Uostamiesčiui – kūrybinės laisvės vėliavą | Diena.lt

UOSTAMIESČIUI – KŪRYBINĖS LAISVĖS VĖLIAVĄ

Dvi dienas Klaipėdoje vyks tarptautinės partnerystės kūrybinių industrijų tinklo projekto „CITIES” renginiai, skirti visiems, kurie domisi viešųjų erdvių menu, aplinkos humanizavimu ir miesto įvaizdžio formavimu.

Liepos 23-iąją 8.45-16 val. Klaipėdos koncertų salėje (Šaulių g. 36) viešųjų erdvių projektuotojus, menininkus, miesto plėtros strategus, nekilnojamojo turto vystytojus ir politikus suburs tarptautinė konferencija “Dizainas ir šiuolaikinis menas - pridėtinės vertės kūrimas miesto viešose erdvėse”.

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro direktoriaus menotyrininko Igno Kazakevičiaus teigimu, miesto žmonės išsiilgę kamerinių, saugių ir demokratiškų erdvių. Tokių erdvių formavimas priklauso nuo miesto urbanistinės politikos ideologinių nuostatų ir finansinių resursų. Gerą miestą galima apibūdinti kaip švarų ir saugų, kuriame teikiamos veiksmingos, patogios visiems prieinamos viešosios paslaugos, kuris pasižymi energinga ir lanksčia ekonomika bei kultūriškai įkvepiančia, nešališka aplinka. Kokie veiksniai, apibrėžia viešąsias erdves kaip tikrąsias viešąsias erdves? Apie tai diskutuos tarptautinio “CITIES” („Creative industries in traditional cultural spaces“) projekto konferencijos dalyviai.

Dvi dienas vykstančiame renginyje bus aiškinamasi, kaip geriausi viešojo meno pavyzdžiai geba sukurti glaudų ryšį tarp menininko ir žiūrovo bei pagyvina tuščias vietas, formuoja miesto savitumą ir sukuria papildomą viešųjų erdvių vertę. Kaip šiuolaikinio viešojo meno projektai ir jų laikina, tačiau konceptuali intervencija kuria kūrybinius socialinius tinklus, skatina turizmą ir humanizuodama aplinką pabrėžia vietos architektūrą.

Konferencijos pagrindiniai pranešėjai atvyks iš Didžiosios Britanijos, Italijos ir Pietų Afrikos Respublikos bei tarptautinio partnerystės tinklo “CITIES” miestų. Jie pristatys meno kūrinių viešose erdvėse pavyzdžius, konceptualų erdvių kūrėjų požiūrį ir šios srities pasaulinės praktikos strategijas. 

Liepos 22-ąją 16-19 val. uostamiesčio “Kultūrpolyje” (Daržų g. 10 / Bažnyčių g. 4) teorija bus įgyvendinta praktiškai. Pasižvalgę po Klaipėdos viešąsias erdves, konferencijos dalyviai įsijungs į Auksės Petrulienės vedamas eksperimentinės animacijos dirbtuves, kurs trumpas dramatiškas miesto ir jo dvasingumo raidos istorijas, kurios pasakos apie Klaipėdą - miestą uostą,  kalbantį švyturių ir sirenų kalba. Dar tą patį vakarą šį spalvinga vaizdo projekcija bus pristatyta klaipėdiečiams apleistoje viešojoje erdvėje tarp “Kultūrpolio” ir Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus.

“Miesto kūrybinių erdvių iškilimas glaudžiai susijęs su ekonomine plėtra ir kultūra, kultūros ekonomikos įtaka, kūrybinių industrijų ir kultūros atgaivinimo bendra idėja. Klaipėda vadinama laisvu miestu. Ar iškelsime šia vėliavą ir virš viešųjų miesto erdvių?” - svarstė I.Kazakevičius prieš renginį.

Jį organizuoja VšĮ Klaipėdos ekonominės plėtros agentūra, projekto partneris - Klaipėdos miesto savivaldybė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS