Namai su polėkiu – kaip bekraštis dangus | Diena.lt

NAMAI SU POLĖKIU – KAIP BEKRAŠTIS DANGUS

Ar įmanoma gyventi patogiai ir stilingai vos 21,7 kv. m ploto bute? Taip, jeigu jis yra lofto tipo ir jame galima įrengti antresolę, kurioje telpa miegamasis. Tam užtenka ir 6,6 kv. m. Kaip tik tokį būstą sostinės Naujamiesčio rajone teko projektuoti interjero dizainerei Beatai Senkevič.

Interjero akcentas – lubos

"Man labai patinka tokios kaip šio buto ervės – autentiškos, ypatingą aurą turinčios buvusios gamyklos patalpos. Ir nors loftai paprastai pasižymi dideliu aukščiu, čia jo pritrūko, todėl reikėjo gerai pasukti galvą norint įrengti komfortišką antresolę miegamojo zonai ir išsaugoti bent dalį lubų grožio", – aiškina dizainerė.

Lubos ją sužavėjo jau pirmojo apsilankymo metu, kurdama interjerą negalėjo jų pamiršti. B.Senkevič skeptiškai vertina dabar dažnai butuose paliekamas atviro betono konstrukcijas, tačiau šios – turinčios istoriją, įgijusios savotišką atspalvį, suteikiančios paslapties ir atskleidžiančios erdvę tapo interjero pagrindiniu akcentu.

Jas pabrėžė priderinti betoniniai šviestuvai, tobulai įsiliejantys į interjerą. Dizainerė stengėsi išlaikyti harmoniją, plėtoti pasirinktą urbanistinio stiliaus temą. Viena sudėtingiausių užduočių buvo neprarasti erdvumo pojūčio, būstas labai kompaktiškas, o norai buvo dideli – kad tilptų viskas, ko reikia kokybiškam gyvenimui.

Be varginančių detalių

"Buvo svarbus kiekvienas centimetras, tad negalėjau daryti jokių ergonomikos kompromisų. Iš karto ėmiausi pertvarkyti vonios kambarį ir suprojektavau užslėptą erdvę daiktams sandėliuoti, nes būstas turėjo būti patogus. Parinkusi antracito spalvą durims, šias zonas padariau nepastebimas, neblaškančias dėmesio", – pasakoja interjero autorė.

Ypač daug dėmesio ji skyrė svetainės dizainui. Norėjosi, kad šis loftas, nepaisant riboto dydžio, simbolizuotų polėkį, bekraštį dangų – kad tai būtų aliuzija į begalybę. Šį siekį įgyvendinti padėjo neatsitiktinai pasirinktas fototapetas su debesimis pilkame danguje, kuris leido padidinti erdvės pojūtį.

"Erdvė maža, nesinorėjo jos apkrauti varginančiomis detalėmis ir spalvomis, todėl lubų padiktuota pilka spalva čia puikiai tiko. Daugeliui ji atrodo nuobodi, niūri, bet aš nesivaikau madų ir visada žiūriu pragmatiškai, todėl ir šį kartą pasiklioviau jausmu, kurį padiktavo pats interjeras", – dalijasi mintimis pašnekovė.

Susipina spalvos ir formos

Priėmus sprendimą dėl bendro kolorito, toliau viskas tiesiog liejosi: ji matė mintyse šviestuvus, užsukusi į vieną interjero saloną surado plyteles voniai, kurios buvo tiesiog sukurtos šiam būstui. Kadangi pavyko susidraugauti su šia erdve, rezultatas džiugina: loftas žavus tuo, kad yra nenusaldintas, nenudailintas, natūralus.

Nuspręsta neinvestuoti daug pinigų į išskirtines paviršių tekstūras, tačiau skirta pakankamai dėmesio medžiagų patikimumui ir atsparumui. Harmoningą vaizdą sukuria susipinančios formos, spalvos, tekstūros, viena detalė, susijungianti su kita, naudojami minimalių dydžių baldai.

Loftas labai mažas, bet jame išsitenka svetainė, virtuvė, valgomasis, vonios kambarys, sandėliavimo, darbo erdvės – įgyvendintos visos reikalingos funkcijos. Virtuvėje pavyko sutalpinti net indaplovę. Norėjosi, kad svetainėje bent retkarčiais tilptų didesnis būrys draugų, tam prireikė pasukti galvą.

Protingi sprendimai

Vienas jų – palangė, pereinanti į TV baldą ir lengvai transformuojamą minkštąją dalį. Miegamojo zonoje, į kurią patenkama vietos neužimančiomis kopėtėlėmis, užteko erdvės gana nemažai komodai, patogiam dviguliam čiužiniui, greta jo tilpo lengvas nedidukas staliukas iš stiklo ir metalo.

Vonios kambarys dėl erdvės stokos irgi tapo iššūkiu, kurio dizainerė nebūtų įveikusi be šiuolaikinių technologijų. Šios namų zonos stiliaus įkvėpimo šaltiniu tapo išskirtinė keraminių plytelių kolekcija, kuri leido sukurti čia puikiai derantį originalų senus gamyklų langus primenantį dekorą.

Šios patalpos aukštis dėl antresolės tik 2,15 m, tačiau jokio diskomforto ar nepatogumo nesijaučia. Dušas pasirinktas įprastas, tačiau įdomus sprendimas buvo pritaikytas kriauklei, po kuria yra sumontuota skalbimo mašina.

Kas yra loftas?

Tai gyvenamoji patalpa, įrengta buvusioje gamykloje ar kituose gamybinės paskirties pastatuose. Jai būdingos didelės erdvės, aukštos lubos, dideli langai, atviros metalo ar betono konstrukcijos. Dažnai loftuose būna palikti neuždengti vamzdžiai, ventiliacinės sistemos, laidai, sienos, lubos, grindys be apdailos – grubios aptrupėjusios plytos, plytelės, betonas, senas medis. Šios detalės tampa interjero dekoro elementais.

Patarimai įsirengiantiesiems loftą

Pagrindinis loftų išskirtinumas yra aukštis, todėl siekiant neprarasti erdvės įspūdžio vertėtų stengtis patalpas išlaikyti vientisas, neskirstyti jų į mažas erdves, nenaudoti daug skirtingų tekstūrų ir medžiagų.

Galima sujungti svetainę ir virtuvę, o vonios kambarį projektuoti kartu su tualetu.

Labai patogu turėti atskirą užslėptą tegu ir nedidelę patalpėlę daiktams.

Norint vizualiai suskirstyti erdves, įprastas pertvaras geriau pakeisti stumdomosiomis durimis, širmomis ar atviromis lentynomis. Tokios pertvaros gali praversti ir norint susikurti darbingesnę atmosferą, atskirti vieną patalpą nuo kitos.

Linksmas nutikimas

Nusiuntusi užsakovui tvirtinti fototapeto ir lentynų, grakščiai derančių su kitomis interjere vyraujančiomis linijomis, dizainą, interjero kūrėja sulaukė pastabos, kad pataikė kaip pirštu į akį, mat lentynų forma primena paukščio sparnus ir tai labai siejasi su jo pavarde. "Tokiomis akimirkomis tikiu, kad pati aplinka atsiunčia svarbiausias idėjas ir sprendimus", – sako B.Senkevič.

GALERIJA

  • Namai su polėkiu – kaip bekraštis dangus
  • Namai su polėkiu – kaip bekraštis dangus
  • Namai su polėkiu – kaip bekraštis dangus
  • Namai su polėkiu – kaip bekraštis dangus
  • Namai su polėkiu – kaip bekraštis dangus
  • Namai su polėkiu – kaip bekraštis dangus
  • Namai su polėkiu – kaip bekraštis dangus
  • Namai su polėkiu – kaip bekraštis dangus
  • Namai su polėkiu – kaip bekraštis dangus
Jevgenijos Zuk nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Justinas

Interjero dizainas visiškai be fantazijos. Nyku ir niūru, akcentinių spalvų nėra, viskas pernelyg homogeniška ir monotoniška.

nepatiko lubos

mados madom, bet purvinos lubos man baisios

ED

Tokiai mažai patalpai tai puikus sprendimas, bet visgi norėtųsi antresolėje turėklo. Jei jau reikia erdvės, tai gali būti beveik nematomas stiklinis, bet be jo man bent jau atrodo labai nesaugu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS