Renginių atvėrimas visuomenei: Europa eksperimentuoja, Lietuva dar laukia | Diena.lt

RENGINIŲ ATVĖRIMAS VISUOMENEI: EUROPA EKSPERIMENTUOJA, LIETUVA DAR LAUKIA

  • 0

Kultūros ministerija atskleidė, kad žmonėms vėl leisti lankyti renginius buvo suplanavusi po Velykų, tačiau kortas sumaišė vėl didėjantys koronaviruso atvejų skaičiai. Renginių organizatoriai sako, kad kol žmonės masiškai neskiepijami, todėl didelius koncertus organizuoti rizikinga, informuoja LNK.

Leisti rinktis į koncertų sales persirgusiems ir neigiamus testus turintiems žmonėms dar kartą ragina Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Visoje Europoje dėl pandemijos didžiosios salės ir arenos lieka uždarytos, tačiau savaitgalį Amsterdame, prie pagrindinio šalies stadiono, nutįso futbolo sirgalių eilė. Tiesa, palaikyti savo nacionalinę komandą buvo įleisti tik pasiskiepiję arba neigiamą koronaviruso testą turintys sporto aistruoliai.

Tuo metu Lietuvoje ant didžiųjų koncertų salių durų vis dar kabo spynos, o diskusijos dėl renginių atnaujinimo – nutilusios.

„Mes jau buvome pasiruošę siūlyti balandžio mėnesį atverti bent jau teatrus, filharmonijas bei kitas kamerines erdves“, – sakė kultūros ministras Simonas Kairys.

Eksperimentas Barselonoje

Renginių organizatoriai pažymi, kad grandiozinių koncertų žiūrovai nematys dar ilgai, nes dabar juos rengti – pernelyg rizikinga. Tiesa, užsienio atlikėjus į Lietuvą kviečiantys organizatoriai tikisi, kad bus padarytos išvados po eksperimentinio koncerto Barselonoje. Ten, laikantis visų saugumo reikalavimų, nugriaudėjo koncertas, kurį stebėjo 5 tūkst. žmonių. Tad jei po šio renginio viruso plitimas nebus pastebėtas, apie didelio formato renginius būtų galima kalbėti ir Lietuvoje.

Vis dėlto, renginių organizatoriai pripažįsta, kad raktas į renginius yra masinė žmonių vakcinacija.

„Mano žiniomis, nėra viskas taip paprasta ir pagrindinėse Europos šalyse: Didžiojoje Britanijoje, Ispanijoje ar Vokietijoje. Vakcinavimas nevyksta tokiu tempu, kaip buvo planuojama nuo pat pradžių. Todėl natūralu, kad nutolsta didesni renginiai“, – teigė „Live Nation Lietuva“ vadovas Aleksandras Karablikovas.

Vilniaus meras Vyriausybę ragina daugiau laisvės suteikti persirgusiems ir nuo COVID-19 jau paskiepytiems žmonėms. R. Šimašius sako esąs pasiruošęs organizuoti masinius renginius ir visiems įrodyti, kad laikantis taisyklių dalyvauti tokio pobūdžio renginiuose yra saugu.

„Aš esu šimtu procentų įsitikinęs, kad mes galime padaryti taip, jog pasiskiepiję, persirgę ar pasitikrinę žmonės galėtų daryti tam tikrus dalykus, kurie nėra leidžiami visai visuomenei. Neturi būti tik juoda-balta, leidžiama arba draudžiama“, – teigė R. Šimašius.

Ką mano specialistai?

Už griežtus karantino ribojimus pasisako imunologas Arūnas Stankevičius. Jo nuomone, renginiai po atviru dangumi įmanomi, tačiau bent kol kas apie masinį būriavimąsi negali būti nė kalbos.

„Reikia, kad būtų daugiau paskiepytų žmonių. Masinių renginių nebus tol, kol nebus masinės žmonių vakcinacijos. Dar mažiausiai tris, keturis mėnesius“, – teigė imunologas.

Už griežtą karantiną pasisako ir šalies vadovas Gitanas Nausėda, tačiau prezidentas ragina valdžią ieškoti galimybių, leidžiančių žmonėms lankyti renginius: „Karantinas turi būti griežtas, bet jis turi neprovokuoti daryti veiksmų, kurie parodytų tam tikrą nesiskaitymą su nustatytais reikalavimais, o atvirkščiai, ieškoti kūrybinių sprendimų, kurie pademonstruotų, kad saugantis, laikantis saugumo reikalavimų, galima pasiekti to, jog liga neišplistų, o renginiai vyktų ir visi dėl to būtų laimingi.“

G. Nausėda taip pat sukritikavo Vyriausybę dėl kai kurių priemonių nenuoseklumo, kurios, anot jo, erzina visuomenę ir provokuoja žmones maištauti. 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS