Skulptoriaus V.Balsio parodoje – „Nuodėmės“ | Diena.lt

SKULPTORIAUS V.BALSIO PARODOJE – „NUODĖMĖS“

Nuo „Bučinio“ iki „Nuodėmių“ - tokį kūrybinį kelią nuėjo skulptorius Vytautas Balsys per 25 kūrybos metus ir 50 savo gyvenimo metų. Naujausias dailininko kūrinių ciklas šiandien Baroti galerijoje atskleis ne vieną paslaptį.

V.Balsys kuria etapais, nesgi yra skulptorius, o skulptūros neatsiranda per vieną naktį. Prieš ketvirtį amžiaus, anot jo, viskas prasidėjo nuo „Bučinio“ ir „Troškulio“ - kūrybinių ieškojimų, po dešimtmečio atvedusių jį prie „Rojaus sodų“ vartų. Savo „Rojaus soduose“ jis tuomet apgyvendino 12 įspūdingo dydžio skulptūrų, kurias pamatė ne tik klaipėdiečiai, bet ir vilniečiai, palangiškiai, jos pabuvojo net Danijoje. Po penkerių metų skulptorius ant marmuro „parašė“ savo „Laiškus“ - naujas ciklas pratęsė ir papildė originaliomis mintimis ankstesnius.

Dabar, praėjus dar penkeriems metams, V.Balsys parodoje pristatys „Nuodėmes“. Pasak skulptoriaus, šis ciklas idėjomis sujungė jo kūrybos pradžią su šiandiena, ieškojimus - su patirtimi, abejones - su žinojimu, kuris, kaip paaiškėjo, yra trapus, ne akmuo...

Jo „Nuodėmės“ - tai 14 skulptūrų ir bareljefiniai pano. Viskas - iš marmuro ir bronzos, - autoriaus labiausiai vertinamų medžiagų. „Gal tie darbai labiau kameriniai nei ankstesni, labiau intymūs, nors vėlgi - mažumėlę autoironiški, - nuo savęs gi nepabėgsi... O pradėti norėčiau tuo, kuo baigiau. „Rojaus sodai“ - svarbiausia yra eiti! Kas buvo prieš tai, tada ar po to? O buvo labai paprastai. Žaltys nuskynė obuolį, Ieva jį pasiūlė Adomui, o šis jo paragavo. Kas įvyko po to, puikiai žinote. Viešpats supyko ir išvarė mus į šią ašarų pakalnę, bet neatėmė galimybės klysti - taigi pažinti. Pažinimo kelias prasideda motinos įsčiose, po to - pirmomis masturbacijomis. Kančia, baimė ir pagaliau nesutramdomas geismas, geismas pažinti... Taigi ir vėl nuodėmė? Ar yra kitas kelias? Taip yra. Jis tiesus, lygus, kartais net apšviestas. Atitvertas nuo laukinių gaivalų. Be duobių ir staigių posūkių. Tik viena išlyga - čia reikia laikytis taisyklių. Neviršykite leistino greičio ir saugiai pasieksite tikslą. Tik turėkite trisdešimt sidabrinių... Nesakau, kad tai blogai. Aš taip pat šiuo keliu važiuoju“, - dalijosi mintimis skulptorius prieš vernisažą.

„Jei į šią parodą ateis žmogus visai be nuodėmės, lai atsineša akmenį. Geriau mažą, bet brangų“, - šypsojosi V.Balsys, prisimindamas žodžius, kuriuos užrašė ant kvietimo.

V.Balsio „Nuodėmių“ vernisažas - šiandien 18 val. Klaipėdos Baroti galerijoje (Aukštoji g. 1).

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS