Lauko baldai mėgsta dėmesį | Diena.lt

LAUKO BALDAI MĖGSTA DĖMESĮ

Prasideda lauko iškylų metas. Terasose ar pavėsinėse bus praleidžiama vis daugiau laiko. Tad svarbu, ar po žiemos lauko baldai atrodys estetiškai, ar šauksis atnaujinti. Vienus lauko baldus atnaujinti lengviau, prie kitų reikės daugiau paplušėti.

Užtenka muiluoto vandens

Paprasčiausia prižiūrėti plastikinius baldus. Juos galima palikti lauke per žiemą nebijant, jog supus. Pavasarį nuo tokių baldų užtenka nuvalyti dulkes ir jau galima naudoti. Plastikiniai baldai yra ir pigiausi, bet dažnai pirkėjai nelinksta jų pirkti dėl nenatūralumo.

Plastikinius baldus vis dažniau pakeičia pinti. Ne vytelių, bet polipropileno audinio. Pastarasis yra ilgaamžis, nepūvantis, todėl ir ypatingos priežiūros nereikalauja.

Kaip teigė bendrovės "Bjarnum" prekybos direktorius Audrius Puodžiukynas, paruošti specialiai žiemai iš polipropileno audinio pintų krėslų nereikia. "Tokius baldus galima palikti ir lauke. Žinoma, esant galimybei juos geriau sunešti į patalpą. Po žiemos audinyje susikaupusias dulkes užtenka nuplauti muiluotu vandeniu", – sakė A.Puodžiukynas.

Tiems, kurie neturi galimybių pintų lauko baldų sunešti žemai į patalpas, juos gali uždengti specialiais uždangalais. Dažnai ant pintų baldų dedamos minkštos dalys. Pastarąsias įnešti į vidų tikrai reikia – per žiemą gali prisikaupti drėgmės, supelyti.

Madas diktuoja dizaineriai

Pinti lauko baldai pastaruoju metu populiariausi. Bent jau taip tvirtina baldininkai. Jie vertinami, nes yra nesunkūs ir lengvai pernešami iš vienos vietos į kitą. Estetinė išvaizda irgi patraukli. Nors baldininkai teigia, kad lauko baldų madas diktuoja dizaineriai, žmonės labiau linkę atsižvelgti į praktiškumą. Galbūt dėl to pastaruoju metu metalinius lauko baldus išstumia pinti.

Lietuvoje galima įsigyti įvairių gamintojų pintų baldų – lietuviškų, skandinaviškų, kiniškų. Specialistai atkreipia dėmesį, kad nuo gamintojo priklauso ir kokybė. Antai skandinavai pintus lauko baldus gamina rėmams naudodami tik aliuminį. Tokie rėmai nerūdija, nebijo atmosferos poveikio. Galima nusipirkti ir kiniškų baldų, išvaizda mažai besiskiriančių nuo skandinaviškų ar kitų šalių gamintojų. Tačiau pigesni kiniški lauko baldai būna pagaminti iš pigesnių medžiagų – rėmams naudojamas ne aliuminis, bet pigus metalas. Jis ne tik gali lūžti, bet ir rūdyti. Po žiemos rūdis reikės valyti, padengti rūdžių rišikliu ar perdažyti.

Profilaktika nepakenkia

Bene daugiausia priežiūros reikalauja mediniai masyvo baldai iš ąžuolo, uosio, pušies, beržo ar juodalksnio. Nors tokie baldai ilgaamžiai, po žiemos kai kuriuos reikia ne tik nuplauti muilinu vandeniu, bet ir atnaujinti.

Jei medžio masyvo baldų paviršius alyvuotas, ant jų atsiradę didesni įbrėžimai ar dėmės gali būti greitai ir pigiai pašalinti. Tokius baldus be didelio vargo gali pataisyti arba atnaujinti ir pats šeimininkas. Jeigu alyvuotame stalviršyje ar suole yra įsigėrusios ir sunkiau išvalomos dėmės, tokias vietas reikia nušlifuoti švelniu šlifavimo popieriumi. Šlifuoti patartina pagal medienos išpjovimo kryptį.

Nušlifavus pažeistas vietas ir nuvalius susikaupusias dulkes, medinį baldą reikia ištepti specialia alyva, skirta būtent tokiems baldams prižiūrėti ir atnaujinti. Taip išteptą baldą rekomenduojama palaikyti bent 12 valandų, ant jo nieko nedėti. Baldus alyvuota kempine galima valyti ne tik tada, kai atsiranda nešvarumų ar įbrėžimų. Tai patartina daryti ir profilaktiškai, ypač po žiemos. Patrynus paviršių alyvuota kempine, atsinaujina baldų spalva, išryškėja medžio struktūra.

Jautrūs atmosferos poveikiui

Medžio masyvo baldai lakuotu arba dažytu paviršiumi reikalauja kur kas daugiau priežiūros nei alyvuoti. Jei ant lakuoto ar dažyto baldo paviršiaus susikaupė dulkių, purvo sluoksnis, jį nuplauti galima muiluotu vandeniu. Jeigu po žiemos išryškėja išsiliejusių alkoholinių gėrimų dėmės, jas galima mėginti pašalinti dantų pasta arba actu. Tačiau tai ne visuomet būna veiksminga, o kartais gali ir pakenkti baldui. Todėl prieš dėmes šalinant dantų pasta ar actu, patartina šias priemones išbandyti ant baldo pakraščio ir įsitikinti, ar jos nekenkia medžiui.

Esant smulkių įbrėžimų, lengvai išvalomoms, į medžio paviršių neįsigėrusioms dėmėms pašalinti galima naudoti buitinį baldų poliruoklį. Kruopščiai nuvalius dulkes ir nešvarumus, baldo paviršių reikėtų tolygiai padengti buitiniu poliruokliu ir palaukti, kol išdžius.

Jeigu ant lakuoto ar dažyto baldo paviršiaus atsirado sunkiai išvalomų dėmių ir įbrėžimų, kurių poliravimo priemone pašalinti nepavyksta, tuomet paviršių teks šlifuoti ir iš naujo lakuoti. Kokį laką arba dažus rinktis, geriausiai patars specialistas. Todėl konsultuotis – būtina.

Saulė, drėgmė, vanduo, staigūs oro pokyčiai, didelis karštis ir šaltis yra dideli medžio masyvo baldų priešai. Tad jiems reikia parinkti atitinkamą vietą, saugoti nuo tiesioginių saulės spindulių ar vandens. Žinoma, lauko baldai, jeigu jų paviršius ir bus kiek pažeistas, galbūt negadins estetinio vaizdo tiek, kiek į tai būtų atkreipiamas dėmesys masyvo baldams stovint svetainėje. Bet apsaugos priemonės nepakenktų.

Apsitrynusius medinius lauko baldus po žiemos vertėtų impregnuoti. Tepti impregnavimo priemonėmis paviršių reikėtų tris kartus. Pirmiausia paviršius turėtų būti padengiamas skaidriu impregnantu. Jis yra tarsi gruntas, įsiskverbiantis į medį ir suteikiantis atsparumo nuo kenkėjų, grybelio. Antrą kartą medinis paviršius dengiamas spalvą suteikiančiu impregnantu. O trečias sluoksnis medieną turi apsaugoti nuo ultravioletinių spindulių. Atskirai naudoti antiseptikų, saugančių medieną nuo kirminų ir grybelio, nebūtina. Šiuolaikinės impregnavimo priemonės sudėtyje jau turi antiseptinių medžiagų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS