„Romuva“ – pasaulio religijų kontekste | Diena.lt

"ROMUVA" – PASAULIO RELIGIJŲ KONTEKSTE

Netrukus iš Solt Leik Sičio (JAV) grįš senojo baltų tikėjimo religinės bendruomenės "Romuva" krivė Inija Trinkūnienė, dalyvavusi Pasaulio religijų parlamente, į kurį susirenka dauguma pasaulio religijų ( krikščionybės, islamo, budizmo, senojo baltiškojo tikėjimo ir kt.) atstovai. Anot I.Trinkūnienės, šiame parlamente įvairių religijų atstovai aptarė pasaulį kamuojančius karus, terorizmą, neapykantą, klimato pokyčius, didėjantį atotrūkį tarp turtingųjų ir skurdžių, religijų ir tautų bendradarbiavimą siekiant gėrio ir žmogiškumo.

Pirmą kartą šio pasaulio religijų parlamento plenariniame posėdyje kalbą pasakė ir senojo baltų tikėjimo atstovė – Lietuvos "Romuvos" krivė Inija Trinkūnienė.

"Labai svarbu, kad buvau pakviesta atstovauti prigimtinio (pagoniškojo) tikėjimo religinei bendruomenei "Romuvai", tęsiančiai nepertraukiamą dvasinę baltų tradiciją, kurios pasaulėjauta pasiekė mus per kaimo žmones, papročius, dainas, pasakas ir sakmes. Mums, lietuviams, iki šiol yra brangi motina Žemė, mūsų itin stiprios jungtys su gamta ir senaisiais papročiais.  Mūsų alkuose auga ąžuolai, išdygę iš gilių tų ąžuolų, kuriuos iškirto piktavaliai misionieriai, užgesinę mūsų Šventąją Ugnį. Ąžuolai užaugo, o mes sugrįžome į alkus, ir vėl juose dega mūsų Amžinoji Ugnis" – dalijosi savo mintimis JAV viešinti Lietuvos "Romuvos" krivė Inija.

Priminsime, kad šiame parlamente buvo 10 tūkst. dalyvių iš 70 šalių, kurie atstovavo 50-čiai religijų. Pirmasis šio parlamento posėdis įvyko 1893 m. Čikagoje (JAV). Tik po 100 metų prasidėjo nuosekli jo veikla. Parlamento posėdžiai buvo rengti Čikagoje (JAV), Keiptaune (PAR), Barselonoje (Ispanija) ir Melburne (Australija).

Baltų religinė bendruomenė Teisingumo ministerijoje buvo įregistruota 1992 m. ir pavadinta trumpai – "Romuva". Tačiau jos ištakos glūdi 1967 m, kai jaunų humanitarų būrys nusprendė atkurti senąsias lietuvių tradicijas vasaros saulėgrįžos šventėje, kuri, anuomet vadinta Joninėmis,  jau buvo tapusi alaus gėrimo švente. Deja, "Romuva" visą sovietmetį galėjo reikštis tik pogrindyje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS