Aplinkos dieną – himnas planetai | Diena.lt

APLINKOS DIENĄ – HIMNAS PLANETAI

Penktadienį, Pasaulinę aplinkos dieną, prancūzų menininkas Yannas Arthusas-Bertrand'as pasauliui pristatys filmą "Namai", kurį žiūrėdamas kiekvienas pagalvos – Žemė stebuklingai graži.

Juosta tuo pačiu metu bus parodyta daugiau nei 80 šalių gyventojams. Lietuvius į unikalią pasaulinę premjerą šį penktadienį 20.30 val. pakvies Baltijos televizija ir sostinės kino teatras "Forum Cinemas Vingis".

"Namai" unikalus ir daugeliu kitų požiūrių – jis nufilmuotas iš malūnsparnio, naudojant specialią, beje – karo pramonei sukurtą, HD raiškos kino kamerą "Cineflex" su girostabilizatoriumi. Juosta filmuota 217 dienų net 54 pasaulio šalyse. Gražiausi kadrai sutilpo į dviejų valandų filmą, apie kurį kino kritikai sako: "Kino kalba apie Žemę dar niekas nėra kalbėjęs taip gražiai ir įtikimai."

Šių metų Pasaulinės aplinkos dienos šūkis "Mūsų planetai reikia Tavęs!" siekia priminti, kad kiekvienas gali keisti aplinką į gerąją pusę. "Namų" režisierius Y.Arthusas-Bertrand'as sakė norįs parodyti svaiginantį mūsų planetos žavesį ir tai, kaip lengva sunaikinti milijardus metų kurtą gamtos harmoniją.

Primenama, kad šiandien 20 proc. pasaulio gyventojų sunaudoja 80 proc. visų jo gėrybių, pusė pasaulyje užauginamų grūdų yra sušeriama gyvuliams ar panaudojama biokurui gaminti, o maždaug 1 mlrd. žmonių nuolat badauja. Ginklavimuisi išleidžiama 12 kartų daugiau lėšų nei pagalbai besivystančioms šalims, kasmet nuo Žemės paviršiaus dingsta 13 mln. ha miško, ir kasdien 5000 žmonių miršta dėl nešvaraus geriamojo vandens. Tad filmo misija – ne tik atkreipti žmonijos dėmesį į aktualius aplinkosauginius klausimus, priminti, kad dar nevėlu išsaugoti savo Namus, bet ir skatinti priimti atitinkamus politinius sprendimus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS