Kokybiško miego veiksniai – kuo ypatingi spyruokliniai čiužiniai? | Diena.lt

KOKYBIŠKO MIEGO VEIKSNIAI – KUO YPATINGI SPYRUOKLINIAI ČIUŽINIAI?

  • 0

Geras čiužinys – kokybiško miego garantas. Tačiau savo miegamajame sukurti tinkamas sąlygas jaukiam ir ramiam poilsiui gali tapti tikru iššūkiu. Dabar egzistuoja daugybė čiužinių rūšių, todėl išsirinkti tinkamiausią, kuris bus atsakingas už poilsio kokybę, – nelengva. Vis dėlto šiandien nemaža dalis pirkėjų yra linkę patikėti savo miegą spyruokliniams čiužiniams, kurie ne tik prisitaiko prie kūno svorio, sprendžia stuburo problemas, bet ir yra itin pralaidūs orui.

Ar spyruokliniai čiužiniai tinka visiems?

Ši čiužinių rūšis laikoma viena universaliausių. Tokia ji tapo dėl savo ilgaamžiškumo ir išskirtinio gebėjimo adaptuotis prie žmogaus kūno formų. Čiužiniai su spyruoklėmis gali tikti beveik visiems, tačiau kai kam jie – ypač naudingi.

Dvigulėms lovoms

Spyruoklių pagrindo čiužiniai tiks ir dažnai besivartančiųjų miegamiesiems. Tai ypač aktualu dvigulės lovos savininkams. Dėl skirtingų anatominių zonų privalumų spaudimas skirtingoms kūno vietoms paskirstomas taip, kad kiekviena dalis maksimaliai prisitaiko prie kūno. Todėl miegoti bus patogu ir gulint ant pilvo, ir ant nugaros, ir pasivertus ant šono.

Tačiau dvigulių lovų savininkams toks vieno iš miegančiųjų polinkis vartytis dažnai tampa problema – jaučiami judesiai gali pažadinti ir išblaškyti miegą. Kišenines spyruokles turintys čiužiniai padės tokių nemalonumų išvengti. Verčiantis ant kito šono judėjimas bus jaučiamas tik paties besivartančiojo pusėje, todėl miegantis greta nejaus jokių judesių.

Jei skauda nugarą

Dėl minėtos spyruoklių, įvilktų į kišenėles, technologijos tokie čiužiniai išgauna maksimalų prisitaikymą prie gulinčiojo kūno formų. Paprastai pagrindas būna suskirstytas nuo 5 iki 7 anatominių zonų, kurios garantuoja, kad kiekviena kūno dalis į čiužinį įdubs tiek, kiek reikia. Pavyzdžiui, kojų vieta bus vidutinio kietumo, juosmuo atsidurs tvirčiausioje zonoje, o pečiai – minkščiausioje, kadangi jiems reikalingas didesnis apgaubimas.

Dėl tokių čiužinio savybių jis yra ypač tinkamas kenčiantiems nugaros skausmus. Būdami elastingi ir teisingai paskirstydami svorį, stuburui šie čiužiniai suteikia galimybę turėti atramą ir miego metu padeda užtikrinti, kad laikysena būtų taisyklinga.

Mėgstantiems vėsą

Kadangi kišeniniai spyruokliniai čiužiniai yra skirtingo kietumo, atsigulus jie neapgaubia viso kūno, todėl užtikrina oro pralaidumą, suteikia malonų erdvės ir vėsumo jausmą. Tai privalumas ne tik šiltuoju, bet ir šaltuoju metų laiku, nes po čiužiniu esančios ritės leidžia orui laisvai judėti, palaiko normalią kūno temperatūrą ir net neleidžia atsirasti pelėsiui. Taigi, jeigu žiemą jums dažnai pasidaro šalta, o vasarą gausiai prakaituojate, spyruoklinis čiužinys padės jums išvengti nemalonių pojūčių ir leis lengviau užmigti.

Kaip išsirinkti tinkamiausią?

Tiesa, dabartiniai modernūs čiužiniai su spyruoklėmis gerokai skiriasi nuo gamintų anksčiau. Kadaise klasikinio tipo spyruokliniai čiužiniai buvo gaminami spyruokles sujungiant kartu, todėl po kelerių metų naudojimo jos dažnai iššokdavo, čiužinys būdavo žymiai kietesnis ir visiškai nesugeriantis judesių. Šiandien gaminami spyruokliniai čiužiniai sudaryti iš įvilktų į specialias  kišenėles spyruoklių, dėl kurių spyruoklės nesiliečia viena su kita, čiužinys puikiai prisitaiko prie žmogaus kūno formos, užtikrina judesių sugeriamumą, o svarbiausia – nepelija.

Taigi, nusprendusiems pirkti naują čiužinį ir pradėjusiems dairytis tinkamiausio patariame apsvarstyti sveikatai itin naudingo spyruoklinio čiužinio galimybę. Žinoma, spyruoklinių čiužinių pagrindų taip pat yra įvairių, todėl prieš perkant būtinai atsižvelkite į keletą svarbių dalykų.

Ieškokite to, kas tiks būtent jums. Net jei jūsų pažįstamas žmogus neseniai įsigijo čiužinį, yra juo patenkintas ir rekomenduoja jums, neskubėkite pirkti tokio paties. Čiužinys perkančiajam privalo ne tik patikti, bet ir tikti. Renkantis svarbu atsižvelgti tiek į svorį, tiek į miegojimo įpročius, įvertinti, ar naktimis dažnai vartotės. Skirtingų specifikacijų čiužiniai nevienodai prisitaiko prie kūno linijų, todėl būtina rinktis tokį, kuris bus patogiausias būtent jums.

Palyginkite. Prieš rinkdamiesi naują čiužinį, skirkite laiko paanalizuoti, kas nepatiko arba, atvirkščiai, patiko senajame. Tai padės nustatyti, kokių pokyčių norėsite jausti įsigiję naują čiužinį.

Tam, kad čiužinys būtų patogus, svarbios kelios savybės – kietumas, prisitaikymas prie kūno ir medžiaga. Kiekvienas esame skirtingo svorio, sudėjimo, fizinio pasirengimo, todėl čiužinio kietumą būtina pasirinkti pagal savo poreikius. Sveriantiems iki 60 kg specialistai rekomenduoja rinktis minkštesnio pagrindo čiužinį, kūno svoriui viršijant 60 kg, tinkamesnis vidutinio kietumo čiužinys, o kiečiausio pagrindo čiužinį geriausia rinktis 90 kg ar daugiau sveriantiems asmenims. Tinkamai pasirinkus kietumą, čiužinys tobulai prisitaikys prie kūno formų, leis jums atsipalaiduoti ir patirti maksimalų komfortą.

Siekiant sukurti sveiką miego aplinką svarbu pasirūpinti ir tinkama čiužinio medžiaga, todėl būtinai atkreipkite dėmesį, ar jūsų pasirinktas čiužinys yra higieniškas, pralaidus orui, ar jame nesikaupia erkutės, dulkės ir pelėsiai. Taip ne tik nereikės nerimauti dėl čiužinio patvarumo ir ergonomiškumo, bet ir apsaugosite savo sveikatą.

Klauskite. Čiužinių žmonės paprastai kasdien neperka, todėl natūralu, kad nepasiklysti tarp siūlomų rūšių ir privalumų gali būti sudėtinga. Tačiau svarbu nepasimesti, nepirkti pirmo pasitaikiusio čiužinio, o skirti laiko pabendrauti su pardavėjais ar konsultantais. Būtent jie gali patarti, koks produktas geriausiai atlieps jūsų lūkesčius ir miegojimo įpročius.

Nuspręskite, kiek pinigų skirsite. Prieš pradedant čiužinio paieškas, visų pirma reikėtų nusistatyti biudžetą. Apsvarstykite, kiek galite ir norite leisti naujam pirkiniui. Tai padės nepasimesti tarp siūlomų variantų ir lengviau rasite geriausios kainos ir kokybės santykio prekę.

Individualius žmogaus poreikius atitinkanti pagalvė

Tam, kad miegas būtų dar efektyvesnis ir patirtumėte maksimalų komfortą, būtinas ne tik tinkamas, jūsų poreikius atitinkantis čiužinys, bet ir kokybiška pagalvė. Tačiau ir pagalvių pasaulyje galioja kelios taisyklės.

1. Užpildas. Pradėjus ieškoti tinkamos pagalvės, nesunku pastebėti, kad egzistuoja dešimtys jų rūšių. Jos skirstomos pagal dydį, kietumą, tačiau bene didžiausią įtaką patogumui daro užpildas. Jų taip pat yra daugybė skirtingų.

Natūralūs užpildai, tokie kaip įvairių vilnų, pūkų, plunksnų, merino vilnos granulių, užtikrins puikią oro cirkuliaciją, neleis prakaituoti, greitai atstatys pirminę pagalvės formą. Tačiau, pavyzdžiui, pūkinės pagalvės nebus tinkamos alergijų turintiems žmonėms.

Sintetiniais pluoštais pripildytos pagalvės tiks mėgstantiems praktiškumą. Jos – ilgaamžės, lengvai prižiūrimos, daugumą galima skalbti. Kokybiškos pagalvės bus purios ir lengvai prisitaikančios prie galvos linijų.

2. Tinkamas aukštis ir kietumas. Tam, kad atsibudus nebūtų juntamas kaklo skausmas, svarbu išsirinkti tinkamo aukščio pagalvę. Ją reikėtų derinti prie peties aukščio, taip, kad būtų suteikta tinkama atrama ir stabilumas kaklui. Taip pat, siekiant malonaus poilsio, prieš įsigyjant naują pagalvę svarbu prisiminti dažniausią savo miegojimo pozą ir išsirinkti tinkamo kietumo pagalvę. Jeigu didžiąją nakties dalį praleidžiate miegodami ant nugaros, patogesnė bus vidutinio kietumo pagalvė, miegantiems ant šono labiau patiks kietos ir storos, o tie, kurie dažniau guli ant pilvo, smagiau jausis turėdami minkštesnę bei plonesnę.

Taigi, tinkamai pasirinktas čiužinys ir prie jo pritaikyta pagalvė gali padėti išpildyti kokybiško miego poreikius – suteikia tobulą atramą kaklui ir stuburui, leidžia raumenims atsipalaiduoti, apsaugo nuo per didelės šilumos ir prakaitavimo, o svarbiausia – leidžia patirti ilgalaikį komfortą, ramų ir sveiką poilsį.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS