R. Doveika: tėvai vaikams yra kelias į skaitymo pasaulį | Diena.lt

R. DOVEIKA: TĖVAI VAIKAMS YRA KELIAS Į SKAITYMO PASAULĮ

  • 2

„Esu dažnas knygynų svečias. Jei tik pavyksta sutaupyti kokį atliekamą pinigėlį, jį išleidžiu knygai“, – prisipažįsta Ričardas Doveika. Jis, kaip ir daugelis kitų žmonių, prisijungė prie organizacijos „Gelbėkit vaikus“ kampanijos „Gelbėk su pasaka“. Šia kampanija siekiama padėti vaikams, dėl koronaviruso pandemijos patiriantiems dar daugiau sunkumų, nei įprastai. Didelė dalis šių vaikų, tėvams netekus darbo ir pajamų šaltinio, stokoja maisto, higienos, mokymosi priemonių. Kunigas R. Doveika pasidalijo savo skaitomomis Oskaro Vaildo pasakos „Laimingasis princas“ ištraukomis bei mintimis apie skaitymą.

Pomėgį skaitymui, istorijoms, Ričardui suformavo tėčio mama, kuri ne skaitydavo, tačiau pasakodavo įvairiausias istorijas „Ji puikiai atliko pasakos skaitymo tarnystę, taip svarbią vaikui“, – sako R. Doveika. Kunigas prisimena, jog būdamas mažas, labiausiai mėgo žvėrelių ir gyvūnų istorijas, miško nuotykius. Toliau Ričardo kelias pomėgio skaityti link klostėsi padedant tėvams. „Ypač mėgo skaityti mano mama“, – prisimena Ričardas ir pastebi, kad būtent šeima, tėvai, o ne kiemas, ne mokykla vaikui yra tikrasis kelias į skaitymo pasaulį.

R. Doveikos bibliotekoje šiuo metu yra nemažai knygų – daugiausia istorinių, psichologinių, dvasinių ir net profesinės virėjo literatūros, mat prieš įstodamas į Kunigų seminariją Ričardas mokėsi virėjo amato. „Ypač mėgstu detalius vietų ir žmonių aprašymus, kuriuos perskaitęs jaučiuosi, lyg su tais žmonėmis bendravau, lyg tose vietose apsilankiau ir visiškai nevertinu taip vadinamos „atostogų“ literatūros“, – dalijasi R. Doveika.

„Sovietmečiu neturėdavome daug galimybių skaityti tai, ką norėjome ir kiek norėjome“, – prisimena kunigas. Tad, atgavus nepriklausomybę, atsiradus laisvam žodžiui, R. Doveikos pomėgis skaityti ir literatūros alkis dar labiau sustiprėjo.

„Nors turėdamas daugybę darbų ir atlikdamas kunigišką tarnystę dažnai pritrūkstu laiko asmeniniams pomėgiams, žinau, kad žmogus visuomet sugeba surasti laiko tam, kas jam iš tiesų rūpi, taigi aš stengiuosi rasti laiko būtent skaitymui. Ir, negaliu sakyti, kad tai yra labai toli nuo mano tarnystės Dievui ir žmonėms. Atvirkščiai – skaitymas padeda geriau suprasti kitus žmones, sklandžiau išreikšti ir perteikti mintis. Daugiau skaitant tiesiog iš vidaus lengviau dėliojasi mintys ir žodžiai“, – skaitymo naudą akcentuoja kunigas R. Doveika.

Organizacija „Gelbėkit vaikus“ prie kampanijos kviečia prisidėti ir visus Lietuvos žmones: skaityti pasakas, nusifilmuoti, pasidalinti vaizdo įrašais savo socialiniuose tinkluose su grotažyme #GelbėkSuPasaka ir nepamiršti paaukoti skurstantiems vaikams telefonu 1409 (auka 5 eurai) arba skirti norimą paramos sumą internetu bei paraginti tai padaryti savo draugus.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...,apie KNYGAS galima kalbeti,kalbeti ir...

dar KARTA KALBETI...,tai labai IDOMI TEMA...,nuo VAIKYSTES labai MEGAU skaityti KNYGAS...,nieko neRAGINDAMAS is BIBLIOTEKOS parsiNESIAU Marko TVENO TOMO SOJERIO NUOTYKIUS ir HEKLBERIO FINO NUOTYKIUS ir su DIDELIU IDOMuMU JAS SKAICIAU...,paauglysteje su DIDELIU IDOMUMU skaiciau Diteris NOLIS VERNERIO HOLTO NUOTYKIAI...,megstamiausia TEMA NUOTYKIU PATIRTYS...,is VISO per SAVO GYVENIMA esu perSKAITES apie 50 - 100 KNYGU,o gal ir DAUGIAU???...,tai TUOM ir baigsiu IDOMIA KNYGU SKAITYMO TEMA... TASKAS

...,esu RETAS KNYGYNU SVECIAS...,

malonu i KNYGAS AKIS paGANYTI,bet...kai neGALI nuPIRKTI GERIAU neiti...,KNYGOS dabar GRAZIOS ir BRANGIOS tarsi ELITINES PROSTITUTES neVISIEMS PRIEINAMOS... TASKAS

SUSIJUSIOS NAUJIENOS