Startas Vyslos užkariautojams: ko tikėtis iš LRT „Nacionalinės ekspedicijos“? | Diena.lt

STARTAS VYSLOS UŽKARIAUTOJAMS: KO TIKĖTIS IŠ LRT „NACIONALINĖS EKSPEDICIJOS“?

Kitą savaitę bures kels jau itin palankiai žiūrovų vertinama ir jau trečioji LRT „Nacionalinė ekspedicija“. Pernai įgula startavo Nemuno ištakose Baltarusijoje, o šįmet leisis tyrinėti Lenkiją specialiai pastatytu laivu „Vytautas Didysis“. Ko tikėtis iš šiemetės ekspedicijos, užuominas sudeda „TV diena“.

Komanda: didžiosiomis upėmis leidžiasi labai spalvinga komanda. Kad apie ekspediciją nenustotų sklisti garsas, rūpinasi projekto prodiuseris, žurnalistas Edmundas Jakilaitis, gegužės pabaigoje taip pat garsiai ir su policijos vizitu atšventęs savo 40-metį. Laivo metraštininkas – gamtininkas Selemonas Paltanavičius, LRT radijo klausytojus džiuginantis poetiškais etiudais apie gamtą, o istorijos, etnokultūros ir šio TV projekto mylėtojams sudaręs balandžio gale pasirodžiusią knygą „Nacionalinė ekspedicija. Nemunu per Lietuvą“.

Etnomuzikologei Zitai Kelmickaitei pristatyti paprastai pristinga epitetų, tačiau ištarus apibūdinimą „Moteris orkestras“ ar „Vulkanas ir taifūnas viename“, kam jis skirtas, ilgai spėlioti nereikia. Hiphopo legenda, grupės „G&G Sindikatas“ lyderis Gabrielius Liaudanskas-Svaras ne postringauja apie visuomeniškumo, pilietiškumo ir patriotiškumo stoką Lietuvoje, o savo veikla rodo tokio ugdymo pavyzdį: užsiima įvairiais socialiniais projektais, prisideda prie jaunimo neformalaus ugdymo, o į „Nacionalinę ekspediciją“ leidžiasi su sūnumi.

Kliūtis upėse įveikti padės lenktynininkas Benediktas Vanagas, raliuose „slystantis“ per akmenis, klampų smėlį ar dirvožemio išgraužas. Profesorius Alfredas Bumblauskas, ir taip nesiskųsdavęs istorijos ir ne tik gerbėjų dėmesiu, šįmet jo sulaukė dar daugiau – suabejojęs iki tol jam negirdėto profesoriaus Liudo Mažylio, pagaliau suradusio Vasario 16-osios Lietuvos Nepriklausomybės Aktą, nuopelnu. Juos lydės būrys istorikų, o iš viso laivas plukdys apie 20 žmonių.

Naujokai: kulinarinį paveldą tikrai bus kam įvertinti – į laivą sėdo restoranų vadovas ir someljė Arminas Darasevičius. Iššūkį nedvejojusi priėmė žurnalistė, laidų vedėja, prodiuserė Edita Mildažytė, šįmet sukūrusi ir ambicingą, dešimties šalių sąsajas su Lietuva pristatantį projektą „Lietuvos kolumbai“.

„Ekspedicijos vadovų jau klausiau, koks bus man skirtas vaidmuo ir ko jie iš manęs tikisi, kad jau sugalvojo pakviesti. Į tai jie atsakė, kad iš manęs bus reikalaujama vienintelio dalyko – nežaboto mano smalsumo. Manau, kad tikriausiai būsiu nebloga pagalbininkė profesoriui Bumblauskui kaip klausimų uždavėja. Galbūt net formuluotoja tokių klausimų, kokie kitiems šiaip jau neateitų į galvą“, – sakė E. Mildažytė.

Laivas: laivadirbio Simo Knapkio senaisiais metodais pastatytas vytinės tipo upių laivas „Vytautas Didysis“. Tai – mažesnė senojo Merkinės laivo kopija, kurios ilgis sieks net 13 metrų, o svoris su žmonėmis gali siekti net 6 tonas.

Maršrutas: įgula šįmet plauks Vysla iki Baltijos jūros. Kelionės startas – netoli Lomžos.

Trukmė: „Nacionalinės ekspedicijos“ įgula bus išlydėta birželio 22 dieną Marijampolėje, o kelionė truks daugiau nei dvi savaites.

Tikslas: konkretus – apiplaukti istorines Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ir Abiejų Tautų Respublikos žemes; platus – papasakoti sudėtingą ir įdomią Lietuvos istoriją, atskleisti unikalų Lietuvos kraštovaizdžio grožį ir supažindinti su Lietuvos regionų virtuve bei etnokultūrinėmis tradicijomis; utopinis – ekspedicijos gerbėjai juokauja, kad po L. Mažylio stebuklo iš A. Bumblausko tikisi mažų mažiausiai Vytauto karūnos ar bent Gintaro kambario.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

jk

Nėra ko tikėtis,tuščios šnekos ir Bumblauskio lenkų ir Lenkijos garbstymas,matyt nori gauti dar vieną lenkišką gelažiuką.Štai lenkai nuoseklūs,jų politikai ir menininkai lietuviškų apdovanojimų neima,gi mūsų bestuburiams tikduok,iš pačio velnio paims.Todėl ir klasti Vilno naše šūkiai.

HCN

Išmetus Bumblauską būtų labai smagi kompanija.

ooo

Juokdarei!!!!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS