H. Weinsteinas pasiekė 25 mln. dolerių susitarimą civilinėje byloje | Diena.lt

H. WEINSTEINAS PASIEKĖ 25 MLN. DOLERIŲ SUSITARIMĄ CIVILINĖJE BYLOJE

Nešlovę užsitraukęs Holivudo magnatas Harvey Weinsteinas (Harvis Veinsteinas) pasiekė 25 mln. JAV dolerių (22,6 mln. eurų) taikos susitarimą su dešimtimis moterų, kaltinusių jį nederamu seksualiniu elgesiu, trečiadienį naujienų agentūrai AFP pranešė vienos iš tų moterų advokatas.

Juostų  „Bulvarinis skaitalas“ (Pulp Fiction) ir „Nuodėmių miestas“ (Sin City) prodiuseriui, anksčiau buvusiam labai įtakinga pramogų pasaulio figūra, ateinantį mėnesį teks stoti prieš baudžiamųjų bylų teismą, kuris gali jį iki gyvenimo galo pasiųsti už grotų. Jo byla išprovokavo moterų teisių judėjimą #MeToo, atkreipusį dėmesį į seksualinį priekabiavimą Holivude ir kitur.   

Išmoką atskiroje civilinėje byloje pasidalys daugiau kaip trys dešimtys aktorių ir buvusių darbuotojų, padavusių į teismą 67 metų H. Weinsteiną už įvairius nusikaltimus, pradedant seksualiniu priekabiavimu ir baigiant išžaginimu. 

H. Weinsteinui nereikės pripažinti kaltės ar mokėti iš savo kišenės, pranešė pramogų pasaulio naujienas skelbiantis tinklalapis TMZ. Anot portalo, moterims sumokės jo bankrutavusios kino studijos „The Weinstein Company“ draudikai. 

Susitarimą turi pasirašyti visos šalys ir patvirtinti teismas, kad būtų panaikinti beveik visi ieškiniai dėl neteisėto seksualinio elgesio, pareikšti nuo 2017 metų, o kompanijos vadovai būtų apsaugoti nuo atsakomybės ateityje.   

Tarp H. Weinsteino kaltintojų yra ne viena Holivudo garsenybė, įskaitant aktores Angeliną Jolie Angeliną Jolie (Andželiną Džoli), Gwyneth Paltrow (Gvinet Peltrou) ir Salmą Hayek (Selmą Hajek), tačiau nė viena jų šiame procese nedalyvauja.

Serialo „Sausas įstatymas“ (Boardwalk Empire) aktorė Paz de la Huerta (Pas de la Huerta), apkaltinusi H. Weinsteiną 2010 metų pabaigoje du kartus ją išžaginus jos bute Niujorke, tikriausiai sutiks su sutartimi, sakė jos advokatas Aaronas Filleris (Aronas Fileris).  

H. Weinsteinui iškeltoje baudžiamojoje byloje figūruoja tik dvi kaltintojos. Tai reiškia, kad susitarimas civilinėje byloje daugeliui moterų, kaltinančių buvusį prodiuserį seksualine prievarta, yra vienintelė proga pasiekti teisingumą.

Tačiau kelios kaltintojos ir jų advokatai pasmerkė susitarimą.

„Ketiname energingai priešintis bet kokiai (susitarimo) nuostatai, kuri suvaržytų aukas, norinčias siekti Harvey Weinsteino patraukimo atsakomybėn už jo veiksmus“, – sakė advokatas Douglasas Wigdoras (Daglasas Vigdoras), atstovaujantis dviem nuo buvusio prodiuserio nukentėjusioms moterims.   

Įtakingų Holivudo moterų inicijuotas judėjimas prieš lytinį priekabiavimą „Time's Up“ išreiškė viltį, kad susitarimas suteiks nuo H. Weinsteino nukentėjusioms moterims „bent šiek tiek gerokai pavėluoto teisingumo“, tačiau pridūrė, jog išmoka yra per menka.    

„Jei tai geriausia, ką gali gauti aukos, vadinasi, sistema yra neveiksminga“, – parašė judėjimas socialiniame tinkle „Twitter“. 

Padvigubintas užstatas

Sausį H. Weinsteinui teks stoti prieš baudžiamųjų bylų teismą dėl kaltinimų išžaginimu ir moters privertimu atlikti jam oralinio sekso aktą.

Trečiadienį buvęs prodiuseris pasiramsčiuodamas vaikštyne atvyko į ikiteisminį posėdį Manhatane, per kurį jam anksčiau skirtas 1 mln. JAV dolerių piniginis užstatas dėl netinkamo elektroninės stebėjimo priemonės – apykojės – nešiojimo buvo pakeistas 2 mln.  dolerių turtiniu užstatu.  

H. Weinsteino teisininkų komanda teismui sakė, kad ketvirtadienį jam turi būti atlikta operacija dėl nugaros skausmų po rugpjūtį įvykusios automobilio avarijos. 

„Jam skauda. Jam bus atlikta operacija ir sausio 6-ąją jis grįš į teismą“, – sakė advokatė Donna Rotunno (Dona Rotuno).

50-metė Katherine Kendall (Ketrin Kendal), viena iš H. Weinsteino kaltintojų, laikraščiui „The New York Times“ sakė, kad jaučia nusivylimą dėl susitarimo, tačiau sutiko jį pasirašyti, nes nenori, kad kitos moterys liktų be išmokos.   

„Man tai visai nepatinka, bet aš nežinau, kaip jį pričiupti. Nežinau, ką galėčiau padaryti“, – sakė K. Kendall, tvirtinanti, kad nuogas H. Weinsteinas vaikėsi ją savo bute Niujorke. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS