D. ir Ž. Stakėnams auginti vaikus padėjo nuojauta ir tėvų patarimai | Diena.lt

D. IR Ž. STAKĖNAMS AUGINTI VAIKUS PADĖJO NUOJAUTA IR TĖVŲ PATARIMAI

Šeštadienio rytais šeiminis duetas – renginių, radijo ir televizijos laidų vedėjas Žygimantas Stakėnas kartu su žmona kosmetologe biodiagnostike Dovile veda TV3 televizijos laidą "Tėvų darželis". Pora padeda spręsti su vaikų auginimu susijusias problemas ir mano, kad savo sunkiausią kelią jau praėjo sėkmingai.

Patinka dirbti kartu

Ž.Stakėnas prisimena, kad su žmona sulaukę pasiūlymo vesti televizijos laidą "Tėvų darželis" ilgai nedvejojo. Apsvarstė, kad tai bus kažkas naujo, įdomaus.

"Kadangi patys esame tėvai, nutarėme, kad būtų įdomu pabandyti perteikti savo patirtį ir žinias, o ir patiems pasisemti minčių, sulaukti patarimų ir problemų sprendimų, – sako Žygimantas. – Dirbti su Dovile sekasi puikiai. Mes daug laiko ir iki tol leidome kartu."

Dovilė teigia daug metų būdavusi šalia vyro televizijoje – dalyvavo laidose, buvo prieš kameras. Tik pačiai vesti laidų iki šiol neteko. "Man labai patiko šis iššūkis, nes iššūkius mėgstu. O pačią laidą mes vis dar tobuliname – tobulumui ribų nėra", – tikina ji.

Laida "Tėvų darželis", jos vedėjų teigimu, – ir tėvams, ir vaikams, nes rodoma šeštadienio rytais, o tai – šeimos laikas. Tėvams laida padeda spręsti problemas, su kuriomis jie susiduria augindami vaikus, tačiau daug dėmesio skiriama ir vaikams.

O temų, kuriomis norisi kalbėtis, tikrai netrūksta. "Kadangi visų pirma "Tėvų darželis" išpopuliarėjo internete, iš ten atkeliauja daug klausimų, – sako Žygimantas. – Temos parenkamos pagal aktualumą, apie tai diskutuojama "Tėvų darželio" interneto portale. Pašnekovų daugiausia ieško televizijos darbuotojai, bet ir mes pasiūlome. Į pagalbą pasitelkiame įvairių sričių ekspertus."

Atsakymų į iškylančius klausimus ieško ir šeimos, kurios tampa laidos herojais.

Šiandienos iššūkiai

Stakėnų vaikai jau paaugę: Pijui – vienuolika, Kajui – penkiolika. Dovilės manymu, šiandien mažylius auginančių mamų problemos šiek tiek kitokios. Kai jos vaikai buvo maži, nebuvo tiek ekranų, planšečių, išmaniųjų telefonų. Jau ilgai verda diskusijos, ar skaitmenizuotos visuomenės ypatumai apsunkina, ar palengvina vaikų auginimą.

"Dabar viena aktualesnių problemų – kaip vaiką sudominti, kaip atitraukti nuo tų ekranų, kaip sudaryti dienos planą, kad prie ekrano jis praleistų ne daugiau nei dvi valandas, kaip rekomenduoja specialistai, – sako Dovilė. – Paauglystė – vėl savo problemos. Kiekvienu amžiaus tarpsniu – savos problemos, ir mes jas gvildename, bandome atsakyti į iškylančius klausimus."

Laidos temas diktuoja ir dabartinis laikotarpis – kaip šeimoms sutarti karantino metu, ką su vaikais veikti, kaip neprarasti sportinio aktyvumo būnant namuose ir kt. Laidos kūrėjai ruošė laidą ir apie gimdymą karantino metu – ką turėtų žinoti besilaukiančios moterys.

Pasak Dovilės, buvimas su vaikais tėvams nėra problema – dauguma su šiuo iššūkiu susitvarko. Ir jei vaikai paaugę, kaip Stakėnų sūnūs, dalyvauti nuotoliniame mokymosi procese nėra problema: jie žino, kada atsikelti, kada vyksta pamokos, gali patys sumuštinį susitepti ir pan. Bet toms mamoms, kurios augina priešmokyklinukus ar pradinukus, nuotolinis ugdymas išties sudėtingas. O jei ir pačioms tenka dirbti nuotoliniu būdu – problemų dar padaugėja.

"Stengiamės laidoje spręsti tas problemas – kažkas pasidalija savo patirtimi, ekspertai kažką pakomentuoja, mes pasidalijame savo patirtimi, mat gana lengvai šeimoje tvarkomės ir mums nekyla kažkokių labai didelių problemų. Tad ir patys galime patarimų duoti", – sako laidos vedėja.

Gera, bet griežta mama

Paklausta, kokia ji pati yra mama, Dovilė nesutrinka: "Aš esu gera mama, bet griežtoka – reikalaujanti atsakomybės, pareigingumo, žinoti ribas. Bet esu savo sūnums draugė, mes atvirai bendraujame, kalbamės pačiomis įvairiausiomis temomis, neturime jokių tabu. Auginu savarankiškus sūnus."

Ji teigia, kad pati ne iš knygučių ir ne iš žurnalų mokėsi auginti vaikus – dažniausiai vadovavosi močiučių, mamos patarimais ir savo nuojauta. Žinoma, tuo laiku, kai ji pastojo ir gimdė, ir tos lengvai prieinamos, bet neretai abejotinos informacijos nebuvo tiek daug.

"Buvau labai jauna, kai mums gimė pirmas sūnus, bet aš visuomet labai tikėjau savo nuojauta, – sako Dovilė. – Dabar gal ir pasiskaityčiau kažką, jei kiltų klausimų, bet tikrai ne "supermamyčių" puslapius."

Moters manymu, kiekvieno pasirinkimas, kaip auginti vaikus, kuo vadovautis. Tačiau kai panagrinėji, kokiais šaltiniais kai kurios mamos remiasi, darosi baisu. Ji pati yra mokslo, patikrintų žinių šalininkė, tad visokie kraštutinumai jai nepriimtini.

"Kai vaikai buvo maži, juos augindama aš rėmiausi močiučių, mamos patarimais ir patirtimi. Dabar tą patį randu kai kuriose knygose apie vaikų auginimą. Vadinasi, tai amžinos tiesos, – sako Dovilė. – Kiek dabar pamenu, neturėjome kažkokių didesnių problemų – augo ir užaugo tie vaikai. Gal dėl to, kad mes jauni buvome. Atrodo, nei daug sirgdavo, nei aš dėl ko nors panikuodavau. Padėdavo ir tėvai, ir draugės, jei mums reikėdavo kur nors išeiti, dažnai juos ir kartu pasiimdavome. O štai dabar yra iššūkis – paauglystė. Tai laikas, kuris reikalauja ir daugiau kantrybės, ir pasidomėti, ir pasišnekėti."

Dovilė rami – sūnus ji augino teisingai, todėl ir Motinos dienos jie tikrai nepamirš. O džiugina ją viskas: šypsena vaikų veiduose, gera jų nuotaika, tai, kad jiems sekasi, kad jie sveiki ir laimingi. Apsikabinimas ir gėlės žiedas – puikiausia dovana.

"Vyresnėlis, galiu pasakyti, jau ir anksčiau pats atnešdavo man gėlių – ir ne kažkokia proga, o tiesiog šiaip. Manau, čia tėčio nuopelnas. Ir mane tai džiugina", – šypsosi laiminga mama.

Žygimantas įsitikinęs, kad svarbiausias tėvų uždavinys – užauginti juos atsakingus, mandagius, pagarbius ir gerus žmones.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS