Apie juodaodę baleriną, kuri sulaužė tabu | Diena.lt

APIE JUODAODĘ BALERINĄ, KURI SULAUŽĖ TABU

Baleto šokėja Michaela DePrince greičiausiai iki šiol būtų skurdusi Siera Leonės lūšynuose, o puantus mačiusi tik sapne. Karo metu netekusi tėvų našlaitė dėl tamsią odą šviesiomis dėmėmis išmarginusios ligos buvo laikoma velnio apsėsta, kentė patyčias. Košmaras baigėsi, kai ją įsivaikino amerikiečių šeima. Michaela įgyvendino savo svajonę – tapo profesionalia balerina.

Nereikalingas velnio vaikas

Kai Michaela scenoje atlieka grakščius plije ir piruetus, sunku net įsivaizduoti, ką jai teko išgyventi vaikystėje. Kylanti baleto žvaigždė gimė Siera Leonėje, dešimtmetį trukusio pilietinio karo metu. Jos tėvą nužudė sukilėliai, netrukus mirė mama, išsekinta bado ir karštinės. Michaelos dėdė ją atidavė į našlaičių prieglaudą, baimindamasis, kad atneš nelaimę – afrikiečiai tiki, kad, sergant Vitiligo liga, ant odos atsirandančios dėmės yra velnio apsėdimo ženklas.

Laimingos ankstyvos vaikystės, kai augo su mylinčia šeima, M.DePrince beveik neprisimena. Užtat į atmintį giliai įsirėžė žudynių vaizdai (jos akivaizdoje buvo užmušta prieglaudos darbuotoja, sužeista ir pati Michaela), patyčios, grasinimai. Mažylę ujo auklėtojos – jai tekdavo blogiausias maistas ir sudriskę rūbai. Daugelį našlaičių įsivaikino šeimos, tik velnio vaikas, kaip ją visi vadino, buvo niekam nereikalingas.

Mabinty (tai tikrasis Michaelos vardas) turėjo tik vieną draugę – bendravardę, su kuria svajodavo, kaip pasikeistų jų gyvenimas, jei jas įsivaikintų. Būtent ją nusprendė į savo šeimą priimti Elaine DePrince iš JAV. Kai ji paskambino į prieglaudą panešti apie savo atvykimą, įvyko nesusipratimas, darbuotoja paklausė, kurią Mabinty ji pasirinko. Taip moteris sužinojo apie velnio vaiką, kurio atsisakė net dvylika globėjų. Ji greitai apsisprendė pasiimti abi mergaites.

Taip, mano svajonė išsipildė, tačiau gyvenimas nėra vien pasaka, kaip mums dažnai atrodo paauglystėje.

Pateko į gausią šeimą

Amerikietės ir jos vyro šeimoje, be dviejų jų pačių vaikų, tuo metu gyveno dar septyni įvaikiai, tad nebuvo didelio skirtumo, ar ji pasipildys vienu, ar dviem naujais nariais. Michaela iš pradžių tuo nepatikėjo. Manė, kai ją pamatys, apsigalvos. Stovėjo pikta, sugniaužusi kumščius, tikėdamasi blogiausio, tačiau graži moteris raudonais bateliais priėjo ir padavė ranką abiem: "Aš jūsų naujoji mama."

Įtėviai pakeitė mergaičių vardus – viena tapo Michaela, kita – Mia. Michaela pasijuto lyg būtų pakliuvusi į pasaką. Kai jos pakeliui į naujus namus apsistojo viešbutyje, iškraustė Elaine lagaminą, ieškodama rausvų puantų. Nes jeigu jau esi pasakoje, tai visos svajonės turi išsipildyti iškart, tikėjo ji. Nustebusiai mamai papasakojo apie savo norą tapti balerina. Istorija, kaip gimė šis troškimas, taip pat tiesiog neįtikėtina.

Kartą prieglaudos kieme prie tvoros pamatė vėjo atneštą seną žurnalą. Ant jo viršelio buvo šokėjos nuotrauka. Michaela paklausė auklėtojos, kas ta moteris, ir sužinojo – balerina. Mergaitei ji atrodė laiminga, todėl pradėjo svajoti, kad ir pati tokia galėtų tapti. O Elaine buvo priblokšta – našlaitė iš Afrikos, net gerai nežinanti, kas tas baletas, nori šokti! Pažadėjo įdukrai, kad tikrai galės apsiauti puantus ir užsisegti tutu.

Atrodė, kad sapnuoja

Kol tai tapo realybe, praėjo nemažai laiko. Apsiprasti su naująja aplinka nebuvo lengva. Michaelai vis atrodė, kad ji sapnuoja, o kai iš to sapno pabus, vėl atsidurs Siera Leonėje. Naktį ji miegodavo neužsigesinusi šviesos: bijojo, kad nesugrąžintų į našlaičių prieglaudą. Įmotė pažadą tęsėjo, ir mergaitė pradėjo lankyti baleto pamokas šešias dienas per savaitę.

Iš pradžių Michaela savimi nepasitikėjo, jaudinosi, kad žiūrovai pamatys jos dėmėtą odą ir pasibjaurės. Prieš pirmąjį pasirodymą paprašė įmotės atsisėsti salėje ir stebėti, ar tos dėmės matysis. Kai ji patikino, kad jos atrodo lyg dulkelės ar šviesos blyksniai, nusiramino ir tarė: "Tada gerai, galiu būti profesionali balerina."

Ne tik šis odos defektas, bet ir tai, kad ji juodaodė, tapo iššūkiu. Kai kurie baleto mokytojai neslėpė, kad su juodaodėmis mažiau dirba, nes netiki jomis. Esą yra per daug apvalių kūno formų, likusios tukti, per didele krūtine. Bendramoksliai irgi laikėsi panašios nuomonės. Michaela, nors jai puikiai sekėsi, daug kartų sulaukė siūlymo pereiti šokti šiuolaikinius šokius, tačiau nepasidavė. Iš pradžių net nesuprato, kodėl baleto mokyklose jos odos spalvos šokėjų tiek mažai.

Kovoja prieš diskriminaciją

Kelius į sėkmingą karjerą jai atvėrė Jaunojo amerikiečio konkurse pelnytas "Grand Prix" ir kaip apdovanojimas atitekusi stipendija studijuoti Amerikos baleto teatro Kennedy Onassis mokykloje Niujorke. Būdama septyniolikos, ji tapo jauniausia istorijoje Niujorko Harlemo šokio teatro balerina. Po metų ją pasamdė ką tik įkurta Nacionalinio olandų baleto jaunimo trupė, o dabar M.DePrince yra Nacionalinio olandų baleto suaugusiųjų trupės primabalerina.

Dabar ji savo namais vadina Amsterdamą. Scenoje jaučiasi laisvai, mėgaujasi kurdama vaidmenis, pasineria į muziką ir judesį. Tai jai didžiulis malonumas, džiaugsmas, kūryba padeda užmiršti ir vaikystės baisumus.

"Taip, mano svajonė išsipildė, tačiau gyvenimas nėra vien pasaka, kaip mums dažnai atrodo paauglystėje. Turi daug dirbti, kęsti skausmą, nuovargį, daug ko atsisakyti, tik tada gali tikėtis kažko pasiekti", – svarsto ji.

M.DePrince tęsia kovą su rasine diskriminacija šio šokio meno srityje. Nors padėtis keičiasi į gera, jos nuomone, balete vis dar per maža etninės įvairovės, per daug stereotipų. Nacionalinio olandų baleto trupė išsiskiria savo liberaliu požiūriu, čia visai realu, kad juodaodė balerina gautų Princesės vaidmenį "Gulbių ežere" ar suvaidintų Žizel. Šį sezoną ji iškovojo teisę šokti su rudos spalvos triko ir puantais vietoje tradicinių rožinių. Tai padeda geriau jaustis, nes jie ne taip kontrastuoja su odos spalva.

Karą išgyvenę vaikai

Kas dar, be baleto, domina Michaelą? Pastaruoju metu ji daug dėmesio skiria naujai veiklos sričiai – neseniai tapo nuo karo nukentėjusių Afrikos vaikų ambasadore. Vienas iš jos siekių yra į savo gimtąją Siera Leonę ir kitas Juodojo žemyno valstybes atvežti tarptautinius nevyriausybinių organizacijų projektus, kurie suteiktų galimybę skurdžiai gyvenantiems vaikams mokytis, siekti išsilavinimo, atskleisti talentus ir ugdyti meninius gebėjimus.

"Noriu padaryti viską, ką galiu, kad jie išdrįstų svajoti ir tas svajones įgyvendintų net ir tada, kai kiti sako, kad tai neįmanoma. Noriu juos įkvėpti, įtikinti: nesvarbu, koks vargšas būtum, kaip beviltiška viskas atrodytų, turi tikėti savimi, tikėti, kad tau pasiseks", – aiškina Michaela.

Ji planuoja į šiuos projektus įtraukti ir kitus šeimos narius, įvaikintus brolius ir seseris, kurie taip pat yra linkę į meną.

Po to, kai baigs baleto šokėjos karjerą, M.DePrince norėtų Siera Leonėje atidaryti mokyklą. Tam taupiai gyvenanti mergina galvoja panaudoti savo santaupas. Pradinė idėja buvo baleto mokykla, tačiau vėliau apsisprendė įtraukti ir kitus menus, nes jie motyvuoja, suteikia sparnus. Muzikos galėtų mokyti jos įseserė, kuri yra puiki muzikantė, kita įseserė, dailininkė, galėtų dėstyti piešimą, apie ateitį kalba primabalerina. Ji randa laiko ir mokslams, ruošiasi studijoms koledže, pasirinkta sritis – žmogaus teisės.

Svarbiausia – išlikti savimi

Kalbėdama apie sėkmingai besiklostančią karjerą, M.DePrince visuomet pabrėžia ne tik būtinybę sunkiai dirbti, bet ir pozityviai vertinti tai, ką turi, stengtis būti laiminga. Labai svarbu ir išlikti savimi. Baleto pasaulyje tai nelengva, spaudimas didelis, dalis šokėjų jo neatlaiko. Michaelai taip pat teko jį pajusti, nes ji yra ne visai tokio kūno sudėjimo, kokio tikimasi iš balerinos.

Ji bandė prisitaikyti prie nerašyto standarto, kad baleto šokėja turi būti liekna kaip nendrė. Prieš keletą metų jai pavyko numesti nemažai svorio, tačiau nuotaika buvo prasta, trūko energijos, jautėsi nelaiminga. "Supratau, kad turiu elgtis taip, kaip man pačiai geriau", – dalijasi mintimis balerina.

Repeticijų, spektaklių metu Michaela stengiasi netaupydama jėgų, stebi patyrusius kolegas ir mokosi iš jų. Nors kylanti baleto žvaigždė tapo žinoma ne tik JAV ir Europos šalyse, tebėra kukli, paprasta. Jai didžiausias džiaugsmas – būti su šeima, įtėviais, įbroliais ir įseserėmis, su kuriais palaiko artimus ryšius. Jei ne jų palaikymas, kažin ar būtų pasiekusi tai, ko taip troško nuo tos dienos, kai dykumos vėjas atpūtė svajonę.


M.DePrince geros savijautos receptas

Turime susikoncentruoti į dabartį. Reikia turėti tikslą, tačiau jei tik jo sieki nieko nematydamas aplinkui, negali mėgautis nuostabiomis kasdienybės akimirkomis, tave supančiu grožiu ir iš jų semtis įkvėpimo.

Kai gyveni čia ir dabar, gali būti taikoje su savimi. Kiekvienas žmogus turi trūkumų, ir juos reikia priimti, nes tai yra mūsų unikalumo dalis. Jeigu tai suprasime, gyventi bus daug paprasčiau.


Įkvepiantis gyvenimas

2013 m. kartu su įmote E.DePrince Michaela parašė memuarų knygą apie savo gyvenimą "Skrydis". Knyga buvo išversta į daugelį pasaulio kalbų.

Teisę pagal ją statyti vaidybinį filmą 2015 m. įsigijo kino kompanija "Metro Goldwin Meyer". Šių metų pradžioje pranešta, kad jį režisuos Madonna, kurią sujaudino baleto šokėjos gyvenimo istorija.

M.DePrince yra viena iš dokumentinio filmo apie baleto šokėjus "Pirmoji pozicija", pastatyto 2011 m., pagrindinių herojų.

2016 m. ji nusifilmavo popžvaigždės Beyonce naujojo albumo "Lemonade" vaizdo klipe.

GALERIJA

  • Apie juodaodę baleriną, kuri sulaužė tabu
  • Apie juodaodę baleriną, kuri sulaužė tabu
Interneto nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

saunuole

sekmes jai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS