Kas tautai svarbiau - Žalgirio mūšis ar Tado Blindos žygiai? | Diena.lt

KAS TAUTAI SVARBIAU - ŽALGIRIO MŪŠIS AR TADO BLINDOS ŽYGIAI?

Garsius Lietuvos menininkus papiktino žinia, kad filmui apie Tadą Blindą kurti Kultūros ministerija neseniai atseikėjo 1 211 000 Lt. O skirti pinigų istoriniam epui „Žalgiris - geležies diena“ vis delsiama.

„Kadangi Tadas Blinda mūsų sąmonėje susijęs su reketu, plėšimais, gal iš tikrųjų reikia investuoti į filmą apie jį? Mūsų visuomenei, mūsų politikams tai yra kur kas suprantamiau. O Žalgiris - tai istorija, tautos savimonė. Tai yra galbūt nereikalinga šiuo laiku, nes na kam gi žmones daryti išdidžiais?“ - svarsto aktorius Rimantas Bagdzevičius. 

Menininkai ironizuoja, jog, jei užsimota statyti antrą filmą apie Tadą Blindą, gal vertėtų pradėti ir kino epą apie Henriką Daktarą? Juk archyvai išsaugoti, o be to, policija tikisi dar ir pačiam Daktarui  „ranką paspausti”.

„Aplinkiniai žmonės, jo kaimynai sako, kad jis labai geras žmogus, kad jis juos gina“,  - ironizuodama kalbėjo aktorė Larisa Kalpokaitė.

Tačiau, regis, valstybės kultūros prioritetai šiandien kiti. Tam, kad 600 metų Žalgirio mūšio  jubiliejui atsirastų filmas „Žalgiris - geležies diena“, filmavimo darbus reiktų pradėti jau šią vasarą. Tačiau panašu, jog kol kas tai - tik filmo kūrėjų svajonės.

„Reikia, kad mes suprastume, iš kur atėjom, kas esam, kad galėtume savimi didžiuotis. Juk turim tvirtą, galingą istoriją ir tai galėtume parodyti. Juk,  galų gale, ir į kaulus kai kam davėm“ - laidai „Kakadu“ sakė filmo „Žalgiris - geležies diena“ režisierius Raimundas Banionis.

Apie garsaus epo kūrimo peripetijas - šiandien 21 val. per LNK pasakos laida „Kakadu“.

 

 

 

 

Mūsų valdžios prioritetai ir naujausi akibrokštai - laidoje “Kakadu” antradienį per LNK.  

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Vytautas

Matote BLINDA šių dienų -plėšikų ,sėdinčių valdžioje idealas. Lietuvos politikos ponai su Fermeriais ,AMB ir Tatomis neverti purvo po Vytauto batais.

Rza

Su tam tikra doze humoro sutinku su Vidonio komentaru.

Rza

Nustokit virkauti apie neduodamus pinigus. Filmo idėja, jei ji tikrai galinga, pritrauktų reikiamus pinigus. Jei investuotojas (investuotojai) patikės, kad duodami pinigai grįž su kaupu ir bus sukurtas geras daiktas, tuos pinigus duos. Bet fimas turi būti toks, kad patiktų ne tik jo autoriams ir dar keletui draugų, o daugumai žiūrovų ir ne tik Lietuvoje. Jei tokio pastatyti nesugebate, tai geriau ir nepradėkite. Jei filmas gerai padaromas, jis atsiperka ir su kaupu, net jei kuriamas apie pelną visai negalvojant. Būna net atvirkščiai: noras užsidirbti kūrėjams užgožia sveiką protą, ir atvirai komerciniuose filmuose tas net plika akimi matyti. Problema - kita: neturima nei reikiamos patirties nei gebėjimų sukurti epinio masto istorinį filmą. Jei norima kurti "paminklą", tai toks niekada neatsipirks ir mažai kam bus įdomus. O bandymas tokiu būdu išvažiuoti ant patriotizmo arkliuko tik rodo kūrėjų bejėgiškumą.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS