Artėja Kalėdos: kaip švęsti nepamirštant gamtos | Diena.lt

ARTĖJA KALĖDOS: KAIP ŠVĘSTI NEPAMIRŠTANT GAMTOS

Didžiosios metų šventės jau ne už kalnų. Nors jos laukia karantininės, vis tiek puošime namus, keisimės dovanomis, smagiai leisime laiką. Ar įmanoma švęsti smagiai, bet tvariai? Prisijaukinusieji ekologišką gyvenimo būdą tikina: tikrai taip!

Aplinkai draugiškos dekoracijos

Tinklalaidės apie tvarumą ir ekologiją "Išpakuota" bendraautorė Rugilė Matusevičiūtė atkreipia dėmesį į nerimą keliančią tendenciją – Kalėdos tampa nekontroliuojamo vartojimo laikotarpiu.

Beatodairišką dovanų ir dekoracijų pirkimą skatina iš visų pusių mus pasiekiančios reklamos. Vos įžengusius į parduotuvę pirkėjus pasitinka prekėmis nukrautos lentynos, kviečiančios šventėms ruoštis iš anksto. Ima atrodyti, kad be daugybės žibančių lempučių ir žvilgančių eglutės žaisliukų namuose nepavyks sukurti Kalėdų nuotaikos. Galiausiai prisiperkame daugybę nereikalingų dekoracijų ir kitų smulkmenų...

"Norint papuošti namus tvariai, pirmiausia reikėtų priminti sau, kad namuose turimų šventinių atributų užtenka. Dekoracijos per metus tikrai nepaseno. O jei kažko trūksta – galima pasigaminti patiems, jei kažkas atsibodo – perdaryti, – ragina R.Matusevičiūtė. – Kalėdų eglutės irgi nereikia apkarstyti pirktiniais blizgučiais, ją puikiai galima papuošti džiovintais apelsinais, cinamono šakelėmis, pačių keptais sausainiais."

Susirūpinimas: R.Matusevičiūtė ragina, artėjant šventėms, pagalvoti ne tik apie savo artimuosius, bet ir apie mūsų planetą.

Tvarumą puoselėjanti tinklaraštininkė ragina iš pradžių pasitelkti vaizduotę, o tik tada skubėti į parduotuvę trūkstamų dekoracijų. "Kviečiu tiesiog pasižvalgyti namuose ir išsikelti iššūkį – sugalvoti kuo daugiau tvarių puošybos alternatyvų", – kviečia pašnekovė.

Kodėl miške neprisirinkus kankorėžių? Nudažyti jie gali tapti puikia dekoracija. O ir natūralūs papuoš šventinį stalą ar eglutę. Originaliomis dekoracijomis galima paversti ir vasarą pajūryje surinktas kriaukleles. Jas, smeigtuku išdūrus skylutę ir pervėrus siūlą, galima pakabinti ant eglutės.

Kad ir kaip saugotume gamtą, švenčių tiesiog neįsivaizduojame be žibančių lempučių. Nejaugi teks jų atsisakyti? R.Matusevičiūtė ramina, kad svarbiausia siekti bent minimalių pokyčių. "Nebūtina išvis atsisakyti lempučių, tiesiog nepalikite jų degti per visą naktį. Ir apskritai – atidžiau stebėkite, kiek energijos sunaudojate buityje, naudokite sertifikuotą elektrą naudojančią namų apyvokos įrangą. Tvarumo esmė yra nuoširdus siekis gyventi ekologiškiau ir pakeisti savo įpročius", – tikina ji.

Nepasiduoti dovanų karštligei

Svarbiu švenčių atributu tampa ir vaišėmis nuklotas stalas. Kasmet maisto prisigaminame tiek, kad vėliau pusę jo tenka išmesti. Pasak pašnekovės, vienas geriausių būdų išvengti perkrauto stalo – tikslus produktų sąrašas ir gera apgalvotas šventinis meniu.

"Šventinį valgiaraštį aptarkite su visais šeimos nariais, kad jis įtiktų kiekvieno skoniui. Taip išvengsite kelių rūšių mišrainių, silkių, užkandžių, desertų, gėrimų. Į pirkinių sąrašą įtraukite tuos produktus, kurių prireiks gaminant. Tik tada ruoškitės į parduotuvę ar užsisakykite internetu. Toks kruopštus planavimas ne tik sukurs mažiau maisto atliekų, bet ir padės sutaupyti pinigų, – primena pašnekovė. – Šventinis vaišių stalas gali ne tik būti kuklesnis, bet ir tvaresnis. Kviečiu apsvarstyti gamtai draugiškesnes patiekalų alternatyvas – naudoti daugiau kruopų, daržovių, vaisių, kitų augalinės kilmės produktų."

O kokios gi šventės be dovanų? Pagauti šventinės karštligės, kartais artimiesiems priperkame kalną jiems visai nereikalingų daiktų. Tada viską suvyniojame į blizgų popierių, kuris, vos išpakavus dovaną, atsiduria šiukšlių dėžėje.

R.Matusevičiūtė pastebi, kad šia manija mus dažniausiai užkrečia prekybininkai. Ima atrodyti, kad viena dovana artimajam yra per menka, būtinai reikia daugiau. Taip nukenčia ir mūsų biudžetas, ir gamta. Tad, prieš puolant išlaidauti, verta gerai pagalvoti. Kalėdiniu laikotarpiu svarbiausia yra vieno kitam parodytas dėmesys.

"Užuot visiems šeimoje dovanoję po atskirą dovaną, galite traukti burtus ir pirkti dovanėlę kuriam nors vienam šeimos nariui, – siūlo R.Matusevičiūtė. – Gera idėja – vietoje daiktų dovanoti patirtis: bilietus į koncertą, kiną ar teatrą; apsilankymą SPA, ekskursiją. Užuot pirkę naują daiktą, galite sutaisyti ką nors svarbaus ir reikalingo. Galbūt jūsų šeimos narys seniai skundžiasi gendančiu kompiuteriu ar vis atsiliekančiu laikrodžiu? Kitas variantas – dovanoti ekologiškas dovanas. Tai galėtų būti daugkartiniai maišeliai pirkiniams ar tvari kosmetika. Taip savo artimuosius supažindinsite su inovatyviais ir tvariais produktais, galbūt netgi paskatinsite juos imtis pokyčių. Puikiai tinka ir valgomos dovanos: uogienės ar kepiniai. Jie pradžiugins kiekvieną ir nepaliks atliekų šleifo."

Pakavimo popieriaus alternatyvos

Kalbėdama apie dovanų pakuotes R.Matusevičiūtė ragina prisiminti, kad pakavimo popierius nėra perdirbamas. Tad panaudotas jis iškart atsiduria sąvartynuose.

"Susimąstykime – ar tikrai verta sukurti tiek daug atliekų? Galbūt galima panaudoti pakuotės alternatyvas? Pavyzdžiui, dovaną suvynioti į dailią medžiagą, kurią vėliau galėsite naudoti dar daug kartų. Pasitarnaus ir medžiaginiai pirkinių maišeliai, kurie taps ne tik pakuote, bet ir dovanos dalimi. Pravers ir jau panaudotas dovanų popierius – jį galima perdažyti, apipiešti. Juk svarbiausia – ne pati pakuotė, o tai, kad skyrėte laiko pradžiuginti savo artimą", – pastebi tinklalaidės kūrėja.

Galimybės: ar dovanoms supakuoti tikrai norite blizgaus popieriaus, kuris neperdirbamas? Taip aprengtos dovanos daug jaukesnės.

Dovanoms pakuoti tinka ir tvirtas vyniojamasis popierius (kraftpopieris). Jis perdirbamas, tad nesukurs papildomų atliekų. Pasitelkite fantaziją – galbūt namuose turite nenaudojamų stiklainių? Jie taip pat gali tapti puikia smulkios dovanos pakuote! Nuo stiklainio nugramdykite etiketę, o jį apriškite spalvingais vilnoniais siūlais ar kaspinėliais. Kaspinėliu prie stiklainio galite pritvirtinti cinamono lazdelę, džiovintą apelsino skiltelę ar kitą puošmeną.

Sparčiai populiarėja ir japoniškas vyniojamasis audinys – furošikis. VIII a. išrastas dovanų pakavimo būdas aktualumo nepraranda ir šiandien. Šį iš šilko ar medvilnės pagamintą dovanų popierių galima naudoti daugybę kartų. Gavęs dovaną, artimasis furošikį galės panaudoti kitais metais, taip sukurdamas smagią dovanojimo tradiciją.

Tą pačią funkciją atliks ir daili skarelė ar kita medžiaga. O galbūt jūsų spintoje guli nenaudojama vienspalvė batų dėžė? Ją taip pat galima paversti puikia pakuote. Ant dėžės esančius gamintojų logotipus tiesiog apklijuokite ar paslėpkite po dideliu medžiaginiu kaspinu. Pakuotėms tinka ir senos kartoninės, metalinės ar molinės dėžutės. Kuo daugiau kartų jūsų artimieji dėželes perdovanos, tuo geriau.

Nauja paslauga – eglutės nuoma

Kasmet netyla diskusijos dėl svarbiausio Kalėdų simbolio – eglutės. Vieni ragina, saugant gamtą, rinktis dirbtinę eglę, kiti tikina, kad aplinkai draugiška – tik gyva žaliaskarė. R.Matusevičiūtės teigimu, dirbtinė eglutė išties yra taršesnė už tikrąją.

"Gaminant dirbtinę eglutę sukuriama apie 40 kg šiltnamio dujų. Mano skaičiavimais, tai lygu maždaug 250 km nuvažiuoti automobiliu, kurio degalų sąnaudos yra 7l/100 km. Šie skaičiai įgauna didesnę reikšmę sužinojus, kad vien 2018-aisiais JAV buvo parduota 23,5 mln. dirbtinių eglučių. Norint, kad tokia eglutė atpirktų savo sukurtą taršą, ją reikėtų naudoti bent dešimt metų. Be to, dirbtinės eglės yra gaminamos iš trečiarūšio plastiko – polivinilchlorido, kuris, deja, turi žemą perdirbimo rodiklį, – atskleidžia pašnekovė. – Tad pati tvariausia Kalėdų medelio alternatyva yra tikra eglutė, užauginta Lietuvos ūkyje. Idealiausia, jei ją įsigysite į prekybvietę nukeliavę pėsčiomis. Po švenčių eglutę vazonėlyje persodinkite, o sudžiūvusią – sukompostuokite arba sudeginkite. Tinkamai elgiantis, gyva eglutė ne tik nesukurs taršos, bet dar ir pasitarnaus kaip oro valytoja. Juk augdamos eglės iš atmosferos pašalina CO2."

Tačiau jei savo namuose jau turite dirbtinę eglutę, R.Matusevičiūtė ragina neskubėti jos išmesti. "Naudodami tą pačią dirbtinę eglę dešimt metų iš eilės, savo padarytą šiltnamio dujų žalą išlyginsite. Be to, dirbtinei eglei suirti sąvartyne reikės apie 100 metų. Todėl pasistenkite turimu dirbtiniu medžiu džiaugtis kuo ilgiau. Užsimanius eglutę pakeisti, derėtų ją pabandyti parduoti arba atiduoti kitai šeimai, kurioje eglutė ir  toliau gyvuotų", – pataria tinklalaidės kūrėja.

Pasak jos, idealiausias variantas – namuose puošti eglės šaką arba kieme augančią eglutę. Neseniai atsirado ir nauja šauni paslauga, leidžianti Kalėdų eglutę vazone išsinuomoti, o pasibaigus šventėms – grąžinti.

Tad ekologiškai švęsti nėra sudėtinga. Tereikia pasitelkti vaizduotę ir paieškoti tvarių šventinių atributų alternatyvų. Juk šv.Kalėdos – puikus metas pagalvoti ne tik apie savo artimuosius, bet ir mūsų planetą.

R. Railaitės nuotr.

Pagalvokite!

– Ar tikrai kiekvienam šeimos nariui reikia trijų, keturių ar dar daugiau dovanų? Galbūt užtektų vienos, bet nuoširdžios?

– Ar dovanoms supakuoti tikrai reikia naujo popieriaus? Tam tiks turimas popierius, maišeliai, kartoninės dėžutės, stiklainiai. Pakuotė gali tapti puikia dovanos dalimi.

– Geriau rinkitės gyvą, o ne dirbtinę eglutę. Idealu – vazonėlyje, iš kurio medelį vėliau persodinsite. Jei jau įsigijote plastikinę žaliaskarę, naudokite ją bent dešimt metų. Taip ištaisysite gamtai padarytą žalą.

GALERIJA

  • Artėja Kalėdos: kaip švęsti nepamirštant gamtos
  • Artėja Kalėdos: kaip švęsti nepamirštant gamtos
  • Artėja Kalėdos: kaip švęsti nepamirštant gamtos
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Haris

Jeigu karantinas,siaučia virusas ,apie kokias šventes gali būti kalbama.Nera švenčių ,nereikia ir eglučių ir dovanų. Maza bėda ,nebent vaikams kokias dovanėles ,pačiu kurtas padovanoti. Pratrauksim tą pandemiją,toliau bus matyti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS