„Eurovizijos“ laimėtojas Nemo: buvo daug dalykų, kurie neatrodė apie meilę ir vienybę | Diena.lt

„EUROVIZIJOS“ LAIMĖTOJAS NEMO: BUVO DAUG DALYKŲ, KURIE NEATRODĖ APIE MEILĘ IR VIENYBĘ

  • 58

Švedijoje, Malmėje, šeštadienį vykusioje „Eurovizijoje“ triumfavo Šveicarijos atlikėjas Nemo su daina „The Code“. Dainininkas spaudos konferencijoje pasakė, kaip jaučiasi laimėjęs.

Nori įkvėpti kitus

Jei yra raktas laimėti „Eurovizijos“ konkursą, Nemo jį surado. Su daina „The Code“ jis iškovojo trečiąją Šveicarijos „Eurovizijos“ pergalę, iš viso surinkęs 591 tašką.

Nemo yra pirmasis nebinarinis atlikėjas, laimėjęs „Euroviziją“. Nepriskiriantis sau vienos lyties Nemo viliasi, kad savo pavyzdžiu įkvėps kitus, dažnai visuomenės paraštėse liekančius LGBT+ bendruomenės narius. Dainininkas tikisi, kad bus daugiau empatijos ir supratimo vienas kito atžvilgiu. 

„Turime kalbėtis vieni su kitais ir tikiuosi, kad šį vakarą galėsime tai prisiminti“, – spaudos konferencijoje tikino Nemo.

Nulipęs nuo scenos Nemo sakė, kad jaučiasi priblokštas. 

„Labiausiai esu dėkingas už šią patirtį ir visus draugus, kuriuos susiradau „Eurovizijoje“. Tai buvo viena keisčiausių „Eurovizijų“ ir ji buvo nuostabi. Noriu pagirti visus keistus menininkus“, – emocijų neslėpė laimėtojas.

Jis pridūrė, kad sunku rasti erdvių būti savimi. Jo patarimas kitiems menininkams – tiesiog pasidalyti tuo, kas jiems tikrai rūpi, ir sukurti kažką prasmingo.

Nemo apibūdino „The Code“ kaip unikalią ir ypatingą dainą ir padėkojo savo komandai. Anot dainininko, ši daina atsirado, kai jis išvyko į dainų kūrimo stovyklą. Joje Nemo tikėjosi parašyti dainas kitiems dainininkams, bet buvo paklaustas, ar pats svarstytų dalyvauti „Eurovizijoje“?

Aš sudaužiau ne tik trofėjų, bet ir savo nykštį.

„Atstovavau LGBTQ+ bendruomenei, kas yra nuostabu. Noriu perduoti linkėjimus visiems LGBTQ+ menininkams. Tiesiog būti to dalimi buvo ypatinga. Ir tada, kai mano daina, kuri pakeitė mano gyvenimą, kuria kalbėjau savo istoriją, palietė tiek daug žmonių, gal net įkvėpė prabilti ir apie savo istoriją, yra vienas beprotiškiausių dalykų, kuris man nutiko“, – šypsodamasis sakė Nemo.

Dužo ne tik trofėjus

Nemo sulaukė žurnalistų klausimo dėl konkurso metu vykusių neramumų.

„Galiu pasakyti, kad visa ši patirtis buvo įtempta. Buvo daug dalykų, kurie neatrodė apie meilę ir vienybę, kas man sukėlė liūdesį. Tuo pačiu tai buvo galimybė visiems kartu būti, nes čia buvo daug skirtingų kultūrų, žmonių, kurie pilni pozityvo, meilės muzikai. Jie suteikė tikėjimą. Žinau, kad tokie žmonės egzistuoja pasaulyje, bet mums reikia dirbti, kad sukurtume tokią aplinką, už kurią galėtume pastovėti. Tikiuosi, kad „Eurovizija“ ateityje pastovės už taiką ir meilę. Manau, kad tam reikia daug darbo“, – kalbėjo jis.

Per spaudos konferenciją Nemo prabilo ir apie sudaužytą trofėjų.

„Aš sudaužiau ne tik trofėjų, bet ir savo nykštį. Tačiau viskas gerai, turiu naują trofėjų, tai techniškai dabar turiu du“, – šmaikštavo jis.

Sulaukęs klausimo, ką ketina veikti vakare, Nemo tiesiai šviesiai atsakė: „Mes tikrai švęsime!“

Scanpix nuotr.

Priminus, kad dabar jo vardas į konkurso istoriją įsirašė šalia tokių garsių laimėtojų kaip Celine Dion, Nemo neslėpė nuoširdžios nuostabos ir džiaugsmo.

„Net nežinau, ką pasakyti, nes kai girdžiu savo vardą šalia Celine Dion... pagalvoju: „Kas per velnias?“ Tai labai ypatinga Šveicarijai. Didžiuojuosi, kad turime nuostabią sceną, daug kūrybiškų žmonių. Ne visiems pavyksta ištrūkti iš šalies, bet manau, kad tai platforma daugeliui kūrybingų žmonių“, – džiaugėsi dainininkas.

Nemo neįtikėtinai didžiuojasi savo gimtuoju miestu Byliu ir norėtų, kad konkursas vyktų ten – nors jis galbūt ir mažas. 

„Šiąnakt visiems siunčiu daug meilės ir netrukus grįšiu“, – spaudos konferencijoje linkėjimus siuntė Nemo.

Primename, kad konkurse dalyvaujančių šalių komisijos ir transliaciją stebėję žiūrovai nugalėtojui skyrė 591 balą.

Antrojoje vietoje liko Kroatijos atlikėjas Baby Lasagna su daina „Rim Tim Tagi Dim“, trečiojoje – Ukrainos atlikėjų alyona alyona & Jerry Heil duetas, atlikęs dainą „Teresa & Maria“.

Malmėje – „Eurovizijos“ finalas 2024

Scanpix nuotr.

Su nesklandumų prieskoniu

Iš viso dėl nugalėtojo titulo varžėsi 25 šalys, Nyderlandų atlikėjas buvo diskvalifikuotas prieš konkurso finalą dėl incidento po pusfinalio ketvirtadienį. Europos transliuotojų asociacija pranešė, kad sprendimas priimtas švedų policijai pradėjus tyrimą dėl įtariamo J. Kleino grasinimo vienos iš prodiuserinių komandų narei po ketvirtadienio pusfinalio, laikantis konkurso įsipareigojimų „užtikrinti saugią ir patikimą darbo aplinką visiems konkurso darbuotojams“.

Reaguodamas į šį „Eurovizijos“ rengėjų sprendimą, Nyderlandų nacionalinis transliuotojas atsisakė skelbti komisijos balsus.

Aistrų dar prieš konkursą buvo kilę ir dėl Izraelio dalyvės Eden Golan dainos, kuri buvo perrašyta po įspėjimų dėl pernelyg akivaizdžių politinių užuominų. Ji užėmė 5-ąją vietą konkurse.

Izraelis nebuvo pašalintas, tačiau jam buvo nurodyta pakeisti savo dainos, kurios pirminis pavadinimas buvo „October Rain“, žodžius. Tai buvo laikoma nuoroda į „Hamas“ spalio 7 dieną įvykdytą išpuolį, per kurį žuvo apie 1,2 tūkst. izraeliečių.

Protestuotojai Malmėje Izraelį ragino pašalinti šalį iš konkurso dėl karo Gazos Ruože, per Izraelio pasirodymą bei skelbiant balus audringų reakcijų girdėjosi ir iš publikos arenoje.

Silvester Belt užėmė 14 vietą 

Lietuva šiųmetėje „Eurovizijoje“ iš viso gavo 90 balų. Nacionalinės žiuri lietuvio Silvester Belt pasirodymui skyrė 32 balus, Lietuva, žiuri vertinimu, liko 17-oji iš 25 finalininkų, žiūrovai skyrė 58 balus.

Lietuvos žiuri favoritė buvo Ukraina.

„Eurovizijos“ dainų konkursas rengiamas kasmet nuo 1956 metų. Lietuva šiame konkurse debiutavo 1994 metais, tuomet  Ovidijus Vyšniauskas su daina „Lopšinė mylimai“ užėmė paskutinę vietą surinkęs nulį balų.

Pernai „Eurovizijos“ finale dainavusi Lietuvos atstovė Monika Linkytė su daina „Stay“ užėmė 11 vietą, užpernai Monika Liu su daina „Sentimentai“ liko 14-oji.

Geriausias visų laikų Lietuvos pasiekimas „Eurovizijoje“ buvo šeštoji vieta – ją 2006-aisiais Graikijoje užėmė žymių Lietuvos dainininkų penketukas „LT United“ su daina „We Are The Winners“.

Rašyti komentarą
Komentarai (58)

Darius

Nesupratau, kokios giminės ši būtybė vyriškos ar moteriškos, ar dar kažkokios?

to Na

negaliu patikėt kad tau šitas patiko daugiau už Kroatiją ar Armėniją. Ką nori apgaut - ne tik dainos bet ir atlikimo buvo NULIS! Ne be reikalo Eurovizijos simbolis jo naguose sudužo - net Dievas negalėjo likt abejingas tokiam šlykščiam klastojimui

Na jis tikrai geras atlikėjas

Ir nesvarbu kuo jis yra ir kuo save laiko. Menininkai, artistai, dažnai yra ant ribos ir visais laikas tai buvo toleruojama. Ir Rytų, ir Vakarų kultūrose. Skaičiau neseniai prieškarinio japonų rašytojo romaną apie kabukį teatrą. Ten tokių dalykų yra. Ir Mikelandželo polinkiai Italijoje nieko labai nestebino, nors bažnyčios įtaka tais laikais buvo daug didesnė. Neieškokite priešų, kur jų nėra ir niekada nebuvo.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS