23-ejų virtuvės šefas R. Galvonas: visą gyvenimą verslą kuriu be pinigų | Diena.lt

23-EJŲ VIRTUVĖS ŠEFAS R. GALVONAS: VISĄ GYVENIMĄ VERSLĄ KURIU BE PINIGŲ

  • 2

„Aš mokiausi iš savo klaidų. Žinoma, ir labai daug nudegiau. Juk iš savo klaidų mokytis yra brangiausia – tuomet nukenti labiausiai“, – sako vienas jauniausių Lietuvos virtuvės šefų Rokas Galvonas.

TV3 sezono naujiena, laida „Sėkmės istorijos“, kas kartą domisi vis kitu Lietuvoje įspūdingą verslą sukūrusiu žmogumi. Šio šeštadienio laidos herojumi taps vienas jauniausių Lietuvos virtuvės šefų R. Galvonas. Sulaukęs vos 23 metų, jaunas vaikinas jau vadovauja net septyniems restoranams. Tiesa, jis neslepia – praeityje patyrė visko, o ypač skaudžiai „nudegino“ savos klaidos.

Kad artimieji augančiam vaikui daro neįtikėtiną įtaką, patvirtina ir pats Rokas. Šiandien jis klientus žavi nepriekaištinga išvaizda ir vidine ramybe, tačiau taip buvo ne visada. Kai prieš septynerius metus įkūrė savo įmonę, virtuvės šefas nėrėsi iš kailio, kad visur suspėtų, patyrė daug streso, numetė ne vieną dešimtį kilogramų ir patyrė begales bemiegių naktų.

„Aš mokiausi iš savo klaidų. Žinoma, ir labai daug nudegiau. Juk iš savo klaidų mokytis yra brangiausia – tuomet nukenti labiausiai“, – šeštadienį, 9.30 val. pasakos laidos herojus.

Nors iš tėvų Rokas visą gyvenimą sulaukdavo besąlygiško palaikymo, vis dėlto jau nuo mažens žinojo, jog viską užsidirbti ir užsitarnauti teks pačiam: „Nuo pat vaikystės žinojau, kad noriu turėti savo pinigų. Jų niekuomet neleidau bet kokioms smulkmenoms, buvau tikrai labai taupus ir toks esu iki dabar – stengiuosi taupyti ten, kur reikia.“

Jaunojo šefo šeimoje niekas anksčiau neplėtojo maitinimo verslo, tad vaikinui viską išbandyti teko savo kailiu. Vis tik verslumo pagrindų jaunasis verslininkas mokėsi iš savo tėvų, kurie daugelį metų užsiėmė įvairia prekyba ir visada dirbo tik patys sau. Vos dešimties metų Rokas mugėse pradėjo prekiauti savo pirmaisiais gardėsiais, o sulaukęs šešiolikos padavė tėvus į teismą ir prisiteisė pilnametystę tam, kad galėtų įkurti savo nuosavą įmonę.

Pirmoji jaunojo šefo virtuvė buvo įrengta ūkiniame pastate, greta tėvų namo, kurią Rokas įkūrė pasiskolinęs pinigų iš tetos. Vaikinas ėmė gaminti patiekalus, kuriuos išvežiodavo po visą Lietuvą į įvairiausias šventes. Pamažu sunkiu ir atkakliu darbu jaunasis šefas užsitarnavo gerą kulinaro vardą ir įkūrė pirmąjį restoraną. Vėliau restoranų skaičius išaugo – vaikinas įkūrė konditerijos bei gamybos cechus. Šiuo metu jis taip pat organizuoja ir šventes Kipre.

Rokas šio šeštadienio laidoje papasakos, jog savo veiklos kūrimo pradžioje daug pinigų neturėjo, o dabar visas gaunamas pajamas nuolat investuoja atgal į verslą: „Visą gyvenimą verslą kuriu be pinigų. Gal tai skamba juokingai, bet aš juos nuolat investuoju, tad pats jų niekad neturiu. Maitinimas yra tokia sritis, kur pinigai nuolat sukasi aplink ratu. Todėl man niekuomet netrūko ir drąsos – niekada nieko nebijau. Tiesiog einu drąsiai. Jei nepavyks, esu jaunas – atsistosiu iš naujo. O jeigu sėdėsiu ir bijosiu, nieko ir nebus.“

Rokas įsitikinęs, jog ne didžiulis pradinis kapitalas, o sunkus darbas ir teisingas požiūris į pinigus yra geriausia kiekvieno verslininko sėkmės paslaptis.

O kaip išugdyti teisingą požiūrį į finansus? Su mažmenine bankininkyste Baltijos šalyse dirbanti  Rūta Ežerskienė įsitikinusi, jog mūsų pažintis su pinigais prasideda dar vaikystėje, tad finansinio raštingumo pagrindų reikėtų mokytis būtent tada.

„Geriausias būdas yra įtraukti vaikus į visos šeimos išlaidų planavimą. Tuomet vaikai geriau supranta, kur patiriamos šeimos išlaidos, labiau įvertina pinigų prasmę ir suvokia, už kokį darbą galėtų prašyti kokio lygio atlygio“, – patarimais laidoje dalinsis ji.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

tam viarslinykui

tikriausiai su rūra uždirba jei verslą kuria be pinigų

Taip jau eme ir be niekieno pagalbos susikure versla

nereikia sekti pasaku.Tapo madinga,per tv pasakot pasakas apie miliejonierius kuriu kisenese vejai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS