Kaip surengti klasikinį alaus vakarėlį | Diena.lt

KAIP SURENGTI KLASIKINĮ ALAUS VAKARĖLĮ

Nors pavasaris dar nespėjo išsiskleisti, visi žino: vasaros sezonas vis tiek bus atidarytas! Linksmai, triukšmingai, greičiausiai gamtoje.

Taip, artėja iškylų metas. Ir kiekvienas alaus mėgėjas pasakys, kaip bus pagerbtas sezono startas.

Alaus daryklos "Ragutis" vyriausiasis aludaris Petras Sadovskis sako, kad klasikiniam alaus vakarėliui geriausia turėti vienos rūšies alaus. Arba šviesaus, arba tamsaus. Nebent tiksliai žinote svečių skonį. Idealiausias – mums įprastas žemos koncentracijos, 4,5–5,2 proc. alkoholio: tuomet geriausia subalansuoti skonį ir aromatą.

Šviesusis alus turi būti atvėsintas iki 10 °C, tamsusis, porteris, – iki 13–14 °C temperatūros. Tamsusis alus labiau atsiskleidžia esant aukštesnei temperatūrai.

"Temperatūrą puikiai jaučia ranka, – aiškina P.Sadovskis. – Jei nespėjate, geriau luktelėkite, bet alų atvėsinkite. Jei peršaldėte šaldytuvo kamerose, puikiai padės šiltas vanduo."

Svarbu: prieš įpildami alų į bokalą, būtinai jį praskalaukite šaltu vandeniu! Pirma: šiltame ar kambario temperatūroje stovėjusiame bokale greičiau išsiskirs angliarūgštė ir keisis skonis. Antra: ypač svarbu bokalą praskalauti, jei jį plovėte indaplovėje ar su "Fairy". Neperskalavus nesusidarys puta ir gali keistis alaus skonio savybės.

Atidarius butelį, jį reikia išpilstyti! Pilkite bokalą pakreiptą kampu. Idealu, jei susidaro 5 cm aukščio puta.

Galima gerti iš butelio – tuomet ilgiau laikosi skonio savybės. Jei mėgstate alų gurkšnoti, geriau įsipilkite į mažesnę taurę ar bokalą – po 200 ar 333 ml.

Alaus polyliui idealus medinis stalas ir moliniai bokalai. Molinius bokalus reikia kruopščiai išplauti.

Prie šviesaus alaus geriausiai tinka lengvi užkandžiai, prie tamsaus – kepsnys, troškinys.

Geriausia užkanda prie tradicinio alaus: juoda duona su česnaku arba fermentiniu sūriu, slyvos su fermentiniu sūriu ir aitriųjų paprikų padažu, džiovinti sūriai, medžiotojų sūris, traškučiai, sūrūs riešutai. Sūrus maistas sukelia troškulį ir jį skanu numalšinti alumi.

Tinka ir kiaulės koja, kiaulės ausytės, kiaulienos troškinys ar Vokietijoje įprasti sūrūs riestainiai.

"Pirmiausia išgerkite alaus, mat skonio receptoriai turi būti "švarūs", tik po to – užkąskite, – teigia alaus daryklos "Ragutis" vyriausiasis aludaris. – Jei pokylis su pirtimi, prieš einant į pirtį patartina šiek tiek išgerti alaus. Tačiau negalima jo gerti pirtyje."

Gairės: alus, vakarėlis
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

as

birzgalas yra visas, kai yra siltas:) reikia , kad butu saltas :) varniuku ar vilniaus paimk statine, nes pigiausias , bet gersi su pompa. Vargas kazkoks gerti toki sysaliuka

doctor

Teisingai cia parase ponas ACHTUNG. koks gali buti alaus vakarelis su Ragucio myzaliukais. Rinkites tikra alu, kurio Lietuvoje deja taip maza prekyboje. Arba darykites savo..- geriausia ir pigiausia, tiek vilniaus alaus produkcija tiek kanapiniai toli atsiliks..

ACHTUNG

KLASIKINIAM ALAUS VAKARELIUI PIRMIAUSIA REIKES ALAUS, O NE ALAUS SKONIO BIRGALO KURI GAMINA RAGUTIS SVYTURYS KALNAPILIS UTENA TAURAS. TAM TINKA VILNIAUS ALUS ARBA VARNIUKU ARBA KANAPINIS IR KITI MAZUJU GAMINTOJU ALUS. IR TIK PO TO GALIMA KALBETI APIE UZKANDA
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS