Argentinietiškame tango – vos penki žingsneliai | Diena.lt

ARGENTINIETIŠKAME TANGO – VOS PENKI ŽINGSNELIAI

Mokytis tango – kaip mokytis kalbos, LRT RADIJUI sako argentinietiško tango mokytoja Ramunė. Šioje „kalboje“ tik penki žodžiai, kurių gali išmokti bet kokio amžiaus žmogus.

Penktadienį minima Pasaulinė tango diena, minima per tango legendos Carloso Gardelio gimtadienį. Tango – jausmingas poros šokis, pagrįstas judesio improvizacija ir pagarba partneriui. Argentinoje, Buenos Airėse, prasidėjusi tango šokio tradicija vėliau paplito po visą pasaulį ir tapo ne vien šokiu, bet ir kultūriniu reiškiniu.

Norėdamas moterį pakviesti šokti argentinietišką tango, vyras turi užmegzti akių kontaktą. Šokis gali prasidėti tik tada, jei moteris nenusuka akių į šalį.

Tango mokytoja Ramunė kartu su vyru aktyviai prisideda prie Vilniaus tango bendruomenės veiklos. Pasak Ramunės, argentinietišką tango žmonės šoka savo malonumui.

„Argentinietišku tango vadiname tą šokį, kuris šokamas Buenos Airėse. Nėra treniruočių, nėra teisėjų. Pamokos yra tik tam, kad žmogus išmoktų ir galėtų eiti į šokių vakarus, vadinamus milongomis. Lietuviai santūrūs ir kartais bijo kalbėti, o per šokį galima perduoti jausmus. Temperamentas – tai ne judesių staigumas. Argentinietiškas tango gana ramus šokis“, – teigia tango mokytoja.

Ramunė sako, kad į pamokas susirenka įvairiausių profesijų ir amžiaus žmonės. Vakarai šokant tango neprailgsta, atpalaiduoja ir gerai nuteikia.

Mokantis šokti argentinietišką tango, svarbiausia praktika, nes pagrindinių žingsnelių nėra daug. „Mokytis tango – kaip mokytis kalbos. Tango turi labai nedaug žodžių – vos penkis: žingsnis pirmyn, atgal, į šoną, svorio pernešimas nuo kojos ant kojos ir posūkis. Argentinietiškame tango vyras veda moterį, ir iš to susideda šokis“, – pasakoja mokytoja Ramunė.

Šokti tango Vilniuje dažniausiai susirenka lietuviai, tačiau šįkart užsuko ir turistas iš Italijos: „Atvykau į Vilnių dėl čia vykusio tango maratono. Tai festivalis, į kurį susirenka žmonės iš viso pasaulio ir šoka beveik be sustojimo. Šokdamas tango išreiškiu save be žodžių.“

Ilsėdamasi tarp šokių, pora šokėjų papasakojo, kuo argentinietiškas tango juos taip žavi. „Šokant vyras atlieka vyro funkcijas ir prisiima atsakomybę, o moteris būna moterimi – reikia tiesiog pasitikėti vyru. Nors tango jausmingas ir aistringas, šokant nelieka vietos gašlumui. Tango –  šokių karalius“, – sako šokėja.

Vyras teigia, kad yra susirūpinęs, kodėl taip lėtai auga tango bendruomenė: „Tenka laukti, kada gi ateis naujų narių. Tikrai jų neskriausime – tik padėsime jiems.“ Pasak poros, nors iš pradžių mokytis tango nebuvo labai lengva, rezultatais šiandien jie labai džiaugiasi.

Šių pamokų ir šokių vakarų organizatorei Ramunei tango tapo gyvenimo būdu: „Be to negaliu. Kartais, būna, „išalkstu“ ir jau žinau, kad noriu.“

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

O KLAIPĖDOJE YRA TANGO VAKARAI?

AŪ-Ū ATSILIEPKITE, JEI ESATE

SUSIJUSIOS NAUJIENOS