V. Žalakevičiaus filmas „Niekas nenorėjo mirti“ prikeltas naujam gyvenimui | Diena.lt

V. ŽALAKEVIČIAUS FILMAS „NIEKAS NENORĖJO MIRTI“ PRIKELTAS NAUJAM GYVENIMUI

Lietuvos kino centras iš Rusijos Federacijos valstybinio kino fondo „Gosfilmofond“  įsigijo ir suskaitmenino režisieriaus Vytauto Žalakevičiaus vaidybinį filmą „Niekas nenorėjo mirti“.  Skaitmeninė filmo kopija bus pristatoma šį sekmadienį, kovo 9 dieną.

„Viena Lietuvos kino centro funkcijų – rūpintis kino paveldu. Praėjusiais metais užmezgėme kontaktą su Rusijos Federacijos kino archyvu „Gosfilmofond“, o šiemet jau galime džiaugtis ir pirmuoju rezultatu – suskaitmeninta „Niekas nenorėjo mirti“ kopija. Galimybe parodyti suskaitmenintą filmo kopiją domisi ir užsienio partneriai, atsižvelgiant į tai, iš karto parengti angliški bei prancūziški subtitrai, - sako Lietuvos kino centro direktorius Rolandas Kvietkauskas.  – Planuojame iki šių metų galo įsigyti iki 10 filmų kopijų, jos bus saugomos Lietuvos archyvuose ir, pagal turimas lėšas, skaitmeninamos. Tikimės kasmet visuomenei pristatyti po 3-4 filmus“.

2005 metais iš „Gosfilmofond“ UAB „Lietuvos kinas“ įsigijo filmą „Velnio nuotaka“, o prieš keletą metų kino ekspertai sudarė 15 filmų sąrašą, kuriuos rekomenduota esant galimybei suskaitmeninti. Šiame sąraše be „Niekas nenorėjo mirti“, taip pat tokie garsūs filmai kaip „Gražuolė“, „Jausmai“, „Sadūto tūto“ ir kiti. Įsteigus Lietuvos kino centrą, siekiama sistemiškai organizuoti šiuos darbus.

„Niekas nenorėjo mirti“ skaitmeninės kopijos pristatymo renginys, kurį organizuoja Lietuvos kino centras su „Skalvijos“ kino centru ir Lietuvos kinematografininkų sąjunga, įvyks šį sekmadienį, kovo 9 dieną, „Skalvijos“ kino centre.  Renginyje bus pagerbtas šiemet 90-metį švenčiantis aktorius Donatas Banionis, taip pat dalyvaus aktoriai Juozas Budraitis, Regimantas Adomaitis, Antanas Šurna ir Vytautas Tomkus, filmo operatorius Jonas Gricius, kompozitorius Algimantas Apanavičius, dailininkas Algirdas Ničius ir kostiumų dailininkė Viktorija Bimbaitė bei kiti kviestiniai svečiai.

Filmo pristatymo proga  „Skalvijos“ kino centre taip pat  bus surengta Audriaus Zavadskio fotografijų paroda „Filmavimo aikštelė“.  Joje demonstruojami originalūs ir nematyti kadrai iš „Niekas nenorėjo mirti“ filmavimo aikštelės.

Po šio juostos pristatymo renginio filmą išvysti galės ir visi norintys. Filmas bus rodomas „Skalvijos“ kino centre vykstančiuose „Kino klasikos“ vakaruose.

„Nuolat keliantis ideologinius ginčus, septintame dešimtmetyje filmas „Niekas nenorėjo mirti“ labai aukštai iškėlė lietuviško vaidybinio kino kokybės kartelę.  Jis parodė, kad kino priedermė yra kelti rimtus, aštrius klausimus apie istoriją ir žmogų, naudoti visas tuomet įmanomas menines priemones ir jų pagalba plėsti kalbėjimo apie pokarį ribas. Operatorius Jonas Gricius šiame filme sukūrė bene kanoninius dramatiško Lietuvos pokario įvaizdžius, daugeliui filme vaidinusių aktorių filmas buvo lemtingas – parodė jų galimybes, pradėjo ar praturtino kūrybines biografijas“, - sako kino kritikė Rasa Paukštytė. 

Filmo veiksmas vyksta Lietuvos pokario kaime: vieni jo gyventojai palaiko sovietų valdžią, kiti – remia  prieš ją kovojančius partizanus, siekiančius apginti savo žemę nuo okupantų. Pasakojimo centre – nužudyto kaimo  seniūno sūnų kerštas.

Ši kino juosta yra apie tuos, kurie nenorėjo mirti – apie paprastuosius žmones, priverstus grumtis dėl savo būvio, rinktis puses susirėmime, supriešinusiame savus. Kino šimtmečio proga UNESCO įtraukė šį filmą į reikšmingiausių kino kūrinių šimtuką.

GALERIJA

  • V. Žalakevičiaus filmas „Niekas nenorėjo mirti“ prikeltas naujam gyvenimui
  • V. Žalakevičiaus filmas „Niekas nenorėjo mirti“ prikeltas naujam gyvenimui
Filmo kadras
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Socialistas

HITAS !!!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS