Žaliuzių mados – nuo audinių iki virvelių | Diena.lt

ŽALIUZIŲ MADOS – NUO AUDINIŲ IKI VIRVELIŲ

Praktišką lango rūbą diktuoja ne vien interjero sprendimai

Patogios prižiūrėti, lengvai valdomos, įvairiausių spalvų ir faktūrų langų žaliuzės okupavo ne tik viešąsias patalpas. Kasdien tobulėjančios technologijos ir dizainerių išmonė joms plačiai atvėrė duris tiek į modernaus, tiek į klasikinio interjero būstus.

Užuolaidų konkurentės

Bendrovės "Dextera" pardavimų vadybininkės Vaivos Petrauskaitės nuomone, žaliuzių rinkoje atsiranda vis daugiau patrauklių produktų, kurie konkuruoja ne tik su naktinėmis, bet ir dieninėmis užuolaidomis.

"Naujausių ritininių žaliuzių audinių tokia galybė ir jie tokie gražūs, kad neretai puošia kambarį labiau nei užuolaidos. Be to, tai kur kas pigesnis sprendimas", – teigė specialistė.

Be tiesioginės paskirties, apsaugoti erdvę nuo smalsių žvilgsnių ar kaitrių saulės spindulių, žaliuzės, pagal rūšį, padeda reguliuoti patalpų temperatūrą, taip pat gali būti naudojamos kaip apsauga nuo įsilaužimų. Tradicinių užuolaidų konkurentės atlieka svarbų vaidmenį kuriant būsto interjerą.

V.Petrauskaitės įsitikinimu, tinkamai parinktas žaliuzes galima pritaikyti bet kurioje gyvenamojoje erdvėje, juolab kad pasirinkimas beribis.

"Dėl šiuolaikinių technologijų pateikiama gausybė montavimo, valdymo principų, yra įvairių medžiagų faktūrų, spalvinių sprendimų, tad vien specialisto konsultacijos telefonu ar perskaityto aprašo nepakaks", – įsitikinusi pašnekovė.

Ritininės užuolaidos apsaugo nuo dulkių

V.Petrauskaitės teigimu, renkantis žaliuzes svarbu atkreipti dėmesį ne tik kokioje erdvėje jos bus įrengtos, bet ir koks jų mechanizmas. Nuo jo priklausys dauguma gaminio savybių. Vienos žaliuzės tiks paprastiems, kitos – vitrininiams ar standartiniams langams su stiklo paketais.

Štai ritinines žaliuzes patogiau nuvalyti nei horizontaliąsias. "Be to, ritininių užuolaidų medžiagos gaminant išelektrinamos, kad netrauktų dulkių. Tad ritinines žaliuzes tik retkarčiais reikės perbraukti šluoste. Norint valdyti horizontaliąsias žaliuzes reikės daugiau kantrybės, nes jose kaupiasi daugiau dulkių, jas sunkiau kruopščiai išvalyti", – aiškino V.Petrauskaitė.

Vertikaliųjų žaliuzių mechanizmas bene patogiausias. Juosteles galima lengvai nukabinti ir išvalyti. Taip pat tiek vertikaliosiomis, tiek horizontaliosiomis žaliuzėmis galima reguliuoti šviesos intensyvumą – nuo tamsos iki prietemos.

Nors šiuo metu gyvenamosioms erdvėms dažniausia renkamasi ritinines žaliuzes, tačiau V.Petrauskaitė įspėjo, jog kai kur jas naudoti gali būti nepatogu.

"Vonioje neretai kyla bėdų dėl ventiliacijos, tad ne itin orui pralaidžios ritininių užuolaidų medžiagos skatina kauptis kondensatą, žaliuzes gali tekti vėdinti papildomai", – komentavo pašnekovė.

Ne veltui sanitariniuose mazguose ir patalpose, kuriose kaupiasi drėgmė, rekomenduojama kabinti juostelių žaliuzės.

Siūlo originalius sprendimus

Tankūs ritininių užuolaidų audiniai su guma taip pat tinka ne visur. Nuolat intensyviai kaitinant saulei, ypač, jei yra sumontuotos mažose patalpose, pirmais mėnesiais ritininės užuolaidos ima skleisti specifinį kvapą. Tačiau miegamojo kambariui tokių medžiagų ritininės žaliuzės tiks puikiai.

Pastaraisiais metais, išpopuliarėjus vitrininiams langams, žaliuzių gamintojai taip pat gali rasti tinkamą sprendimą.

"Tokiems dideliems langams būdavo itin sunku ką nors pritaikyti. Šiandien jau turime išeitį – tai tradicinės žaliuzės", – aiškino "Dextera" atstovė.

Jos labai įvairios, derinamos iš skirtingų faktūrų ar spalvų audinių. Su tokiomis žaliuzėmis galima kurti netikėtą atmosferą, kadangi slankiojami audiniai dengia vienas kitą. Tokias žaliuzes galima naudoti įvairiose erdvėse, pavyzdžiui, svetainę nuo virtuvės atskirti.

Karščiausia naujiena besidairantiems originalių interjero idėjų – virvelinės vertikaliosios žaliuzės. Skirtingai nei tradicinių, jų juostos suskirstytos į daugybę plonyčių juostelių, kurios teikia žaismingumo.

Gairės: zaliuzes
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS