Kvepiančios ir švara spindinčios užuolaidos: naudingi patarimai | Diena.lt

KVEPIANČIOS IR ŠVARA SPINDINČIOS UŽUOLAIDOS: NAUDINGI PATARIMAI

Vis skaisčiau šviečianti pavasario saulė ir artėjančios Velykos žadina norą tvarkytis. "Užuolaidos – svarbi namų interjero ir jų jaukumo detalė, kurios švara reikia pasirūpinti pirmiausia", – sako Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro Mokomųjų skalbimo ir valymo dirbtuvių vedėja Regina Michalkevičienė.

Užuolaidos – ne tik namų puošmena: jos sulaiko pro pravirus langus iš lauko patenkančias ir namuose sklandančias dulkes, nešvarumus, sugeria įvairius kvapus. Pasak R.Michalkevičienės, naktines užuolaidas, ypač kabančias tik dėl grožio, reikia reguliariai siurbti, valyti ar skalbti mažiausiai du kartus per metus, o dienines užuolaidas – kur dažniau.

"Be to, kad sugeria nešvarumus, jos dar ir sulaiko intensyvius saulės spindulius. Todėl užuolaidų atspalvis kinta – jos pagelsta, papilkėja, išryškėja dėmės ir kiti defektai", – sako specialistė.

Nesvarbu, žadate valyti ar skalbti, nukabinę užuolaidas gerai išpurtykite dulkes, pūkus. Storas, mišraus, itin prabangaus, pavyzdžiui, aksomo,  atlaso ar švelnaus pluošto, turinčias išskirtinę apdailą ir pasiūtas iš įstrižo audinio naktines užuolaidas geriausia valyti cheminėje valykloje. Taip pat reiktų elgtis ir su šilko, labai plono tiulio ar originaliai pasiūtomis dieninėmis užuolaidomis.

"Jei žadate skalbti skalbimo mašinoje, iš pradžių užuolaidas nuskalaukite vandeniu – nuplausite dalį dulkių ir prikibusių nešvarumų. Geriausia būtų, jei užuolaidas skalbtumėte vienas, ypač dienines. Nustatykite konkrečiam audiniui tinkantį režimą, dieninėms – skirtą švelniems gaminiams, sumažinkite būgno apsukas. Vandens temperatūra turėtų būti žemesnė – skalbimas truks ilgiau, bet užuolaidos bus švaresnės, skalbimo metu tausosi jų audinys, – pataria pašnekovė. – Jei užuolaidos su metaliniais žiedais, kutais, itin plono audinio, prieš skalbiant būtinai įdėkite į skalbimo maišelį."

Didelio skirtumo tarp miltelių ir skystų skalbimo priemonių nėra. Tiesa, jei skalbsite su milteliais, pravartu užuolaidas dar kartą perskalauti: neretai audinio akutėse lieka įstrigusių miltelių kruopelyčių.

Užuolaidas galite skalbti ir rankomis. Patogiausia tai daryti vonioje: pradžioje nuplaukite dulkes, pusvalandžiui ar ilgiau pamirkykite šiltame vandenyje su soda, balikliu arba priemone dėmėms išimti, paskui išskalaukite ir išskalbkite su skalbikliu, gerai išskalaukite. Jei papildomai išskalausite actu parūgštintame vandenyje, užuolaidų spalva bus ryškesnė, audinys blizgės. Užuolaidas pakabinkite ant džiovyklės ir, kai tik nuvarvės vandens perteklius, iš karto pakabinkite.

"Taip išskalbtų užuolaidų lyginti nereikia: pakabintos ir gražiai sudrapiruotos nuo svorio jos puikiausia išsilygina, – šypsosi R.Michalkevičienė. – O skalbimo mašinoje skalbtas užuolaidas būtina lyginti. Puiku, jei turite garų sistemą, jei ne, teks lyginti."

Būtinai nustatykite audiniui tinkamą temperatūrą, užuolaidų nelankstykite – lyginkite išskleistas, vienlinkas: įprastai dieninių užuolaidų audinys labai slidus, tad sulenkus du, juolab kelis kartus, turėsite daug vargo – sluoksniai slidinės, glamžysis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS