Panevėžio savivaldybė skelbia sutarusi su S. Eidrigevičiumi dėl jo kūrinių kolekcijos | Diena.lt

PANEVĖŽIO SAVIVALDYBĖ SKELBIA SUTARUSI SU S. EIDRIGEVIČIUMI DĖL JO KŪRINIŲ KOLEKCIJOS

Panevėžio savivaldybė skelbia, jog dailininkas Stasys Eidrigevičius pateikė raštišką sutikimą perduoti savo suformuotą kūrinių kolekciją mieste planuojamam pastatyti jo vardo menų centrui.

Kaip antradienį informavo savivaldybė, menininkas multifunkcionalistas tai patvirtino kultūros ministerijai ir Panevėžio miesto savivaldybei skirtame rašte, taip išsklaidydamas abejones dėl projekto sąlygų įgyvendinimo ir galimybės panaudoti projektui 3 mln. eurų europinės paramos.

„Neabejoju, kad abipusis nuoširdus bendravimas dovanos mūsų kraštui neįkainojamos meninės vertės kultūros objektą – Stasio Eidrigevičiaus menų centrą“, – savivaldybės pranešime cituojamas S. Eidrigevičius.

S. Eidrigevičiaus kūrybos eksponavimas – tai svarbiausia menų centro veikla. Taip pat čia bus eksponuojami ir įvairių autorių kuriamo šiuolaikinio meno kūriniai, kaupiamos meno kūrinių kolekcijos, vykdomos įvairios menų edukacijos ir rodomas nekomercinis kinas.

Pasak savivaldybės, kultūros ekspertų darbo grupės posėdyje laikinai Stasio Eidrigevičiaus menų cento (SEMC) direktoriaus pareigas einantis Arūnas Astramskas pristatė menų centro viziją, misiją, numatomas veiklos kryptis ir artimiausius uždavinius.

Anot jo, bus siekiama, kad centras, eksponuodamas S. Eidrigevičiaus kūrybą, pasaulio meno paveldą bei įvairių žanrų šiandienos kūrėjų darbus, didins Panevėžio patrauklumą, taip pat bus siekiama „diegti kūrybines inovacijas, ugdyti kūrybiškumą, bendruomeniškumą bei socialinį solidarumą bendruomenės tarpe“.

„S. Eidrigevičiaus kūrybos eksponavimas – tai svarbiausia menų centro veikla. Taip pat čia bus eksponuojami ir įvairių autorių kuriamo šiuolaikinio meno kūriniai, kaupiamos meno kūrinių kolekcijos, vykdomos įvairios menų edukacijos ir rodomas nekomercinis kinas“, – pabrėžė A. Astramskas.

Savivaldybė, iki šiol neturėjusi aiškaus atsakymo iš menininko, vis dar susiduria su aktyviu visuomenininkų priešinimusi naujo menų centro projektui, kurį ketinama statyti nugriovus „Garso“ kino teatro pastatą – šis centras iki šiol Panevėžyje vienintelis rodė nekomercinį kiną.

Savivaldybė savo ruožtu pabrėžia, kad nekomercinis kinas bus „labai svarbi menų centro veiklos dalis“ ir tai yra įtvirtinta dokumentuose – projekto pirmąjame statybų etape numatyta įrengti atskirą nuo pagrindinio pastato nekomercinio kino salę, taip pat ketinama toliau tęsti kino centro „Garsas“ vykdomas edukacijas.

„Norime pabrėžti, kad nekomercinis kinas niekur nedingsta – jo rodymui bus įrengta specialiai tam pritaikyta kino salė, kurioje vienu metu arthauzinius filmus galės stebėti apie 80 žiūrovų. Atsižvelgiant į iki šiol fiksuotą nekomercinių kino filmų seansų lankomumą bei kitas šalies nekomercinio kino sales, galime teigti, kad toks vietų skaičius yra optimalus“, – sako A. Astramskas.

Anot jo, daugiau erdvės reikalaujantys renginiai, taip pat ir kino filmų premjeros, galės vykti paties centro daugiafunkcinėje erdvėje.

Sovietmečiu statytas 3,7 tūkst. kvadratinių metrų patalpas turintis „Garso“ kino teatras duris Respublikos gatvėje atvėrė 1968-aisiais. Projekto rangovas „Panevėžio statybos trestas“ įsipareigojo naująjį centrą už daugiau kaip 9 mln. eurų pastatyti maždaug per dvejus metus – iki 2023-iųjų pavasario.

Numatyta, kad čia atsiras muziejus, ekspozicijų salės, edukacijų erdves, infocentras, meno knygynas, mediateka, vėliau – antstatas su stogu, pritaikytas apžvalgos aikštelei, ekspozicijoms ir kameriniams renginiams. Centro nuolatinės ekspozicijos pagrindą turėtų sudaryti menininko multifunkcionalisto S. Eidrigevičiaus darbų kolekcija.

GALERIJA

  • Panevėžio savivaldybė skelbia sutarusi su S. Eidrigevičiumi dėl jo kūrinių kolekcijos
„IMPLMNT architects“ nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS