo jų sulaikyti ir apklausti. Pasak advokačių, T. Jacquot ir J. Doillon'as turėtų būti laikomi nekaltais, kol jų kaltė neįrodyta.

T. Jacquot advokatė Julia Minkowski (Žiulija Minkovski) teigė, kad jos klientas „pagaliau galės išreikšti savo nuomonę teisme“.

J. Doillon'o advokatė Marie Dose (Mari Dos) teigė, kad jokiais teisiniais kriterijais negalima pateisinti jo sulaikymo apklausai praėjus 36 metams po minėto įtariamo incidento.

Bylai artimi šaltiniai teigė, kad per jų apklausą gali būti surengta konfrontacija su juos kaltinančia moterimi ar moterimis.

Socialiniame tinkle „Instagram“ J. Godreche parašė, kad ją labai sujaudino tai, jog policija pagaliau ėmėsi veiksmų.

„Aš verkiu [...]. Nuo viso to [...]. Nežinau, ar turiu jėgų, bet jų turėsiu. Aš jų turėsiu [...] Dėl jos“, – rašė aktorė.

Pastaruoju metu Prancūzijos kino pramonę krečia kaltinimai, kad ji ilgai dangstė seksualinę prievartą. Anksčiau šiais metais 75 metų kino legendai Gerard'ui Depardieu (Žerarui Depardjė) buvo pareikšti keli kaltinimai dėl seksualinės prievartos. Aktorius šiuos kaltinimus neigia.

Po to, kai nutraukė tylą, J. Godreche tapo pagrindine judėjimo #MeToo Prancūzijoje atstovė.

Po jos raginimų buvo įsteigta filmų priežiūros institucija. Gegužės mėnesį Prancūzijos parlamentas balsavo už komisijos, kuri tirtų seksualinį ir su lytimi susijusį smurtą kino pramonėje ir kituose kultūros sektoriuose, sukūrimą.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Senatis?

Nu jo tiek metu praejo ...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS