Prestižiniame dokumentinių filmų festivalyje Belgijoje – režisierės G. Žickytės filmas „Šuolis“ | Diena.lt

PRESTIŽINIAME DOKUMENTINIŲ FILMŲ FESTIVALYJE BELGIJOJE – REŽISIERĖS G. ŽICKYTĖS FILMAS „ŠUOLIS“

  • 0

Belgijoje po ilgo pandeminio laikotarpio birželį duris atvėrus kino teatrams prestižiniame tarptautiniame dokumentinių filmų festivalyje „Docville“ buvo pristatytas naujausias režisierės Giedrės Žickytės dokumentinis filmas „Šuolis“.

Nuo 2005 metų kasmet vykstantis festivalis pagrindinį dėmesį skiria nacionaliniam ir tarptautiniam  autorinio kino žanrui bei jo kūrėjams.

Birželio 6–19 d. Liuveno mieste Belgijoje vykstančiame festivalyje surengti du G. Žickytės filmo pristatymo seansai, o birželio 11 d. vyko diskusija su režisiere. Renginį moderavo festivalio programos kuratorius Koen Monserez.

Filmas „Šuolis“ pasakoja Šaltojo karo metu nuskambėjusią lietuvio radijo operatoriaus Simo Kudirkos istoriją, kai 1970 metais, peršokęs iš sovietinio laivo į JAV pakrančių apsaugos katerį, jis paprašė politinio prieglobsčio, tačiau netrukus buvo grąžintas į sovietų rankas. Incidentas sukėlė milžinišką politinį sąmyšį JAV ir Sovietų Sąjungoje.

Filmas tarptautiniame A klasės Varšuvos festivalyje pripažintas geriausiu dokumentiniu filmu ir pelnė pagrindinį prizą, vėliau sulaukė didelio tarptautinio pripažinimo ir buvo apdovanotas daugelyje tarptautinių kino festivalių. Filmą „Šuolis“ prodiusuoja studija „Moonmakers“ (Lietuva) su „Faites un Voeu“ (Prancūzija) ir „VFS Films“ (Latvija).

Lietuvių kino režisierė ir prodiuserė G. Žickytė – Europos kino akademijos apdovanojimo nominantė, daugiau nei 30-ies tarptautinių apdovanojimų, šešių nacionalinių kino apdovanojimų „Sidabrinė gervė“ ir Vilniaus miesto Šv. Kristoforo apdovanojimo laureatė. G. Žickytės sukurti dokumentiniai filmai „Šuolis“, „Aš čia tik svečias“, „Meistras ir Tatjana“, „Kaip mes žaidėme revoliuciją“ įvertinti apdovanoti Europos, Amerikos, Australijos, Azijos tarptautiniuose kino festivaliuose, pristatyti kino teatrų repertuaruose ir TV kanaluose, taip pat Pompidou centre Paryžiuje, „The New York Times“ platformoje „Op-Docs“.

Lietuvos Respublikos ambasada Belgijoje bei Lietuvos nuolatinė atstovybė Europos Sąjungoje, minėdamos 80-ąsias Lietuvos gyventojų masinių tremčių metines, birželio 10 d. Briuselyje surengė susitikimą-diskusiją su G. Žickyte „Po tremčių – šuolis laisvės link“, kurią  moderavo NATO parlamentinės asamblėjos Pilietinio saugumo komiteto direktorius Andrius Avižius.

Renginiai organizuoti bendradarbiaujant su Lietuvos kultūros institutu, Lietuvos ambasada Belgijoje ir Lietuvos nuolatine atstovybe Europos Sąjungoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS