Valdovų rūmų Metų muziejininkė – mes esame muziejaus veidas | Diena.lt

VALDOVŲ RŪMŲ METŲ MUZIEJININKĖ – MES ESAME MUZIEJAUS VEIDAS

Už kūrybingą darbą tobulinant lankytojų priėmimą ir skirtingų muziejaus padalinių telkimą bendriems darbams, kad kiekvienas muziejų aplankęs žmogus gautų kokybiškas ir profesionalias paslaugas, taip pat už aktyvų dalyvavimą organizuojant nemokamus sekmadienius ir kitas muziejines akcijas, atidumą kolegoms, naujas iniciatyvas, kruopščiai ir nuoširdžiai atliekamas pareigas Valdovų rūmų muziejaus bendruomenė 2023-iųjų Metų muziejininke išrinko Edukacijos skyriaus vadovę Liriją Steponavičienę. Jos teigimu, apdovanojimas yra visų skyriuje dirbančių žmonių pripažinimas, jų darbo įvertinimas. Būti šio nedidelio kolektyvo dalimi – nesuvaidintas džiaugsmas, nes gidai ir edukatoriai – tai mažas, kūrybingas ir šviesus pasaulis dideliuose Valdovų rūmuose.

Likimo pokštai atvedė į muziejų

Iš atokaus Šiaurės Lietuvos miesto, Joniškio, kilusi Lirija Steponavičienė sako visada norėjusi pažinti pasaulį, keliauti ir svajojo tapti kelionių vadove, todėl pasirinko istorijos studijas Vilniaus universitete. Tačiau likimas nuvedė į Lietuvos istorijos specializaciją, o po studijų beveik 30 metų atiduota savo alma mater, Istorijos fakultete tyrinėjant ir publikuojant XVI a. istorinius šaltinius – Pirmąjį Lietuvos Statutą ir Lietuvos Metrikos knygas. Metų muziejininkė prisipažįsta, kad kelionių aistra išliko. Vaikystėje išugdytas smalsumas skatino keliauti su draugais, šeima, vėliau su Senovės ir vidurinių amžių istorijos katedros kolegomis ir studentais. Kiekvieną vasarą lankytos su Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės istorija susijusios vietos Baltarusioje, Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje, Ukrainoje, Karaliaučiaus krašte ir, be abejo, pačioje Lietuvoje.

„Posūkis į muziejų turbūt buvo vienas netikėčiausių mano gyvenime, tačiau visiems ateina laikas, kai supranti – privalai kažką keisti, – pasakojo istorikė. – Iš komforto zonos ryžausi žengti po beveik 30 darbo metų universitete. Ir už tai esu dėkinga tokį sprendimą priimti skatinusiems sūnums, palaikiusiam sutuoktiniui bei patikėjusiam ir pasitikėjusiam muziejaus vadovui Vydui Dolinskui. Be jų nebūčiau išdrįsusi. Ir staiga gyvenimas pasikeitė iš esmės... Muziejuje – kiekviena diena vis kitokia, ir toli nuo tradicinio įsivaizdavimo, kad ten dirbantys žmonės gyvena tylos karalystėje. Čia kiekvieną dieną tiek visko – kartais nespėjame ir papietauti.“

Darbuotojai aptaria ekskursijos turinį parodoje. Valdovų rūmų muziejaus nuotr.

Per muziejų – septyni tūkstančiai žingsnių

Gidus ir edukatorius Valdovų rūmų muziejuje dar būtų galima pavadinti „žingsnių“ kolekcininkais. Lankytojai, atvykę susipažinti su nuolatinėmis ekspozicijomis ir laikinosiomis parodomis, per muziejaus sales vidutiniškai nupėdina apie 7 tūkstančius žingsnių, o muziejaus gidams šį atstumą per dieną tenka įveikti ir po kelis kartus... 2023 m. Valdovų rūmų muziejuje surengtos 1 008 ekskursijos. Muziejaus gidams padėję kultūros istorikai, parodų kuratoriai, administracijos darbuotojai apie muziejų lankytojams pasakojo dar 239 ekskursijose, 422 kartus su grupėmis lankėsi akredituoti miesto gidai.

Edukacinis užsiėmimas. M. Frolovos nuotr.

Ne mažiau per dieną nužingsniuoja ir edukatoriai, vaikščiodami ne tik po ekspozicijas, bet ir trepsėdami edukacinėse klasėse. Edukacinius užsiėmimus, pažintinius pasivaikščiojimus rūmuose renkasi nuo darželinukų iki senjorų. Per praėjusius metus surengtas net 1 221 edukacinis užsiėmimas. „Labai džiaugiamės jaunaisiais lankytojais, – sakė Metų muziejininkė L. Steponavičienė. – Mūsų edukaciniai užsiėmimai yra orientuoti ne į linksminimą, o į naudą, mokinių švietimą, ugdymą, pažinimą. Stengiamės, kad tai būtų patrauklu, smagu, bet edukacinių užsiėmimų neverčiame cirko pasirodymu.“

Edukatorės. M. Frolovos nuotr.

Vienišus senjorus sunku ištraukti iš namų

Valdovų rūmų muziejus pernai įsitraukė į Sveikatos apsaugos ir Kultūros ministerijų inicijuotą projektą „Socialinis receptas 65+“. Muziejaus edukatoriai rengia užsiėmimus senjorams nuo 65 metų. Ieškoma, kaip šio projekto dalyvius „sušildyti“, padėti iš naujo atrasti pažinimo džiaugsmą, nors trumpam atitraukti nuo sudėtingo pasaulio už muziejaus sienų. Pernai į dešimtį užsiėmimų atvyko 106 senjorai. Užsiėmimai jiems – nemokami.

„Noriu paskatinti vyresnio amžiaus žmones drąsiau naudotis šia paslauga – pusę milijono gyventojų turinčioje sostinėje gauti socialinio recepto paslaugą yra užsiregistravę tik keli šimtai žmonių, – kalbėjo apie naująją paslaugą Valdovų rūmų muziejaus Edukacijos skyriaus vadovė. – Matome ir permainas tarp mūsų darbuotojų: užsiėmimuose ne tik senjorai bendrauja tarpusavyje, mūsų jaunesnės kartos edukatoriai irgi turi galimybę pabendrauti su vyresniaisiais, pasimokyti atidumo, atjautos. Tai prasmingas, atsakingas darbas, džiaugiuosi šia valstybės iniciatyva.“

Piešimo edukacija. M. Frolovos nuotr.

Valdovų rūmų muziejus – žinomas ir Trečiojo amžiaus universiteto partneris, šio universiteto klausytojai yra vieni iš nuolatinių muziejaus lankytojų. Jie noriai dalyvauja ekskursijose, lankosi koncertuose, populiariosiose paskaitose. „Pavyzdžiui, Žygimanto Augusto gobelenų parodoje kai kurie senjorai buvo tapę nuolatiniais lankytojais. Jie skirdavo susitikimus seniai matytiems draugams, leisdavo laiką parodoje besigėrėdami eksponatais, ramiai šnekučiuodavosi – tas vaizdas nuoširdžiai jaudina“, – sakė L. Steponavičienė.

Žmonėms su negalia muziejus atnaujinamas kasmet

Judėjimo negalią turintiems žmonėms Valdovų rūmų muziejus yra visiškai pritaikytas ir tuo yra išskirtinis Lietuvoje. Net ir su laikinais judėjimo sutrikimais susidūrę žmonės muziejuje gali sėsti į čia turimą specialų vežimėlį bei patogiai apžiūrėti ekspoziciją. L. Steponavičienė teigia: „Galimybės tobulėti – neišsemiamos. Mums svarbu, kad šie žmonės galėtų ir savarankiškai atvykti, pabūti čia, pažinti, taip pat laukiame jų edukaciniuose užsiėmimuose. Didžioji dalis tokių užsiėmimų sukurti taip, kad tinka įvairias negalias turintiems žmonėms, tik reikia iš anksto pranešti apie atvykimą.“

Gotikinių koklių parodoje eksponatai žmonėms su regėjimo negalia. V. Abramausko nuotr.

2023 m. edukaciniuose užsiėmimuose dalyvavo 560 žmonių su negalia (vaikų ir suaugusiųjų), savarankiškai ar į ekskursijas atvyko dar 15 505 lankytojai su negalia. Beje, lydintis asmuo Valdovų rūmų muziejuje turi teisę kartu lankytis nemokamai. „Svarbu paminėti, kad mes neskirstome negalios lygio pagal prarasto darbingumo procentus“, – priminė L. Steponavičienė.

Jautriems lankytojams – tylos zonos

Edukacijos skyriaus vadovės rūpesčiu kartu su kolegomis Valdovų rūmų muziejaus ekspozicijose įrengtas vaiko priežiūros kambarys, atsirado tylos zonos.

„Tokios tylos vietos itin svarbios šeimoms, atėjusioms su jautresniais vaikais. Tai yra erdvės, kuriose galima pailsėti nuo įvairių aplinkos dirgiklių, vizualinių įspūdžių ar triukšmo, nors muziejai, kaip žinia, ir šiaip tokiems vaikams tinkami kaip ramios vietos, – pasakojo L. Steponavičienė. – Pailsėję svečiai gali tęsti pažintį su muziejaus ekspozicija. Mes tik kviečiame tylos zonų nebijoti – jas sukūrėme tam, kad būtų naudojamos, jos pažymėtos specialiais tylos ženklais.“

Gausioms šeimoms – kasdien nemokamos paslaugos

Gausioms ir neįgalius vaikus auginančioms šeimoms Valdovų rūmų muziejus siūlo daug nemokamų paslaugų, taip padėdamas taupyti šeimos biudžetą. Reikia tik su savimi turėti Šeimos kortelę. 2022 m. šios paslaugos iniciatorė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija Valdovų rūmų muziejui skyrė pagrindinį apdovanojimą už teikiamą realią, prasmingą paramą gausioms šeimoms. Mat Šeimos kortelės turėtojai muziejuje lankosi nemokamai, ir apsilankymų skaičius nėra ribojamas, o nuo 2022 m. siūlomi ir nemokami edukaciniai užsiėmimai.

Šešėlių teatras vaikams. M. Frolovos nuotr.

„Smagu, kad buvome įvertinti kaip geriausi paslaugos teikėjai, bet mane džiugina paprastesni dalykai: matau, kad 2023 m. dar daugiau šeimų atrado muziejų – apsilankė per 7 tūkst. Tačiau dar ne visi žino, kad jie nemokamai gali dalyvauti ir edukaciniuose užsiėmimuose – 2022 ir 2023 metais tas skaičius išliko beveik nepakitęs ir tesiekė kiek daugiau nei 110 dalyvių. Tikiuosi, kad per artimiausius metus šeimos atras ir šią puikią galimybę kūrybingai leisti laiką su vaikais. Beje, Valdovų rūmų muziejus nuo pat savo veiklos pradžios įvedė specialius, šeimoms skirtus bilietus, kad paskatintų lankymąsi ekspozicijose ir edukaciniuose užsiėmimuose su šeimomis ir mažintų potencialią socialinę atskirtį“, – sakė L. Steponavičienė.

Muziejus – mokytojų mokykla

Valdovų rūmų muziejus yra pirmoji Lietuvoje akredituota kultūros institucija, tobulinanti mokytojų ir švietimo pagalbą teikiančių specialistų kvalifikaciją. Šio darbo koordinavimas taip pat yra atitekęs Edukacijos skyriui.

Ekskursija NATO valstybių vadovų antrosioms pusėms. Valdovų rūmų muziejaus nuotr.

„Tai nėra lengvas darbas. Jam tenka skirti papildomą dėmesį, norėtųsi dar daugiau, bet neužtenka darbo valandų, o ir pagalba koordinuojant bei organizuojant tokias veiklas nepamaišytų. Esame dėkingi kitų skyrių kolegoms, kurie niekada neatsisako padėti, specialiai mokytojams skaitydami paskaitas, pristatydami parodas ar vesdami seminarų praktines veiklas“, – tvirtino Valdovų rūmų muziejaus Edukacijos skyriaus vadovė.

2023 m. parengtos ir akredituotos 2 pedagogų kvalifikacijos tobulinimo programos, mokytojams organizuoti 7 seminarai, 11 paskaitų. Parodų kultūrinės programos renginiai muziejuje inicijuojami visada pergalvojant, kiek jie galėtų prisidėti prie mokytojų kvalifikacijos tobulinimo. Gidai ir edukatoriai teigia, kad lengva pažinti muziejuje ne kartą apsilankiusį mokytoją, tačiau džiugina kiekvienas užsukęs žmogus. „Net ir muziejui atšventus 15-ąjį gimtadienį yra lankytojų, ateinančių pirmą kartą, – mums svarbu parodyti, kad vertiname, jog jis atrado laiko ir atėjo pas mus“, – sakė L. Steponavičienė.

Pasak specialistės, didžioji dauguma lankytojų į Valdovų rūmus užsuka kelis kartus per metus. Esą juos traukia ne tik Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės istorija ir paveldas – domimasi ir naujausiomis parodomis ar nuolatinę ekspoziciją papildžiusiomis naujomis vertybėmis, renginiais.

Valdovų rūmų muziejus. V. Abramausko nuotr.

Muziejaus užkulisiai

Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai – per pusantro šimto darbuotojų turintis organizmas. Lankytojai mato tik nedidelę muziejaus dalį. Pavyzdžiui, kai ekspozicijų salėse budintys konsultantai atsako į klausimus, pataria, – visa tai rodo specialų šių darbuotojų pasirengimą, ir tuo rūpinasi būtent L. Steponavičienė. Ji teigia: „Šalia Rinkinių, Parodų skyrių profesionalų mes esame tie, kurie pažįstame muziejaus ekspoziciją ir galime ją prakalbinti. Todėl suprantama, kad norime pasidalyti savo žiniomis su ekspozicijų konsultantais, kad šie galėtų padėti pavieniams lankytojams. Tai nereiškia, kad salėse dirbantys žmonės jums praves ekskursiją, tačiau tikrai suteiks svarbiausią informaciją, pasakys, kur galima rasti daugiau žinių.“

Valdovų rūmų muziejaus darbuotojai, išrinkę L. Steponavičienę Metų muziejininke, teigia, kad atsakinga, rūpestinga kolegė neskaičiuoja savo darbo valandų ir yra visada pasirengusi padėti kitiems, o laisvą akimirką jos juokas ir gera nuotaika užpildo muziejaus erdves.

GALERIJA

  • Valdovų rūmų Metų muziejininkė – mes esame muziejaus veidas
  • Valdovų rūmų Metų muziejininkė – mes esame muziejaus veidas
  • Valdovų rūmų Metų muziejininkė – mes esame muziejaus veidas
  • Valdovų rūmų Metų muziejininkė – mes esame muziejaus veidas
  • Valdovų rūmų Metų muziejininkė – mes esame muziejaus veidas
  • Valdovų rūmų Metų muziejininkė – mes esame muziejaus veidas
  • Valdovų rūmų Metų muziejininkė – mes esame muziejaus veidas
  • Valdovų rūmų Metų muziejininkė – mes esame muziejaus veidas
  • Valdovų rūmų Metų muziejininkė – mes esame muziejaus veidas
  • Valdovų rūmų Metų muziejininkė – mes esame muziejaus veidas
  • Valdovų rūmų Metų muziejininkė – mes esame muziejaus veidas
  • Valdovų rūmų Metų muziejininkė – mes esame muziejaus veidas
  • Valdovų rūmų Metų muziejininkė – mes esame muziejaus veidas
  • Valdovų rūmų Metų muziejininkė – mes esame muziejaus veidas
  • Valdovų rūmų Metų muziejininkė – mes esame muziejaus veidas
  • Valdovų rūmų Metų muziejininkė – mes esame muziejaus veidas
Valdovų rūmų muziejaus, V. Abramausko ir M. Frolovos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Rita

Jūsų darbuotojų elgesys ne muziejų veidas, o muziejų gėda.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS