S. Kairys po vizito Seinuose ir Krasnagrūdoje: mažuosiuose pasaulio centruose gimsta didelės idėjos | Diena.lt

S. KAIRYS PO VIZITO SEINUOSE IR KRASNAGRŪDOJE: MAŽUOSIUOSE PASAULIO CENTRUOSE GIMSTA DIDELĖS IDĖJOS

  • 0

Šią savaitę kultūros ministras Simonas Kairys su dviejų dienų vizitu lankėsi Seinuose, Vygriuose ir Krasnagrūdoje (Lenkija). Pasienyje su Lietuva esančiose vietovėse lankęsis kultūros ministras sako, kad čia vykstantis itin tirštas kultūrinis ir intelektualinis gyvenimas yra vertas ypatingo dėmesio ir verčia permąstyti paribio specifiką.

Kartu su Lenkijos Respublikos pirmuoju vicepremjeru, Lenkijos kultūros, nacionalinio paveldo ir sporto ministru prof. Piotru Glińskiu kultūros ministras S. Kairys dalyvavo diskusijoje „Kultūra kaip jungiamasis Europos audinys. Lietuvos ir Lenkijos kultūrinio bendradarbiavimo vaidmuo“ Tarptautiniame dialogo centre Krasnagrūdoje. Diskusija surengta birželio 30-ąją minint 110-ąsias poeto, Nobelio literatūros premijos laureato Česlovo Milošo gimimo metines. Taip pat šiemet minimas Menų, kultūrų, tautų centro „Paribiai“ 30-metis bei Krasnagrūdos dvare įkurto Tarptautinio dialogo centro dešimtmetis.

Prieš diskusiją ministras S. Kairys Seinuose aplankė patį Menų, kultūrų, tautų centrą „Paribiai“, kur susitiko su jo įkūrėjais – centro prezidentu, vienu žymiausių Lenkijos intelektualų Krzysztofu Czyżewskiu bei jo žmona Małgorzata Czyżewska. Su „Paribių” įkūrėjais S. Kairys aplankė centro Seinuose patalpas, taip pat Baltąją sinagogą, senąją ješivą – erdves, kuriose centras šiuo metu vykdo įvairias kultūrines veiklas, akcentuodamas daugiakultūrę vietos istoriją ir puoselėdamas tarpkultūrinį dialogą.

„Lenkijos paribio regionas puikiai žinomas daugybei lietuvių, vis dėlto būtent susidūrimas su „Paribių“ ir Tarptautinio dialogo centro veikla į šią abiems šalims svarbią vietovę atveria visai kitokį suvokimą. Pasinaudodamas K. Czyżewskio suformuota mažojo pasaulio centro koncepcija noriu paskatinti mus visus dažniau nukreipti savo žvilgsnį būtent į tokius mažuosius pasaulio centrus, kuriuose gimsta didelės idėjos ir vyksta reikšmingi visuomenės pokyčiai. Labai džiugu matyti, kad „Paribių“ ir Tarptautinio dialogo centro veiklose labai ryškus ir Lietuvos kūrėjų, intelektualų, istorikų indėlis“, – sakė S. Kairys.

Lankydamiesi Seinuose abu Lietuvos ir Lenkijos ministrai taip pat aplankė ir Seinų baziliką, kur palaidotas buvęs jos kunigas, rašytojas Antanas Baranauskas, padėjo gėlių šalia bazilikos esančių paminklų A. Baranauskui ir Smolensko aukoms.

Diskusijos išvakarėse kultūros ministras S. Kairys su prof. P. Glińskiu susitiko Vygrių vienuolyne, kur pasidalijo kultūros politikos aktualijomis, aptarė svarbiausias ES atsigavimo fondų lėšų investicijų į kultūrą kryptis, kultūros ir edukacijos politikų sankirtas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS