Ukraina surado 4 iš 24 pavogtų olandų muziejaus paveikslų | Diena.lt

UKRAINA SURADO 4 IŠ 24 PAVOGTŲ OLANDŲ MUZIEJAUS PAVEIKSLŲ

  • 0

Ukraina ketvirtadienį paskelbė atgavusi keturis XVII a. paveikslus, kurie prieš dešimtmetį buvo pavogti iš olandų muziejaus ir kurių įtartas buvimas pas ukrainiečių ultranacionalistus sukėlė skandalą.

Ukrainiečių pareigūnai sakė atgavę keturis paveikslus iš 24 olandų aukso amžiaus šedevrų, kurie 2005 metais dingo iš Nyderlandų Vakarų fryzų muziejaus (Westfries Museum). Dingimo metu tie paveikslai bendrai buvo vertinami 10-čia mln. eurų.

„Radome kelis paveikslus, kurie buvo pavogti iš to olandų muziejaus“, – sakė Ukrainos užsienio reikalų ministras Pavlo Klimkinas spaudos konferencijoje, kurioje taip pat dalyvavo saugumo pareigūnai ir Olandijos ambasadorius Ukrainoje. P.Klimkinas nepaaiškino, kaip pareigūnai atgavo dingusius paveikslus, bet sakė, kad tuos darbus turėjo nusikalstamos grupės.

Ukrainos saugumo tarnybos vadovas Vasylis Hrycakas sakė, kad Kijevas pirmąjį paveikslą atgavo kovo pradžioje, o antrą – anksčiau šį mėnesį. „Dar du paveikslus gavome šią popietę. Preliminariai ištyrus nustatyta, kad jie autentiški“, – sakė jis. Spaudos konferencijoje buvo rodomi du iš tų keturių paveikslų.

Vakarų Fryzų muziejus, įsikūręs Olandijos Horno mieste, gruodį paskelbė, jog gali būti, kad 24 dingę paveikslai yra pas vieną ultranacionalistų grupuotę, kovojančią su prorusiškais separatistais Ukrainos rytuose.

Du vyrai, prisistatę Ukrainos nacionalistų organizacijos (UNO) nariais, liepos mėnesį pateikė vieno iš pavogtų paveikslų nuotrauką Olandijos ambasadai Kijeve, sakė muziejus. Jie teigė, kad visą dingusią kolekciją, kurioje yra ir peizažisto Jano van Goyeno (Jano van Gojeno) darbų, rado apleistoje viloje konflikto draskomoje Rytų Ukrainoje.

Olandų žiniasklaida pranešė, kad tie įtariami UNO nariai iš pradžių už paveikslų grąžinimą reikalavo 50 mln. eurų, o paskui paprašė 5 mln. eurų. Vėliau, Ukrainos pareigūnams pradėjus tyrimą, UNO paneigė, kad turi tuos meno kūrinius.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS