„Istorijos detektyvai“ pagamins karaliaus Mindaugo mėgtą patiekalą | Diena.lt

„ISTORIJOS DETEKTYVAI“ PAGAMINS KARALIAUS MINDAUGO MĖGTĄ PATIEKALĄ

  • 0

Ką valgė mūsų valdovai, didikai ir bajorai? Kaip skanavo valgius ir kokios istorijos nutikdavo prie vaišių stalo ir po jo? Kuris mums žinomas lietuvis pirmasis paragavo bananą? O kas valgė varles? Į šiuos klausimus atsakys LRT televizijos „Istorijos detektyvų“ laidos nauja rubrika „Kulinarijos detektyvai“. Ne tik atsakys, bet ir gamins patiekalus, kurie karaliaudavo ant mūsų protėvių stalo.

Kaliaropių griežinėliai su voveraitėmis ir miško žolelių padažu, Žemaitijos bajorų žąsienos sriuba, baravykais įdaryti krosnyje kepti koldūnai, aluje virtas karpis – tai tik dalis patiekalų, kuriuos paruoš virtuvės šefė Laimutė Nenartavičienė.

Kulinarijos detektyvų paslaptis paviešins Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto prodekanas Rimvydas Laužikas. Jis papasakos ne tik apie patiekalus, jų istoriją, bet ir atskleis, ką galime laikyti didžiausiu Lietuvos didžiosios kunigaikštystės gurmanu.

„Pirmoji LDK žinoma receptų knygelė – Radvilų virėjo. Radvilas, kaip turinčius ypatingą statusą, galima lengvai priskirti prie gurmanų. Iš Radvilų kaip puotų mėgėjas išsiskiria  Panie kochanku (liet. „mielasis pone“) – Karolis Stanislovas Radvila, kuris labai mėgo puotas, keldavo jas labai įspūdingas. Tai jį būtų galima laikyti išskirtine asmenybe LDK puotų kultūroje“, – sako R. Laužikas.

Pirmasis skanus ir intriguojantis kulinarinis detektyvas – jau šį trečiadienį 21.45 val. per LRT televiziją. Bus gaminamas patiekalas, kuris galėjo keliauti ant Mindaugo stalo. Koks jis?

„Istorijos detektyvai“ – trečiadienį 21.45 val. per LRT televiziją. Laidos autorius ir vedėjas Virginijus Savukynas.

GALERIJA

  • „Istorijos detektyvai“ pagamins karaliaus Mindaugo mėgtą patiekalą
  • „Istorijos detektyvai“ pagamins karaliaus Mindaugo mėgtą patiekalą
  • „Istorijos detektyvai“ pagamins karaliaus Mindaugo mėgtą patiekalą
  • „Istorijos detektyvai“ pagamins karaliaus Mindaugo mėgtą patiekalą
LRT nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS