V. Kurpienė: maisto išmestume mažiau, jei susitvarkytume šaldytuvą | Diena.lt

V. KURPIENĖ: MAISTO IŠMESTUME MAŽIAU, JEI SUSITVARKYTUME ŠALDYTUVĄ

  • 5

Dietistė Vaida Kurpienė sako, kad viena priežasčių, kodėl su atliekomis iškeliauja tiek daug vartoti tinkamo maisto – netinkamas jo laikymas. Pradėti tvariau gyventi dietistė, dviejų knygų apie mitybą autorė V.Kurpienė siūlo nuo paprastų žingsnių – tvarkos šaldytuve.

Netinkamas produktų laikymas, pirkinių planavimas ir porcijų apskaičiavimas – tokios dažniausiai pasitaikančios priežastys, kodėl dešimtis kilogramų maisto išmetame su atliekomis. "Palaikyti tvarką šaldytuve bus lengviau, jeigu jo neprigrūsite pilno ir pirksite tai, ką tikrai planuojate suvartoti artimiausiomis dienomis", – primena V.Kurpienė, raginanti atkreipti dėmesį į tvaresnį ir sąmoningesnį vartojimą.

V.Kurpienė išskiria devynias taisykles, kurios padės palaikyti tvarką šaldytuve.

1. Šaldytuvą reguliariai valykite ir tvarkykite. Valyti tinka su actu ar priemonėmis, kurios dezinfekuoja. Kuo mažiau bakterijų, tuo ilgiau maistas bus šviežias.

2. Dėdami produktus į šaldytuvą, laikykitės labai aiškios tvarkos. Tuos produktus, kuriuos reikia kuo greičiau sunaudoti, dėkite akių lygyje, lentynos priekyje. Kuo giliau ir toliau bus produktai, tuo mažesnė tikimybė, kad sunaudosite juos laiku.

3. Visas praplėštas pakuotes sandariai uždarykite. Pagamintą maistą sudėkite į mažiausias dėžutes, ne tik uždenkite, bet ir sandariai uždarykite. Kuo mažiau oro cirkuliacijos ir deguonies kontakto su produktu – tuo ilgiau išvengsite rūgimo proceso.

4. Šaldytuve palaikykite teigiamą, 4–4,5 °C temperatūrą. Žemesnėje temperatūroje lėčiau veisiasi bakterijos. Temperatūra įvairiose šaldytuvo vietose gali skirtis. Pavyzdžiui, kuo arčiau šaldymo elemento / sienelės – tuo šalčiau. Kuo arčiau durelių – šilčiau. Atkreipkite į tai dėmesį dėliodami produktus.

5. Daržovėms ir vaisiams būtina drėgmė. Kai kurie šaldytuvai dėl technologijų tai užtikrina specialiuose stalčiuose. Jei tokio neturite, daržoves laikykite dėžėse ar maišeliuose, kad jos negalėtų džiūti, tačiau jie neturi būti sandarūs, kad išvengtumėte pelijimo. Žalumynus ir salotas pamerkite į stiklinę ir statykite šaldytuve. Uogas užpilkite vandeniu stiklainyje, taip jos išsilaikys ilgiau.

6. Durelės – šilčiausia šaldytuvo vieta su dideliais temperatūrų svyravimais. Taigi čia vieta greitai naudojamiems ir nebijantiems temperatūrų svyravimų produktams: krienams, garstyčioms ir kitiems pagardams, taip pat – kefyrui, airanui, jogurtui. Tačiau tai ne vieta pienui, jei jį vartosite ilgiau nei kelias dienas.

7. Peršviečiami indeliai. Dažniausiai naudoju stiklinius, kurie sandariai uždaromi. Atvėrus dureles, iš karto matome, ką rinktis. Kuo mažiau matome – tuo mažesnė tikimybė, kad suvartosime laiku.

8. Venkite prigrūsti šaldytuvą. Pirkite tik tiek, kiek reikia, pvz., užsisakydami maisto produktų tik artimiausioms dienoms. Kai prikrauname per daug, nematome, kas lentynų gilumoje, ir tas maistas dažniausiai sugenda.

9. Planuodami pirkinius, pirmiausia pasižiūrėkite, ką jau turite, kuriuos produktus reikia suvartoti per artimiausias dienas. Pagalvokite, ką galėtumėte pagaminti iš turimų produktų, ir tik tada pirkite trūkstamų produktų.

Faktų kalba

Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos duomenimis, daugiau nei pusė maisto atliekų išsivysčiusiose ES šalyse susidaro namų ūkiuose. Lietuvoje vidutiniškai kiekvienas gyventojas per metus išmeta apie 60 kg maisto, kuris dar galėtų būti suvartotas.

Ko nelaikyti šaldytuve

• Pomidorų, bulvių ir svogūnų.

• Aliejaus, išskyrus žuvų taukus ir linų sėmenų aliejų.

• Riešutų sviesto, česnakų, riešutų ir sėklų, ropinių daržovių, nebent namuose labai karšta ir daržovę jau prapjovėte.

• Miltų, grūdų. Tačiau jeigu namuose veisiasi maistinės kandys, šaldytuvas grūdus nuo jų apsaugotų.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Anonimas

manau, kad nemėtančių yra daugiau negu mėtančių.

hbh

nieko nerusiuoju. kas norit galit.

Kokia be proto protinga

ir protas liejasi per kraštus....taip ir pagalvojau,o mes dundukai nežinojom.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS