Vedybos Uzbekistane – gerai paskaičiuotas dviejų giminių susitarimas | Diena.lt

VEDYBOS UZBEKISTANE – GERAI PASKAIČIUOTAS DVIEJŲ GIMINIŲ SUSITARIMAS

  • 0

Penki šimtai svečių ir trys dienos linksmybių, kuriems jaunųjų šeimos taupė ilgus metus. Taip Uzbekistane atrodo svarbiausia šios šalies žmonių gyvenime šventė – vestuvės. Tiesa, vakariečio akį jos neretai stebina ne tik savo spalvingumu, bet ir iš šimtmečių atėjusiomis tradicijomis. Net devyniasdešimt procentų santuokų čia įvyksta ne iš didelės jaunuolių meilės, o dėl tėvų valios. „Tai gerai apgalvotas ir paskaičiuotas dviejų giminių susitarimas“, – sako tik ką iš kelionės po Uzbekistaną grįžęs LRT laidos „Gyvenimas“ kūrėjas Edvardas Žičkus.

„Nors mūsų pakeleiviu po šią Vidurio Azijos šalį tapo vienas iš nacionalinės televizijos laidų apie ekonomiką vedėjų, trisdešimtmetis Devronas, kilęs iš geros šeimos, mokantis kelias kalbas, besidomintis istorija ir tarptautiniais santykiais, tačiau pasakodamas apie savo šalies papročius ir uzbekų gyvenimo būdą, jis kartais buvo kategoriškas. Viena tokių temų – vedybos, kurios iki šių dienų vyksta iš anksto susitarus jaunosios ir jaunikio tėvams. Anot Devrono, įprastai vestuvės, į kurias sukviečiama nuo pustrečio šimto iki poros tūkstančių svečių, kainuoja nuo dvidešimties tūkstančių dolerių iki kelių šimtų tūkstančių ar net keliskart daugiau, jei tuokiasi turtingų šeimų atstovai. Į tokias puotas pakviečiamos net tokios pasaulinio garso įžymybės, kaip Jennifer Lopez ar Kanye Westas“, – įspūdžiais iš kelionės po spalvingąjį Uzbekistaną dalijasi „Gyvenimas“ vedėjas.

LRT žiūrovams laidos kūrybinė grupė parengė dviejų dalių dokumentinį pasakojimą apie istorinį šilko kelią ir uzbekų gyvenimo būdą. Laidos autoriai pasidalins kelionėje patirtais išbandymais ir atskleis žiūrovams ne vieną naudingą patarimą. „Išsiruošusiems į Uzbekistaną, yra būtina žinoti nemažai dalykų, kad nepapultų į bėdą, nebūtų apsukti ar nenusiviltų šia kelione, todėl negailėsime patarimų. Juk mus nuo šios Vidurio Azijos šalies skiria ne vien tik keturi tūkstančiai trys šimtai kilometrų, bet ir didžiuliai kultūriniai ir būdo skirtumai. Pinigai – čia išvis atskira tema. Nesiderėk arba nusileisk per greitai ir, žiūrėk, jau permokėjai tris kartus. Nors vidutinė uzbeko mėnesio alga siekia du su puse šimto dolerių, o daktaras uždirba aštuonis šimtus, bet tikrųjų jų pajamų niekas nesuskaičiuos, todėl bent jau skaičiuoti savo pinigus čia yra privaloma“, – šypsosi daugiau nei savaitę po Taškentą, Bucharą ir Samarkandą keliavęs E. Žičkus.

Savo žiūrovams jis ketina parodyti ir papasakoti apie įdomiausias Uzbekistano vietas, pamokyti, kaip pasigaminti tikrą uzbekišką plovą, praverti vietinių šeimų namų duris. Edvardas sako, kad daugiau kaip dvidešimt milijonų gyventojų turinti šalis paliko neišdildomus įspūdžius ir ją aplankyti bent kartą gyvenime yra būtina. „Uzbekistane pasitinka ne tik fantastiškos spalvos, turtinga kultūra ir istorija, bet ir tam tikrose situacijose – geras šaltas dušas“, – intriguoja jau šį trečiadienį 18.50 val. LRT televizijos žiūrovams pirmąją pasakojimo apie šią šalį dalį pristatysiančios laidos „Gyvenimas“ autorius.

Laidos anonsas: 

 

GALERIJA

  • Vedybos Uzbekistane – gerai paskaičiuotas dviejų giminių susitarimas
  • Vedybos Uzbekistane – gerai paskaičiuotas dviejų giminių susitarimas
  • Vedybos Uzbekistane – gerai paskaičiuotas dviejų giminių susitarimas
LRT nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS