Šv. Agota – religinė kankinė, kurios kančios įkvepia kino kūrėjus | Diena.lt

ŠV. AGOTA – RELIGINĖ KANKINĖ, KURIOS KANČIOS ĮKVEPIA KINO KŪRĖJUS

  • 1

Krikščionybės istorijoje tikrai netrūko asmenybių, kurios neteisingai buvo kaltinamos dėl savo polinkio į religiją ar kitų veiksmų. Šventąja paskirta Agota – viena geriausiai žinoma religinė kankinė, kuri buvo žiauriai kankinama ir, galiausiai, sudeginta ant laužo. Ne visiškai šiuo stiliumi, tačiau moderniems laikams adaptuota istorija su kankinės Agotos šleifu persikelia ir į dabartinių laikų didžiuosius kino ekranus.

Tikroji šventosios Agotos istorija yra labai liūdna. Šventųjų gyvenimo aprašymuose skelbiama, kad Agota gimė turtingoje Siciliečių šeimoje. Kaip buvo įprasta tuo metu, ji netrukus buvo pažadėta savo išrinktajam. Tačiau, priėmusi katalikišką tikėjimą Agota nusprendė savo gyvenimą nugyventi nekaltybėje. Tačiau šis sprendimas supykdė daug pusių. Taip ji atsisakė tekėti už savo pažadėtojo, Katanijos miesto prefekto. Dėl to ją ėmė persekioti pagal Decijaus antikrikščioniškuosius įstatymus. Sulaikytai Agotai kliuvo bene žiauriausia bausmė pagal jos naujuosius įsitikinimus – ji buvo atiduota į viešnamį. Po kurio laiko iš viešnamio Agota pakliuvo į kalėjimą, kur jai buvo nupjautos krūtys. Ir, galiausiai, užbaigiant visas jos gyvenimo kančias – Agota buvo sudeginta ant laužo. Už pasiaukojimą ir savo tikėjimo neišsižadėjimą net žiauriausiomis gyvenimo akimirkomis Agota buvo paskelbta šventąja.

Toks gyvenimas ir žiaurūs jo išbandymai įkvepia ir kino kūrėjus. Ypatingai tuos, kurie specializuojasi kraują stingdančiose juostose. Prie viso to prisideda ir paskutiniu metu vis populiarėjanti religinė tematika, suteikianti galimybę daugumai žvilgtelti į gyvenimą už uždarų durų. Į bendrus arba moterų vienuolynus, kurių buitis yra absoliuti paslaptis aplinkiniam pasauliui.

Būtent vienas toks filmas jau netrukus pasieks ir Lietuvos kino teatrus. Net trijų „Pjūklo“ (angl. „Saw“) dalių režisierius Darrenas Lynnas Bousmanas imasi naujo projekto ir siekia dalinai perteikti siaubą moters, kuri turi pereiti per didžiausias kančias uždarame moterų vienuolyne. Nuo religinių šaknų neatsisiejantis filmas parodo, kiek daug turi iškęsti vienuolyne apsistojusios moterys, kurių kiekvieną žingsnį stebi beveidės vienuolės, o už kiekvieno kampo slypi siaubingos patirtys.

„Šv. Agota“ Lietuvos kino teatruose pradės savo kelionę jau nuo vasario 22 dienos.

GALERIJA

  • Šv. Agota – religinė kankinė, kurios kančios įkvepia kino kūrėjus
  • Šv. Agota – religinė kankinė, kurios kančios įkvepia kino kūrėjus
  • Šv. Agota – religinė kankinė, kurios kančios įkvepia kino kūrėjus
Filmo stop kadras
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Deivės Gabijos ši diena. Kiek žmonių buvo nukankinta Lietuvoje jog Agotą taptu kankinę...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS