Teatro patirtys auginant jaunąją kartą | Diena.lt

TEATRO PATIRTYS AUGINANT JAUNĄJĄ KARTĄ

  • 0

Artėjant sezono pabaigai teatras „No Shoes“ kviečia mėgautis spektakliais, išskirtinai sukurtais jaunajai auditorijai. Jau trečiadienį, gegužės 22 d., Kaune festivalio „Nerk į teatrą“ programoje kviečia kūrybinės dirbtuvės bei spektaklis jaunimui „Pasistengiau“, tapęs Auksinių scenos kryžių nominantu. Tuo tarpu Vilniuje, Menų spaustuvėje, gegužės 25–birželio 1 d. bus rodomi net keturi skirtingi spektakliai vaikams iki penkerių metų bei kūdikiams.

Kurdama spektaklius mažiausiems režisierė Ieva Jackevičiūtė bendradarbiavo su Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatru, Panevėžio teatru „Menas“, Kauno miesto kameriniu teatru bei Kauno šokio teatru „Aura“. Spektakliai vaikams į veiksmą pasirodymo aikštelėje įtraukia ne tik vaikus, tačiau ir jų tėvelius.

Spektaklyje „Namai“ skamba chorinė muzika, kurią įrašė visas būrys profesionalų (kompozitorius Imantas Šimkus, atliko Panevėžio muzikinio teatro atlikėjai). Šis žanras muzikos takeliui pasirinktas neatsitiktinai: vienoje teorijų teigiama, jog chorinės muzikos klausymasis pirmaisiais gyvenimo metais per klausos nervus aktyvina smegenų neuronus ir spartina žmogaus vystymąsi. Tuo tarpu stebėdama savo vaikus I. Jackevičiūtė tuo įsitikino: „Kuomet jie klausosi chorinės muzikos: nuščiūva, nutyla, susikaupia ir panyra į tam tikrą ramybės būseną“. Režisierė norėjo kokybiškos, solidžios chorinės muzikos, kuri užtikrintų mažų vaikų ir jų tėvų potyrius spektaklyje. Pasijausti it namuose kviečia ne tik čia vaidinantys aktoriai (Elona Karoblytė, Ovidijus Kazarinas / Benadas Arkauskas, Aliona Kuriakina / Kotryna Chruškova), tačiau ir dailės kūrinių įkvėpta Indrės Pačėsaitės scenografija. Tapybos darbai dera su muzika, o ypatinga jungtis surasta dailininkės, iliustratorės bei grafikės Rasos Jančiauskaitės to pačio pavadinimo knygoje vaikams.

Režisierė I. Jackevičiūtė tvirtino, jog sėkmingai vaiko raidai reikalinga teisinga pasiūla: „Kuriant spektaklius vaikams iki penkerių metų, svarbiausia – amžiaus raidos požymių ir meninių elementų dermė. Kūrėjams reikia atsižvelgti į tinkamai parengtą erdvę, kuria jie dalijasi su žiūrovais, nes čia nėra atskirties tarp scenos ir žiūrovinės salės“, – aiškino kūrėja. Ji paaiškino, jog teatre viskas vyksta taip, kad būtų galima laisvai judėti bei patiems įsitraukti į veiksmą. Tačiau kurdama vaikams, net patiems mažiausiems, I. Jackevičiūtė nepamiršo ir tėvų – jiems sudaromos sąlygos atrasti pasaulį, kaip teatrinę patirtį, iš naujo, pro vaiko akis.

„Man pačiai, kaip kūrėjai, įdomu įkvėpimo kūrybai ieškoti folklore ir visa tai transformuoti į ritualus primenančią teatrinę patirtį vaikams ir jų tėvams“, – dalijosi režisierė. Baltiškus motyvus ji įpina tiek šeimų pamėgtuose, tiek ir naujausiuose savo darbuose. Viename naujausių spektaklių „Gaja-Mara“ gyvai skamba tradicinės kanklės, o baltiškus motyvus galima įžvelgti ir scenografijoje. Tuo tarpu spektaklis „Aš kaip ir tu“ įpina egzotiškus pasaulio kraštus ir kviečia pažinti šokį. O pasakos ir dainos liejasi bene brangiausiame teatro spektaklyje „Lopšinė Žemei“. Šiuos spektaklius I. Jackevičiūtė sukūrė gilindamasi į spektaklių jauniausiems žiūrovams kūrimo ypatumus meno doktorantūros studijų metu.


Spektaklis „Pasistengiau“ (10–14 m.) Nacionaliniame Kauno dramos teatre – gegužės 22 d. 19 val., Menų spaustuvėje Vilniuje – gegužės 24 d. 18 val.

Spektaklis vaikams „Namai“ (0–3 m.) Menų spaustuvėje Vilniuje – gegužės 25 d. 15 ir 17 val.

Spektaklis vaikams „Lopšinė Žemei“ (3–5 m.) Menų spaustuvėje Vilniuje – gegužės 26 d. 15 ir 17 val.

Spektaklis vaikams „Aš kaip ir tu“ (3–5 m.) Menų spaustuvėje Vilniuje – gegužės 31 d. 10 ir 18 val.

Spektaklis vaikams „Gaja Mara“ (0–3 m.) Menų spaustuvėje Vilniuje – birželio 1 d. 15 ir 18 val.

Bilietus platina BILIETAI.LT.

GALERIJA

  • Teatro patirtys auginant jaunąją kartą
  • Teatro patirtys auginant jaunąją kartą
  • Teatro patirtys auginant jaunąją kartą
  • Teatro patirtys auginant jaunąją kartą
  • Teatro patirtys auginant jaunąją kartą
  • Teatro patirtys auginant jaunąją kartą
  • Teatro patirtys auginant jaunąją kartą
  • Teatro patirtys auginant jaunąją kartą
  • Teatro patirtys auginant jaunąją kartą
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS