Baltojo šokolado pyragaitis su namų gamybos ledais bei karamelizuotais riešutais ir alus „Švyturio Adlr Bock“.
Alaus someljė Donatas Dabrovolskas įsitikinęs, kad prie tinkamos alaus rūšies galima priderinti įvairiausią maistą. Tereikia ieškoti skonio ir aromato harmonijos.
Nauji skoniai ir patirtis
Alus su kepta duona, sūriu, žirniais, karka? D.Dabrovolskas šypsosi ir paneigia mitą, kad prie alaus dera tik šie mums žinomi tradiciniai patiekalai.
„Lietuvoje alaus kultūra dar tik formuojasi, – Kauno restorane „Sadutė“ vykusioje gurmaniškoje vakarienėje teigė stilingai barzdelę nusiskutęs alaus someljė. – Tačiau yra daug skirtingų alaus rūšių, kurios turi savitą charakterį. O geriausias alaus ir maisto derinys pasiekiamas, kai turi bendrų skonio elementų. Pavyzdžiui, kartumo ir saldumo.“
Vakaro metu svečiai vertino, kuris gėrimas – alus ar vynas – labiau dera su specialiai vakarienei parinktu keturių patiekalų meniu, atrado naujų derinių.
Vakarų valstybėse jau seniai ieškoma harmonijos tarp alaus ir maisto. Tiesa, Lietuvoje taip pat pamažu daugėja žmonių, ieškančių naujų skonių ir patyrimų.
Tinka ir prie ledų
Švelnaus skonio lager alus, tikino D.Dabrovolskas, puikiai dera prie šviežių salotų, šaltų mėsos užkandžių, paukštienos patiekalų ir įvairių sūrių užkandžių. Švelnus šio alaus apynių kartumas labai dera su aštresniais patiekalais.
„Nefiltruotas lager alus tinka su miltiniais, makaronų ar ryžių patiekalais, užkandžiais, duona“, – aiškino ne vienoje užsienio valstybėje stažavęsis ir pas žinomus virtuvės šefus dirbęs lietuvis.
Tamsusis alus paryškina keptos tamsios mėsos ir žvėrienos skonį, o desertams suteikia karamelės aromato. Tamsiuoju alumi siūloma užgerti kietuosius, ilgai brandintus sūrius, o specifinis tokio alaus karamelės poskonis tiks net prie ledų.
Kvietinis alus, pasižymintis plačia vaisine skonių palete, puikiai papildo patiekalus su jūrų gėrybėmis: krabais, austrėmis, vėžiagyviais, krevetėmis. Jis tinka ir prie žuvų patiekalų, sušių bei minkštųjų sūrių. Šį alų galima derinti su švelniais desertais, uogomis, pyragais, vaisiniais saldumynais.
Negali užgožti skonio
„Malonu, kai žmonės drąsiai eksperimentuoja ir palankiai vertina net saldžius desertus prie alaus“, – šypsosi alaus someljė, kuris per gurmanišką vakarienę prie baltojo šokolado pyragaičio su namų gamybos ledais bei karamelizuotais riešutais pasiūlė paskanauti šviesiojo bock tipo alaus.
Šiek tiek mažiau egzotiškai, tačiau maloniai nuteikė ir kitų patiekalų derinimas su alumi.
Juodųjų alyvuogių dribsniuose marinuotas kiaulienos kepsniukas su daržovėmis, sodrintomis perlinėmis kruopomis, žaliųjų žirnelių tyre ir jautienos plaučių šutyne buvo užgeriamas šviesiuoju „Švyturio Ekstra Draught“.
Lengvai paskanintos gėlavandenės žuvys su „Kruvinosios Meri“ drebučiais, traškiomis morkų, imbierų salotomis ir baltos duonos skrebučiu tinka su kvietiniu „Švyturio Baltuoju“, o lėtai keptas anties kulšelės suktinukas su salierų tyre ir slyvomis paskanintu demi glace padažu buvo užgeriamas tamsiuoju „Švyturio Baltijos“ alumi.
„Prie alaus nėra netinkamo maisto, – šyptelėjo D.Dabrovolskas ir pakartojo savo auksinę taisyklę. – Svarbiausia, kad alus neužgožtų maisto, o maistas – alaus skonio.“
Naujausi komentarai