Šiuolaikinės muzikos invazija Raseiniuose (festivalio programa) | Diena.lt

ŠIUOLAIKINĖS MUZIKOS INVAZIJA RASEINIUOSE (FESTIVALIO PROGRAMA)

  • 0

Rugpjūčio 14 d. startuoja antrasis Raseinių šiuolaikinės muzikos festivalis. Keturių dienų programa labai įvairi, apimanti platų šiuolaikinės muzikos spektrą – tai koncertai, tarpdisciplininiai projektai, šiuolaikinis šokis, vaizdo menas, garso eksperimentai.

Pasirodymai vyks ne tik Raseiniuose, bet ir keliose unikaliuose kultūros paveldo objektuose – Ugionių bažnyčioje, Maslauskiškių malūne. Prie šios spalvingos ir įdomios programos parengimo ženkliai prisidėjo festivalio meno vadovas Mindaugas Bačkus ir choreografė, šokio teatro Klaipėdoje įkūrėja Agnija Šeiko.

Šiuolaikinės muzikos šventę Raseinių Švč. Mergelės Marijos ėmimo į dangų bažnyčioje didingu A.Martinaičio kūriniu „Gailestingumo altorius“ pradės Vilniaus styginių orkestras „Modus“ (vadovas Robertas Bliškevičius), Kauno vokalinis ansamblis „Acusto“ (vadovas Kęstutis Jakeliūnas) ir solistės Asta Krikščiūnaitė – sopranas bei Nora Petročenko – mecosopranas.

Netikėti garso ir judesio spektakliai

Antrame festivalio atidarymo pasirodyme žiūrovus turėtų nustebinti Raseinių rajono kultūros centro mišrus choras „Šatrija“ (vadovas Gražvydas Jegnoras). Į šokio ir muzikos laboratorijas įsitraukę „Šatrijos“ dainininkai, kartu su vienu geriausiu Lietuvoje perkusininku Arkadijum Gotesmanu ir Šeiko šokio teatro šokėjais kurs netikėtą sau patiems ir žiūrovams garso ir judesio spektaklį, kuriame tradicinės ir atpažįstamos chorinės dainos taps choristų istorijų bei kūrybinio veiksmo išraiška.

Vakarinėje festivalio klubo programoje - originali muzikos grupė iš Vilniaus „Avis Rara“. Keturi atlikėjai - Linas Samp (mušamieji), Paulius Večeris (vokalas, gitara, elektronika), Adomas Palekas (bosas, klavišiniai, elektronika), Algirdas Janonis (saksofonas, kiti instrumentai) užkariaujantys neišmatuojamas akustinės ir elektroninės muzikos platybes ir transformuojantys savo patirtį į unikalią muzikinę - sonoristinę kelionę.

A. Vivaldi ir „Tone of voices orchestra”

Antroji festivalio diena pakvies apsilankyti unikaliame Betygalos seniūnijos kampelyje – Ugionių bažnyčioje. Ugionių Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia pastatyta 1836 m. 1657 m. virš šio šaltinio kažkas pamatė ore kabantį Dievo motinos paveikslą..

Žolinių vakaras Ugionių bažnyčioje prasidės šokio ir muzikos spektakliu „Metų laikai“. Tai choreografės Agnijos Šeiko meistriškai sustyguotas pastatymas– netikėta skirtingų atlikėjų šokio harmonija ir keturių violončelininkų gyvai atliekamas vienas populiariausių pasaulyje Antonio Vivaldžio kūrinių. Aristokratiškoji balerina Beata Molytė, teatro šamanas Benas Šarka, mimas Aleksas Mažonas, šiuolaikinio šokio atlikėjasųMarius Pinigis – tarsi keturios visatos stichijos, vedamos keturių violončelių skambesio per skirtingus metų laikus. Muzikinį audinį pasirodyme kurs Klaipėdos violončelių kvartetas: Mindaugas Bačkus, Gleb Pyšniak, Arnas Kmieliauskas, Karolis Vaičiulis.

Vėliau programa persikels į bažnyčios šventorių, kur išgirsime ypatingus festivalio svečius iš Danijos - „Tone of voices orchestra”. Dešimties žmonių ansamblis atliks unikalią programą, kurioje persipina danų, šiaurės Skandinavijos folkloro, world, jazz, indiepop ir kitų žanrų muzikos skambesys. Keturių vokalisčių ir įvairiais instrumentais grojančių muzikantų atliekama muzika susilieja į galingą garsų jūrą, užtvindančia klausytojus netikėtomis harmonijomis.

Baigiamojoje programos dalyje – režisieriaus Audriaus Stonio filmo „Avinėlio vartai“ peržiūra. Filmą pristatys Gediminas Numgaudis OFM, pristatyme planuoja dalyvauti ir pats filmo režisierius Audrius Stonys. Šis filmas yra apie Dievo ir žmogaus susitikimą. Tas susitikimas gali būti labai trapus, vos juntamas, bet kino kamerai pavyksta tai užfiksuoti. Būtent apie tai ir yra „Avinėlio vartai“.

Šiuolaikinio šokio barokas

Trečioji festivalio diena turėtų sudominti ir koncertų vieta – renginys vyks išskirtiniame architektūros paveldo objekte – Maslauskiškių malūne, menančiame dar prieškario laikus ir išsaugojusiame visus autentiškus vidaus įrangos mechanizmus. Čia buvo nufilmuotos ir kelios kultinio lietuviško filmo „Niekas nenorėjo mirti scenos“. Festivalio programa „Netikėtumai malūne“ bus skirta tikriems šiuolaikinės muzikos ir šokio gurmanams, nusiteikusiems pasinerti į pačią keisčiausią garso ir judesio gelmę.

Pirmieji antrame malūno aukšte pasirodys atlikėjai iš Vilniaus – styginių kvartetas „Chordos“, jau ne vienerius metus vykdantis savo misiją puoselėti ir skleisti šiuolaikinę muziką. Koncerto programa - tarsi muzikinis vitražas, sudarytas iš skirtingos stilistikos, formos ar žanro kūrinių, kuriuos sukūrė šiuolaikinės muzikos kompozitoriai iš JAV, Didžiosios Britanijos ir Olandijos. Pagrindinis pasirodymo akcentas – Steve Reich kūrinys “Different Trains” su specialia vaizdo projekcija.

Vėliau programoje – jaunos choreografės, šokėjos, šiuo metu gyvenančios ir kuriančios Belgijoje Vilmos Pitrinaitės šokios spektaklis SOMA HOLIDAYS. Skirtingų kartų šokėjai vienoje linijoje 120 dūžių per minutę ritmu tyrinėja eskapizmą. Turistinių kelionių dokumentika jungiama su naktinio klubo ritualais, išgyvenant Aldouso Huxley distopiniame romane „Puikus naujasis pasaulis“ aprašytą „somaholidays“ būseną. „Somaholidays“ – tai vienokia ar kitokia kelionės forma, tai grožis ir bjaurumas viename, it koks šiuolaikinis barokas – po išpudruotais perukais slepiantis utėlių gvardiją“ – taip savo provokuojantį pasirodymą apibūdina atlikėjai. Muziką spektakliui sukūrė Arūnas Periokas, dramaturgija ir kostiumai - Rūta Junevičiūtė, šviesų ir vaizdo projekcijos - Vladimiras Šerstobojevas, šokėjai - Mantas Stabačinskas, Darius Algis Stankevičius, Vilma Pitrinaitė.

Garsinius nuotykius malūne užbaigs DJ Extended feat. Kazimieras Jušinskas - eksperimentinės muzikos duetas iš Vilniaus. Du instrumentai - patefonas ir altinis saksofonas - naudojami neįprastu būdu: patefonas tampa išraiškingu muzikos instrumentu, o saksofonas laviruoja tarp akustinių bei elektroninių garsų, kol galiausiai tai virsta interaktyviu pokalbiu tarp abiejų instrumentų. Kiekvienas dueto pasirodymas skirtingas, išgaunant vis kitokią unikalaus ir hipnotizuojančio garso kokybę.

Nepaklusnusis Čaplinas

Paskutinė festivalio diena, rugpjūčio 17-oji, tarsi sugrįžimas prie ištakų – koncertas vėl vyks Raseinių Švč. Mergelės Marijos ėmimo į dangų bažnyčioje. Čia išgirsime antrąją šiuolaikinės muzikos kūrinio „Atverkite man teisumo vartus“, sukurto pagal Senojo Testamento 118 Psalmę, premjerą. Pirmą kartą kūrinys nuskambėjo birželio 13 d. Šiluvos Bazilikoje meno bienalės atidarymo metu. Kūrinio autorius – kompozitorius, multiinstrumentalistas, muzikos pedagogas Arnas Mikalkėnas, kurio muzikinės veiklos sritis labai plati – iprovizacinė, elektroakustinė muzika, džiazas. Būtent tokia muzikos stilių įvairovė atsispindės naujojo kūrinio kompozicijoje. Atlikėjai: solistė Dana Indane (LV), džiazo trio „Ąžuoliniai berželiai“ ir VU Kauno fakulteto merginų vokalinio ansamblio „Veni Gauderi“ grupė (vadovė Adelė Mikalkėnienė).

Iš bažnyčios persikelsime – o tai jau tikras akibrokštas – į Raseinių savivaldybės Tarybos posėdžių salę, kur išvysime dar vieną muzikos ir garso eksperimentą – į gyvai įgarsintą kino genijaus Charlie Chaplino nebylųjį filmą „Cirkas“ pakvies Rokas Zubovas ir ansamblis „Nepaklusnieji“. Renginio metu publika ne tik žiūrės klasika tapusią juostą, bet ir girdės gyvai muzikantų atliekamą muziką.

Ir pagaliau, po keturių dienų muzikos maratono – paskutinis susitikimas festivalio klube Raseinių kultūros centro II a. foje – nenuspėjamas grupės „Laivo Troupe“ koncertas. Ansamblio sudėtyje - šeši skirtingi muzikantai atėję iš įvairių muzikos sferų - džiazo, klasikinės, šiuolaikinės muzikos. Pagrindinė atliekamos muzikos sritis yra laisvoji improvizacija, tačiau grupė taip pat turi daug originalių kompozicijų, aranžuočių, grafinės notacijos, improvizuoto funk’o, drono muzikos.

Taigi, Žolinių šventes kviečiame sutikti senojoje Žemaitijos sostinėje – Raseiniuose. Čia jūsų laukia nepakartojamas nuotykis su šiuolaikine muzika, drąsūs garso, vaizdo ir judesio eksperimentai. Ir visa tai tik keli kilometrai į šalį nuo automagistralės...

Visi festivalio koncertai nemokami.

Pagrindiniai projekto rėmėjai – Lietuvos kultūros taryba, Raseinių savivaldybė

Daugiau informacijos: www.menopiligrimai.lt

PROGRAMA

Rugpjūčio 14 – 17 d.

Rugpjūčio 14 d. Festivalio atidarymas.

19 val.  A.Martinaičio oratorija “Gailestingumo altorius”

Raseinių Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje.

Atlikėjai: Vilniaus styginių orkestras MODUS. Vadovas Robertas Bliškevičius.

Kauno vokalinis ansamblis ACUSTO. Vadovas Kęstutis Jakeliūnas.

Solistės: Asta Krikščiūnaitė - sopranas, Nora Petročenko – mecosopranas

Dirigentas Robertas Bliškevičius

20.30 val. Raseinių rajono kultūros centro mišraus choro “Šatrija“ performansas.

Kultūros centro I a. foje.

Idėjos autorė, choreografė Agnija Šeiko.

Dalyvauja perkusininkas Arkadijus Gotesmanas, Šeiko šokio teatro šokėjai.

21.30 val.  Festivalio klubas: AVIS RARA koncertas.

Kultūros centro II a. foje.

Rugpjūčio 15 d. Žolinės kitaip. Ugionių (Betygalos sen.) Švč. Mergelės Marijos Ėmimo  į dangų bažnyčioje.

19 val.  Šokio ir muzikos spektaklis “Metų laikai”.

Muzika Antonio Vivaldi „Keturi metų laikai“ (versija keturioms violončelėms).

Choreografija Agnija Šeiko.

Kostiumų dailininkė Lina Andriukonė

Šokėjai: Beata Molytė,   Benas Šarka, Aleksas Mažonas, Marius Pinigis

Klaipėdos violončelių kvartetas: Mindaugas Bačkus, GlebPyšniak,

Arnas Kmieliauskas, Karolis Vaičiulis                                      

20 val.  Danų grupės “Tone of voices orchestra” koncertas.

21.30 val.  Filmo “Avinėlio vartai” peržiūra.

Režisierius Audrius Stonys.

Filmą pristato Gediminas Numgaudis OFM.

Rugpjūčio 16 d. Netikėtumai malūne. Maslauskiškių malūne, Betygalos sen.

19 val. Styginių kvarteto CHORDOS koncertas.

JAV, Didžiosios Britanijos ir Olandijos šiuolaikinės muzikos kompozitorių kūriniai.

20 val.  Vilmos Pitrinaitės šokio spektaklis SOMA HOLIDAYS

 Muzika  Arūnas Periokas

 Idėja: Vilma Pitrinaitė

Choreografija ir atlikimas: Mantas Stabačinskas, Darius Algis Stankevičius, Vilma Pitrinaitė

 Dramaturgija ir kostiumai: Rūta Junevičiūtė

 Šviesų režisūra ir video projekcijos: Vladimiras Šerstobojevas           

21 val.  DJ EXTENDED feat. Kazimieras Jušinskas koncertas.

Rugpjūčio 17 d. Festivalio uždarymas.

19 val. Šiuolaikinės muzikos kūrinio „Atverkite man teisumo vartus“ premjera

Raseinių Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje.

Kompozitorius Arnas Mikalkėnas.

Atlikėjai:

Solistė Dana Indane (LV), VU Kauno fakulteto  merginų ansamblis  VENI GAUDERE (vad. Adelė Mikalkėnienė),Tomas Razmus – saksofonai, Simonas Kaupinis – tūba, Arnas Mikalkėnas – perkusija.

20.30 val. Čarlio Čaplino filmai. Rokas Zubovas ir ansamblis „Nepaklusnieji“

Raseinių rajono savivaldybės Tarybos posėdžių salėje.      

22 val.  Festivalio klubas:  LAIVO TROUPE koncertas.

Kultūros centro II a. foje.

GALERIJA

  • Šiuolaikinės muzikos invazija Raseiniuose <span style=color:red;>(festivalio programa)</span>
  • Šiuolaikinės muzikos invazija Raseiniuose <span style=color:red;>(festivalio programa)</span>
  • Šiuolaikinės muzikos invazija Raseiniuose <span style=color:red;>(festivalio programa)</span>
  • Šiuolaikinės muzikos invazija Raseiniuose <span style=color:red;>(festivalio programa)</span>
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS