Vyriausybė patvirtino Lietuvos karaimų metų minėjimo 2022-aisiais planą | Diena.lt

VYRIAUSYBĖ PATVIRTINO LIETUVOS KARAIMŲ METŲ MINĖJIMO 2022-AISIAIS PLANĄ

  • 0

Vyriausybė trečiadienį patvirtino Lietuvos karaimų metų minėjimo kitais metais programą. Joje numatytos konferencijos, edukacinės veiklos bei kiti renginiai.

„Kitąmet minimi Lietuvos karaimų metai yra ypatinga galimybė atidžiau pažvelgti į ilgametę lietuvius ir karaimus siejančią istoriją. Šią galimybę turime kūrybiškai išnaudoti ir tiek vietos bendruomenėms, tiek plačiajai visuomenei padėti atverti didžiulį karaimų kultūros ir paveldo lobyną. Patvirtintas planas leis Lietuvos karaimų metus paminėti išties turiningai ir aktyviai“, – Kultūros ministerijos pranešime cituojamas viceministras Albinas Vilčinskas.  

Įgyvendinant šio plano priemones numatoma organizuoti minėjimus, konferencijas, įvairius kultūrinius, edukacinius, pažintinius, leidybos ir viešinimo renginius, vykdyti projektus, kuriais siekiama paskatinti visuomenę domėtis valstybės praeitimi, pristatyti Lietuvos karaimų istoriją ir kultūrą. Kultūriniai ir pažintiniai renginiai vyks Vilniuje, Trakuose, Panevėžyje, Lietuvos diplomatinėse atstovybėse užsienyje, muziejuose ir bibliotekose.

Minėjimo plane išskirti keturi skyriai: viešinimo ir leidybos veiklos; minėjimai, konferencijos, renginiai; kultūros sklaidos, edukacinės ir pažintinės veiklos; atminimo įamžinimo veiklos – iš viso beveik keturios dešimtys veiklų ir projektų.

Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose bus suorganizuotas oficialus Lietuvos karaimų metų minėjimas, Vilniaus universitete – tarptautinė mokslinė konferencija, skirta Lietuvos karaimų metams. Trakuose įvyks tarptautinis karaimų suvažiavimas, taip pat numatyti kiti renginiai.

Trakų istorinio nacionalinio parko direkcija Trakuose įrengs karaimų miesto dalies maketą. Tautinių mažumų departamentas kartu su Lietuvos karaimų kultūros bendrija ir religine bendruomene organizuos karaimų jaunimo stovyklą ir stovyklą „Kujaščech“, skirtą karaimų vaikams.

Seimas 2022-uosius yra paskelbęs Lietuvos karaimų metais atsižvelgdamas į tai, kad kitąmet sukanka 625 metai nuo Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytauto kvietimo karaimams įsikurti Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS