Į namus žengia močiutės stiliaus prabanga | Diena.lt

Į NAMUS ŽENGIA MOČIUTĖS STILIAUS PRABANGA

  • 0

Stebimos tendencijos, kad intymi namų erdvė kinta, prisitaikydama prie pasikeitusio gyvenimo ritmo. Dizainas visais laikais atspindėjo socialinį gyvenimą, todėl pokyčiai jame pasiekė ir mūsų namus. Neapibrėžtumo kupinas laikotarpis paryškino takoskyrą tarp darbo ir rekreacijos erdvių. "Močiutės stiliaus prabanga, pliušinio meškiuko audinys, mėnulio efektas", – vardija šių metų rudens ir žiemos interjero dizaino tendencijas Namų idėjų centro NIC atstovas Nerijus Urbonavičius, pristatantis skaitmeninėje erdvėje vykstančios parodos "Maison&Objet 2020" naujienas.

Privačių erdvių poreikis

Ilgą laiką dizaino tendencijose buvo galima stebėti sprendimus, skirtus išpildyti vientisą erdvę, kurioje šiais metais ryškėja nauji kontūrai. Dabar auga poreikis privačioms erdvėms, kurios būtų pritaikytos skirtingam ritmui: poilsiui, darbui ar rekreacijai.

"Šiuo metu stebime transformacijas žmonių socialiniame gyvenime, mąstysenoje, poreikiuose. Jau įprastomis tapusios vientisos namų erdvės tampa vis mažiau patogios. Karantino metu daugelis pastebėjo, kad gyvenimas, sukoncentruotas bendroje erdvėje, sukelia daug iššūkių", – konstatuoja N.Urbonavičius.

Interjero ekspertas pažymi, kad erdvių atskyrimas bus viena iš vyraujančių ateinančio laikotarpio tendencijų. Pasak specialisto, perplanuoti erdves galima ne tik stacionariais erdvių atskyrimo sprendimais, tokiais kaip atskiri, izoliuoti kambariai, bet ir transformuojant erdves pasitelkiant daugiafunkcius baldus.

Spalvų gama – optimistinė

Šių metų spalvos atliepia žmogaus poreikį pusiausvyrai, kurią sudaro atsitraukimas, puoselėjimas ir persikrovimas.

Atsitraukimo spalvos puoselėja tradicijas, sentimentus. Tačiau kartu tai ir spalvos, kalbančios apie atsinaujinimą, augimą. Atsitraukimą perteikia šiltai balti ir švelniai mėlyni bei rudi atspalviai, sukuriantys švelnios prabangos dvelksmą. Čia randama ir vintažo įkvėptų atspalvių: burgundiško ir sodriai mėlyno. Nostalgijos apraiškos atsispindi natūralios medienos, keramikos ir modernaus utilitarizmo formos dekoro dirbiniuose.

Puoselėjančios spalvos kalba apie dėkingumą natūraliam grožiui ir vis labiau kamuojančio skaitmeninio nuovargio amortizavimą. Tai pasiekiama švelniais, neutraliais atspalviais, tokiais kaip švelnus alyvuogių ir ochros. Šiomis spalvomis verta pažymėti tas vietas, kuriose norima atitrūkti nuo kasdieninio triukšmo. Spalvinė gama dera su neapdorotomis tekstūromis ir matinėmis dangomis.

"Persikrovimas šiais metais įkvėpimo semiasi iš 1970-ųjų. Spalvų gama – optimistinė. Tai puokštė mėlynų, žalių ir tonizuojančios raudonos atspalvių, derinamų su baltomis ir neutraliomis spalvomis. Tokia spalvinė gama dera su eklektiškais baldais ir dygsniuotais audiniais", – reziumuoja madingas spalvines interjero tendencijas N.Urbonavičius.

Pokyčius įsileiskime saugiai

Interjero erdvės pokyčius vertėtų pradėti pamažu. Pirmiausia naujovės įvedamos pavienėse namų erdvėse, pavyzdžiui, raiškiau nudažant vieną miegamojo ar darbo kambario sieną arba ryškią spalvą įvedant į prieškambarį.

"Su pokyčiais reikia apsiprasti. Judant lėtai svarbu pajausti, ar naujovė teikia džiaugsmą", – primena nuosaikumo naudą N.Urbonavičius.

Namų idėjų centro NIC atstovas pastebi, kad nebūtina ir netgi nerekomenduojama vienos ryškios spalvos naudoti visoje namų erdvėje, o pradėti eksperimentuoti su spalvomis galima nuo vienos erdvės, tapsiančios atradimų kampu.

"Saugiausia tai įgyvendinti erdvėse, kurios yra paslėptos nuo svetimų akių, pavyzdžiui, miegamajame. Bandymų metu pasisėmus įkvėpimo galima persikelti ir į kitas erdves, kiekvienam kambariui sukuriant skirtingas nuotaikas: įkvėpimui, nusiraminimui, produktyvumui", – pataria interjero specialistas ir priduria, kad daugelis šių metų spalvų puikiai dera ne tik interjeruose, bet ir eksterjeruose.

Prabangos aura

Prabangos mėgėjai šį rudenį atokvėpį ras su tamsesnėmis spalvomis ir tankesniais audiniais.

"Kuriant prabangos aurą nebūtina persistengti. Namuose galima įkomponuoti vieną ar kelis išraiškingus baldus arba audinius", – pataria N.Urbonavičius.

Šio sezono prabangos spalvos brangakmenių tonai: žalsvai mėlynas, bordinė ar deginto apelsino. Stiliaus pagrindiniais akcentais tampa metaliniai aksesuarai, velvetiniai minkšti paviršiai.

"Viena netikėčiausių šių metų tendencijų – stilius, įvardijamas kaip močiutės stiliaus prabanga, – pristato pašnekovas. – Interjero elementai, su kuriais susidurdavome lankydami savo senelius, į namus grįžta naujomis formomis. Tai – gėlių raštai, nostalgiją sukeliantis retro stilius."

Ši madinga interjero tendencija nereikalauja didelių pokyčių. "Stilistika glūdi senove dvelkiančiose detalėse, kurias galima atrasti ir patiems. Namus gali papuošti ir vienas ar keli šio stiliaus elementai", – primena interjero ekspertas.

Kelionės namuose

Visus namuose uždariusi koronaviruso pandemija atėmė tolimų kelionių galimybę. Kelionių entuziastams, trokštantiems naujų įspūdžių ir atradimų, itin trošku tarp keturių sienų.

"Šiųmetės interjero mados – tarsi pirmoji pagalba kelionių gurmanams, – sako N.Urbonavičius. – Pavienėse namų vietose galima priderinti įvarius kelionių motyvus. Tai gali būti sėdimųjų baldų apmušalai su gyvūnų motyvais, įvairių kultūrų keramikos dirbiniai ar apšvietimo sprendiniai."

Interjero ekspertas primena dar vieną šiemet itin aktualią tendenciją: "Jau kuris laikas populiarus klasikinis užmiesčio stilius šiemet įgauna šalavijo žalumo ir žemės atspalvius. Šios spalvos puikiai dera su medienos masyvu ir kitomis natūraliomis medžiagomis."

Nuo meškučio iki mėnulio

Tekstilės gerbėjams irgi yra gerų naujienų. "Šiais metais itin madingas audinys boucle, dar vadinamas pliušinių meškiukų audiniu. Tai tekstilė, kuri namams dovanoja minkštumo, purumo jausmą", – pasakoja interjero ekspertas N.Urbonavičius ir nudžiugina, kad jau galima įsigyti iš šio audinio pagamintų pledų, juo aptrauktų fotelių, sofų.

Žmonijos žvilgsnis vis dažniau nukrypsta į kosmosą. O kas mus domina, tas netikėčiausiomis formomis randa kelią ne tik į mūsų protus, tačiau ir į namus.

"Aukso ar sidabro dulkių metalinio atspalvio dažai, užtepti ant mėlyno paviršiaus. Minimalistiniai žvaigždžių potėpiai. Tamsūs velveto audiniai", – vardija rafinuotą naktinę atmosferą sukuriančias detales Namų idėjų centro NIC atstovas.

Ir tai – ne vien miegamojo sprendimai. Gilūs vidurnakčio atspalviai ar daiktai su metalo motyvais gali atrasti savo vietą įvairiose gyvenamosiose erdvėse.

GALERIJA

  • Švytėjimas: sidabriniai tonai ir metalo motyvai gali atsirasti įvairiose namų erdvėse.
  • Į namus žengia močiutės stiliaus prabanga
Kurėjų nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS