Per karantiną lėbavęs B. Johnsonas užėjo tik trumpam? | Diena.lt

PER KARANTINĄ LĖBAVĘS B. JOHNSONAS UŽĖJO TIK TRUMPAM?

  • 9

Naujuoju čerčiliu dažnai vadinamam britų premjerui Borisui Johnsonui iš tiesų tenka matuotis legendinio pirmtako batus. Karo Ukrainoje kontekste jo drąsių pareiškimų ir sprendimų neįmanoma nelyginti su Winstono Churchillio deklaruotu požiūriu į nacizmą ir stalinizmą. Tik silpnybės B.Johnsoną kartais grąžina į realybę – tenka atremti vietos oponentų spaudimą. Panašiai kaip ir W.Churchilliui.

Pavėluotos karantino pagirios

Šią savaitę B.Johnsoną užklupo nauja nemalonumų banga: paviešintos nuotraukos, kuriose jis užfiksuotas 2020 m. lapkričio 13-ąją vykusiose premjero komunikacijos vadovo Lee Caino išleistuvėse.  Vakarėlis Dauningo gatvėje esančiame vyriausybės komplekse vyko tuo metu, kai šalyje buvo paskelbtas griežtas karantinas.

„ITV News“ paskelbtose nuotraukose premjeras matomas rankoje laikantis taurę ir besišnekučiuojantis su žmonėmis, stovinčiais prie stalo, nukrauto maistu ir buteliais vyno.

Nuotraukos tapo preliudija nuodugnios trečiadienį pristatytos ataskaitos apie jau anksčiau kilusį vadinamąjį vakarėlių skandalą. Tyrime minimi šešiolika vakarėlių, vykusių 2020 m. pavasarį. Jame daroma išvada, kad Vyriausybėje būta vadovavimo klaidų, o kai kurie per karantiną Dauningo gatvėje vykę renginiai buvo nepriimtini ar peržengė protingumo ribas.

Metų pradžioje viešumą pasiekę faktai apie COVID-19 karantino taisyklių pažeidimus vyriausybiniame komplekse išprovokavo politikų ir visuomenės pasipiktinimo bangą, raginimus B.Johnsonui atsistatydinti. Tačiau šio skandalo pakurstytas maišto nuotaikas paties premjero partijoje nuslopino karas Ukrainoje ir tvirta jo parama Kyjivui.

Tikiuosi, kad šiandien ne tik pasimokysime iš Sue Gray ataskaitos, bet ir galėsime judėti pirmyn ir sutelkti dėmesį į Britanijos žmonių prioritetus.

Vadinamąjį vakarėlių skandalą tyrusi policija aiškinosi ir L.Caino išleistuvių aplinkybes. Vienam asmeniui dėl jo buvo skirta bauda. Tačiau, kai pernai gruodį parlamente premjero buvo paklausta apie šį susibūrimą, B.Johnsonas tvirtino, kad tą dieną jokio vakarėlio nebuvo ir jokios taisyklės nebuvo pažeistos.

B.Johnsonui buvo skirta bauda už dalyvavimą kitame 2020 m. birželį Dauningo gatvėje vykusiame vakarėlyje – jis tapo pirmuoju pareigas einančiu britų premjeru, kuriam paskirta bauda. Vis dėlto už taisyklų pažeidimą lankantis kituose renginiuose jis nebuvo nubaustas.

Opozicinės Leiboristų partijos vicepirmininkė Angela Rayner dėl to viešai stebėjosi ir akcentavo premjero melą visuomenei ir parlamentui. Laikraštis „The Times“ antradienį teigė, esą B.Johnsonas darė spaudimą valstybės tarnautojai Sue Gray, kad ji atsisakytų ataskaitos dėl įtariamų pažeidimų paskelbimo.

Susisiekimo sekretorius Grantas Shappsas bandė apginti B.Johnsoną, pareiškęs, kad naujosios nuotraukos aiškiai parodo, jog jis „tikrai nedalyvavo“ vakarėlyje. „Man atrodo, kad jo buvo paprašyta ateiti ir padėkoti vienam jo darbuotojų, jis pakelia taurę ir, kaip įsivaizduoju, tik užeina ir gana greitai išeina, veikiausiai todėl policija ministrui pirmininkui neskyrė baudos“, – BBC sakė G.Shappsas.

Trečiadienį kalbėdamas parlamente, kai buvo paviešinta visa ataskaita, B.Johnsonas sakė pripažįstantis klaidas ir tikėjosi, kad ši saga pagaliau baigėsi. „Prisiimu visą atsakomybę už savo klaidas, – sakė ministras pirmininkas. – Tikiuosi, kad šiandien ne tik pasimokysime iš Sue Gray ataskaitos, bet ir galėsime judėti pirmyn ir sutelkti dėmesį į Britanijos žmonių prioritetus.“

Dėl vakarėlių leiboristai pareikalavo B.Johnsoną nedelsiant atsistatydinti. Jų lyderis seras Keiras Starmeris sakė, kad ataskaita parodo, jog Dauningo gatvė demonstravo panieką britų tautos, kuri aukojosi per karantiną, atžvilgiu. Liberalų demokratų lyderis Edas Davey tviteryje aiškino, kad ataskaitoje atskleidžiamos šokiruojančios B.Johnsono vadovavimo klaidos ir parodoma, kodėl jis netinkamas vadovauti šaliai.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Ekstraordinarus tipas

viajas ok .Vienas iš objektyviausiai , karą vykstantį Ukrainoje ,vertinantis politikas,panašus į Churchilį.Velniop putinlaižius makronus,orbanoidus ir shulcistus

tik

skirtumas tas kad 1 uzdaro i karantina gi monarhstatytiniai atsipalaiduoja iki zemes graibstymo'''

Onė

Na dar nenusibodo ši tema????tampo ir tampo baisus čia dalykas,tas pats ir anglai matyt ligoniai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS