Vertybės grįš į Kambodžą | Diena.lt

VERTYBĖS GRĮŠ Į KAMBODŽĄ

  • 0

Niujorko Metropoliteno muziejus inicijavo 14 meno kūrinių grąžinimą į Kambodžą ir dviejų į Tailandą. Šios vertybės siejamos su abejotinos reputacijos Didžiosios Britanijos senienų prekeiviu ir khmerų meno tyrinėtoju, jau mirusiu Douglasu Latchfordu, kuris buvo apkaltintas iš regiono pagrobtų artefaktų prekyba.

2019 m. D. Latchfordui buvo pareikšti kaltinimai suorganizavus daugiametę schemą, skirtą pagrobtų Kambodžos senienų pardavimui tarptautinėje meno rinkoje.

Kaltinimai buvo atmesti po D. Latchfordo mirties 2020 m.

Kai kurie į Kambodžą grąžinami meno kūriniai yra iš Koh Ker archeologinės vietovės, įskaitant X a. smiltainio deivės statulą.

Dar viena grąžinamų skulptūrų – „Bodhisattva Avalokiteshvara“, sukurta X a. pabaigoje – XI a. pradžioje, kurioje pavaizduotas sėdintis Buda sukryžiuotomis kojomis, kitos grąžinamos statulos datuojamos VII a., įskaitant Budos galvą.

Pranešime spaudai Kambodžos kultūros ir dailės ministrė Phoeurng Sackona objektų repatriaciją pavadino tautos gydymo veiksmu.

„Sunku pervertinti šių sugrįžimų didžiulę svarbą Kambodžos žmonėms“, – teigė ministrė ir išreiškė viltį, kad ir kiti iš Kambodžos kilę daiktai taip pat bus išsiųsti atgal.

JAV advokatas Damianas Williamsas pareiškė, kad jo biuras toliau energingai tirs nelegalią prekybą vogtomis senienomis.

Praėjusį rugpjūtį, vykdant tyrimą dėl D. Latchfordo perkamų ir parduodamų artefaktų, Niujorko pareigūnai paskelbė apie 30 kultūros artefaktų grąžinimą į Kambodžą po to, kai daiktai buvo neteisėtai parduoti privatiems kolekcininkams ir vienam JAV muziejui.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS