Rašytoja iš Airijos pelnė prestižinį „Man Booker“ apdovanojimą | Diena.lt

RAŠYTOJA IŠ AIRIJOS PELNĖ PRESTIŽINĮ „MAN BOOKER“ APDOVANOJIMĄ

  • 1

Romanistė Anna Burns (Ana Berns) antradienį tapo pirmąja Šiaurės Airijos rašytoja ir pirmąja moterimi nuo 2013 metų, pelniusia prestižinį Didžiosios Britanijos literatūros apdovanojimą – „Man Booker“.

Premija A. Burns buvo skirta už jos romaną „Milkman“.

Kasmet skiriamo apdovanojimo žiuri nariai gyrė „itin savitą“ A. Burns romaną, per jaunos moters prizmę pasakojantį apie vadinamuosius Neramumus (The Troubles) – Šiaurės Airijoje tris dešimtmečius vykusį kruviną konfliktą tarp airių katalikų ir britų protestantų bendruomenių, nusinešusį daugiau nei 3 500 gyvybių.

„Niekas iš mūsų anksčiau nebuvome skaitę nieko panašaus“, – sakė šių metų žiuri pirmininkas Kwame Anthony Appiah (Kvamė Entonis Apija), paskelbdamas premijos laimėtoją. 

„Annos Burns itin savitas balsas stebinančioje ir įtraukiančioje prozoje meta iššūkį tradiciniam mąstymui ir formai“, – sakė jis.

56 metų rašytoja žurnalistams po ceremonijos Londone sakė, jog labai apstulbo sužinojusi, kad pelnė prestižiškiausią literatūrą anglų kalba rašančių autorių apdovanojimą.

„Tiesiog laukiu, kol mano galvoje gimsta veikėjai ir jie pasakoja man savo istorijas. Negaliu rašyti, kol jie to nedaro“, – sakė A. Burns.

A. Burns aplenkė britų romanistę ir lažybininkų favoritę 27 metų Daisy Johnson (Deizi Džonson), kuri buvo nominuota už savo darbą „Everything Under“. D. Johnson tapo jauniausia rašytoja, patekusią į trumpąjį kandidatų laimėti šį apdovanojimą sąrašą.

A. Burns taip pat įveikė romano „The Overstory“ autorių amerikietį Richardą Powersą (Ričardą Pauersą), kuris pergalės atveju būtų tapęs trečiu iš eilės JAV rašytoju, pelniusiu „Man Booker“ premiją.

Pernai šis apdovanojimas atiteko JAV autoriui George'ui Saundersui (Džordžui Sondersui) – už jo pirmąjį romaną „Lincoln in the Bardo“, o 2016 metais - Paului Beatty (Polui Bičiui), sulaukusiam šio pripažinimo už savo darbą „The Sellout“.

„Man Booker“ apdovanojimas buvo įsteigtas 1969 metais, o galimybė premiją skirti rašytojams iš Tautų Sandraugai nepriklausančių šalių buvo atverta 2014 metais.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Reda

Šuaurės Airija ir Airija yra dvi skirtingos šalys. Airijos Respublika ir Šiaurės Airija priklausanti Didžiajai Britanijai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS