Kalėdų dovanų paieškos: nepameskime galvos | Diena.lt

KALĖDŲ DOVANŲ PAIEŠKOS: NEPAMESKIME GALVOS

  • 0

Šventinis laikotarpis į prekybos centrus pritraukia minias pirkėjų, kurie karštligiškai ieško dovanų artimiesiems. Psichiatras Martynas Marcinkevičius pastebi, kad šiuo laikotarpiu žmonės pamiršta švenčių esmę ir vietoj atsipalaidavimo gyvena įtampoje.

Ne kaina svarbi

Kalėdų laikotarpis prekybininkų rankomis verčiamas į vis labiau komercinę šventę, kur akcentas dedamas pirkti kuo įspūdingesnę ar brangesnę dovaną.

"Žmonės nesidžiaugia šventiniu laikotarpiu, bet atvirkščiai – dėl daugybės pirkinių ir išlaidų yra įsitempę bei jaučia nerimą. Tad derėtų prisiminti, kad Kalėdos pirmiausia yra dvasinė šventė, kurios metu laiką reikėtų skirti šeimai ir dovanų pirkimas tikrai neturėtų būti svarbiausias akcentas", – teigia M.Marcinkevičius.

Anot pašnekovo, dovanų vertė turėtų būti matuojama ne pinigine išraiška. "Kalėdoms nerekomenduočiau pirkti dovanų, išsiskiriančių savo materialine verte. Šiai progai skirtos dovanos turėtų kainuoti minimaliai ir būti simbolinės, šiltos, galbūt net pagamintos jūsų, taip gavėjui primenant malonias akimirkas. Tai juk ne dovanų Kalėdos, o buvimo kartu šventė", – primena psichiatras.

Susidėliokite poreikius

Kalbėdamas apie šventinius išpardavimus, M.Marcinkevičius pataria nesiorientuoti į tai, ką parduotuvėje jums siūlo, bet žinoti, ko jums išties reikėtų.

"Išpardavimų blogiu nelaikyčiau, tačiau svarbiausia – nepasiduoti išpardavimų psichozei. Tokį terminą iš tikrųjų vartojame tarp kolegų apibūdinant pirkėjus, kurie puola į glėbį prekybininkų vilionėms ir prisiperka daiktų, kurių jiems nereikia. Jeigu vis dėlto ketinate dalyvauti šventiniuose išpardavimuose, yra vienintelė ir pagrindinė to taisyklė. Racionalus sprendimas būtų nelaukti, ką pigiau man pasiūlys įsigyti, o susidaryti sąrašą, ko man tikrai reikia ar ko aš norėčiau. Jeigu perkame nelabai reikalingą daiktą, nors ir pigiau, tai vis tiek pinigų išmetimas", – mano pašnekovas.

Kalėdoms nerekomenduočiau pirkti dovanų, išsiskiriančių savo materialine verte. Šiai progai skirtos dovanos turėtų kainuoti minimaliai ir būti simbolinės, šiltos, galbūt net pagamintos jūsų.

"Reikėtų prisiminti ir šių dienų tendencijas dėl tvarios gyvensenos. Už kiekvieno drabužio ar smulkiausio elektronikos prietaiso eina didelis taršos pėdsakas, nes tiek gaminant, sandėliuojant, pervežant ir utilizuojant mes kenkiame savo planetai. Tad pati žaliausia dovana – nenupirkta dovana. Dar kartelį norėčiau paskatinti susimąstyti, ką jau turimo buityje ar lengvai pasigaminamo galėtume panaudoti dovanoms. Tai ne tik padės sutaupyti pinigų, bet ir prisidės prie gamtos išsaugojimo", – aplinkosaugos aspektą išskiria psichiatras.

Nepamatuotos išlaidos

Kalėdinis dovanų apsipirkimo vajus daugeliui žmonių tampa ir finansinės disciplinos išbandymu. Pasak Šiaulių banko kasdienės bankininkystės direktoriaus Andriaus Kamarausko, kalėdinės išpardavimų akcijos ar įtraukiančios reklamos daugelį žmonių vilioja plačiau atverti pinigines, net ir užmerkiant akis prieš elementarius asmeninių finansų valdymo principus.

"Įsisukus švenčių malonumų verpetui žmonės linkę kiek pro pirštus žvelgti į realią savo finansinę padėtį. Žinoma, nesinorėtų be dovanų palikti artimiausių draugų ir šeimos, tačiau reikėtų pasvarstyti, ar kiekviena išpardavimo, akcijos etiketė išties verta dėmesio, ir šiuo šventiniu laikotarpiu nepamiršti ne tik malonumų, bet ir įsipareigojimų", – ragina A.Kamarauskas.

Rekomenduojama į šventinį pirkimą žiūrėti atsakingai – nusimatyti konkrečią pinigų sumą, kurią išleisite dovanoms ir kitoms šventinėms išlaidoms, ir stengtis šios sumos neviršyti. Idealu, jei galite šiek tiek pinigų šventiniams pirkiniams sutaupyti iš anksto, tuomet metų pabaiga nebus didelis finansinis išbandymas.

Be to, verta dovanas pirkti anksčiau, nes karštligiškas dovanų ieškojimas likus kelioms dienoms iki švenčių gali virsti panika – norimos dovanos galbūt jau nerasite arba už ją gerokai permokėsite.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS