Šiaulių dramos teatro drugelių siena nusidažė Ukrainos vėliavos spalvomis | Diena.lt

ŠIAULIŲ DRAMOS TEATRO DRUGELIŲ SIENA NUSIDAŽĖ UKRAINOS VĖLIAVOS SPALVOMIS

  • 0

Dailininkai iš Šiaulių į interneto platybes kelia įvairius performansus, skirtus Ukrainai, praneša LNK.

Menininkai Reda Uogintienė ir Arūnas Uogintas kuria performansus, kuriuos skiria Ukrainai.

„Mes jau nuo karantino pradėjom kurti tuos vaizdo dienoraščius po minutę, po vieną siužetuką, o kai prasidėjo tie siaubingi dalykai Ukrainoj, tai tikrai buvo didžiulis smūgis. Tik praėjus gerai savaitei pajutom, kad galim ir mes kažkaip prisidėt, ne pinigais, bet būtent savo kūryba. Kartu su Reda pradėjom kurti siužetą ir Ukrainai“, – kalbėjo dailininkas A. Uogintas.

Ant Valstybinio Šaulių dramos teatro sienos jau porą metų puikuojasi nespalvoti drugeliai. Vieną jų dailininkai sugalvojo nudažyti Ukrainos vėliavos spalvomis ir taip prisidėti prie palaikymo.

„Prieš dvejus metus ant Valstybinio Šiaulių dramos teatro sienos darėm drugelių kompoziciją – 80 metų teatrui ir po vieną drugelį, „prismeigtą“ ant sienos. Kaip aktorius, kuris jau nebegali išeiti, taip ir drugelis – suvaidintas spektaklis. Pagalvojom, kad vieną drugelį tikrai galim nuspalvinti Ukrainai ir jis duos ir teatrui tokį mažą stimulą. Aišku, tai yra smulkmena, palyginus su tomis aukomis, su Bučos tragedija, bet vis tiek kažkas pamatys... Toks mūsų indėlis mažutis į visą tą gražų dalyką, ką daro ukrainiečiai“, – kuklinosi dailininkas.

Filmuoti minutės trukmės performansus menininkai sugalvojo prasidėjus pirmam karantinui.

„Performansas, taip pat, kaip tapyba, grafika, skulptūra, yra meno kūrinys, bet šiais laikais, kadangi yra įvairios internetinės erdvės, tu gali savo veiksmą parodyti ir ta mintis toliau nueina šiuolaikinėms priemonėms ar technologijoms. Dailininkas visada yra dailininkas, ar jis tapo, ar jis filmuoja. Tą keistą, vienos minutės videoperformansą atradom su Reda – nuo karantino jau esam sukūrę 200 filmukų“, –  dalinosi A. Uogintas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Ukrainai menininkai sukūrė jau penkis performansus.

„Pradžia visada prasideda nuo kažkokios kaukės ar kažkokio objekto sukūrimo ir, kai atsiranda objektas, jis pats leidžia improvizuoti, kurti mini vaizdelius: gulbės bėgimas per laukus, kuri negali pakilti, yra sužeista. Mums tas vaizdas leidžia pasakyti gilesnę mintį, priversti susimąstyti“, – pasakojo R. Uogintienė.

Menininkų kūryba Ukrainai – pozityvi, nes jie tiki, kad gėris laimės.

„Taip ir išeina, kad tas rutulys, objektas neaiškios formos – niūrus, žiaurus, bet atsiranda saulės spindulys, kuris parodo visai kitą esmę to niūrumo, kad vis tiek gėris laimės – tai svarbiausia mintis“, – apie vieną iš savo performansų kalbėjo dailininkė.

GALERIJA

  • Šiaulių dramos teatro drugelių siena nusidažė Ukrainos vėliavos spalvomis
LNK stop kadras
Gairės: LNK turinys, karas Ukrainoje, Šiaulių dramos teatras, drugelių siena, Reda Uogintienė, Arūnas Uogintas, menininkų parama Ukrainai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS