Rusijos archyve ieškota su Oginskiais susijusių dokumentų | Diena.lt

RUSIJOS ARCHYVE IEŠKOTA SU OGINSKIAIS SUSIJUSIŲ DOKUMENTŲ

  • 2

Šiemet minint Mykolo Kleopo Oginskio 250-ąsias gimimo metines, Lietuvos archyvarai Rusijos archyve ieškojo su juo ir kitų kunigaikščių Oginskių gyvenimu bei veikla susijusių dokumentų.

Birželio viduryje Rusijos valstybiniame senųjų aktų archyve Maskvoje dirbę Lietuvos vyriausiojo archyvaro tarnybos darbuotojai Ūllė Damasickienė ir Alfonsas Tamulynas aptiko daug šaltinių apie kunigaikščius Oginskius, todėl apsiribojo tik M.K.Oginskio ir jo tėvo Andriaus Ignoto Oginskio gyvenimu ir veikla, pranešė Lietuvos archyvaro tarnyba.

Ypatingas dėmesys skirtas dokumentams apie politinę šių asmenybių veiklą. Aptiktas Lenkijos ypatingojo pasiuntinio Vienoje A.I.Oginskio susirašinėjimas su Lenkijos karaliumi Stanislovu Augustu, Lenkijos užsienio reikalų ministerija ir pan. Taip pat pavyko rasti M.K.Oginskio susirašinėjimą po 1794 metų sukilimo, jo autobiografiją, jo ranka parašytų muzikos kūrinių, susirašinėjimą su žmona ir draugais.

Dokumentai parašyti prancūzų, lenkų, italų bei lotynų kalbomis.

Atrinktų dokumentų skaitmenines kopijas (384 vaizdus) numatoma gauti šių metų rugpjūčio mėnesį.

Įsigytos kopijos bus saugomos Lietuvos valstybės istorijos archyve, su jais bus galima susipažinti archyvo skaitykloje.

Šie metai Lietuvoje paskelbti M.K.Oginskio metais.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Sensacija?

Man atrodo, kad minėti dokumentai specialistams jau seniai buvo žinomi. Kad skaitmeninės kopijos bus parvežtos labai gerai, bet ar turėtumea džiaugitis, kad jie vėl buvo surasti?

be abejo

paminejome M.K Oginski ir jo gimine aplankydami Rietavo baznycia ir dvara, taip pat naujai atrestauruotus Oginskiu dvaro rumus ir laikrodine, kurioje irengta Plunges biblioteka,ta proga perskaiteme ir knygas''-Atsiminimai" ir "Laiskai apie muzika", puiku kad galima rasti Lietuvoje sios didiku gimines pedsakus

SUSIJUSIOS NAUJIENOS