A. Kavaliauskaitė išreiškė palaikymą: Ievute, viskas gerai su tavo kūnu | Diena.lt

A. KAVALIAUSKAITĖ IŠREIŠKĖ PALAIKYMĄ: IEVUTE, VISKAS GERAI SU TAVO KŪNU

  • 48

Kaip ir kiekvienais metais, M.A.M.A. muzikos apdovanojimuose pasirodė ne viena įžymybė, kurios įmantriais įvaizdžiais stengėsi nustebinti žiūrovus ir reginio dalyvius. Renginyje pasirodžiusi „Eurovizijos“ nugalėtoja Ieva Zasimauskaitė nestokojo dėmesio, o po paskelbtų nuotraukų dainininkė susilaukė aštrių komentarų apie išvaizdą iš nepažįstamųjų socialinėje erdvėje.

Ne viena garsi moteris gynė I. Zasimauskaitę bei džiaugėsi jos drąsa ir laisvumu.

Praėjus beveik savaitei po renginio, situaciją taip pat pakomentavo žurnalistė, rašytoja Akvilė Kavaliauskaitė.

„Tik dabar įsigilinau į esminį praėjusio savaitgalio skandalą apie Ievos Zasimauskaitės krūtis. Jums atrodo, kad viskas jau praėjo ir nebeįdomu. Bet niekas čia nepraėjo ir dar ilgai bus įdomu. Nes daug trigerių: kūnas, vaikai, pletkai. Labai ilgas tekstas. Važiuojam.

Šitai yra susiję su tema, kuria seniai norėjau parašyti. Apie 90's gimusias moteris ir nėštumą.

Turbūt nė viena karta nebuvo tiek gąsdinama nėštumu. Tu tik nepastok, susigriausi gyvenimą, išsižadės tėvai, vaikinas paliks, nebaigsi mokyklos/universiteto ir iki senatvės gyvensi pas tėvus (jeigu neišsižadės). Žodžiu, nėštumas atrodė baisiausia, kas tik gali nutikti.

Mūsų paauglystėje nėštumas niekada nebuvo pateikiamas teigiamai. Niekada, jokiame kontekste. Mamos, močiutės, žurnalai ir TV laidos aiškino tik apie saugojimąsi, bet nebuvo nieko, kas leistų suprasti, kad susilaukti vaikų yra natūralu, normalu ir kad tai gali teikti laimę.

Suprantu, kad nėštumu gąsdino absoliučiai visos kartos. Bet mūsiškėje tai nusitęsė iki itin vėlyvo amžiaus.

Tada tau sueina kokie 28. Nu, ir prasideda: „o tai jūs jau su Evaldu ten rimtai, tai gal ir vaikelį kokį?“

Taigi, „nepastok, nes baigsi gyvenimą sąvartyne laižydama plėvelę nuo kepenų pašteto“ ir „pastok, nes kokia gi tu moteris?“ skiria maždaug 5 metai.

Ta prasme, tau mažiausiai 10 metų aiškino apie tą patį dalyką kaip apie siaubingą, o paskui lyg iš niekur ima apie tą patį kalbėti kaip apie kažką, ką privalai.

Toks jausmas, kad mūsų kartai tiek demonizuotas nėštumas, kad šito liuciferio į angelą jau nebeatversi.

Ką mes matėme? Kiekvienoje mokykloje buvo po pastojusią nepilnametę ar vyresnių klasių mokinę, kuri buvo tiesiog ištrinama iš kasdienybės. Va, Karolina pastojo ir Karolinos nebėra. Julytė įstojo, bet va ir viskas. Žinau, kad taip buvo visada, bet kartojuosi: pas mus – iki itin vėlyvo amžiaus.

Toks jausmas, kad mūsų kartai tiek demonizuotas nėštumas, kad šito liuciferio į angelą jau nebeatversi.

Net in my late 20's jausdavausi nepatogiai prie nėščios moters, nes nu, velnias, nepaėjo jai korta. Rimtai: nėščiai moteriai jausdavau nuoširdžią užuojautą.

Ką bandau pasakyti: kad tai, kaip mes nesugebame priimti naujos gyvybės su visomis to pasekmėmis kūnui, yra ir to siaubingo nuolatinio gąsdinimo pasekmė: arba naudoji durex, arba esi dūra. Aišku, ne tik tai, bet visa kita jau pasakė prieš tai šia tema rašę žmonės.

Ievos skandale susiduria tiek elementų! Negalima dėti į vieną tekstą dviejų temų, bet tenukapoja man velnias pirštus.

Čia yra ir dar vienas įdomus aspektas: ant kieeeek mums svarbu, ką sako nepažįstami ir jokios kvalifikacijos neturintys žmonės. Man taip keista, kai rašytojai socialiniuose tinkluose dalinasi „Goodreads“ apžvalgomis. Toje svetainėje žmogus Dikenso „Didiesiems Lūkesčiams“ duoda vieną žvaigždutę ir rašo: „Hm, nesu prieš tai skaitęs romanų, nuobodoka knyga“. Jūs žinot, kokį reitingą ten turi „Didysis Getsbis“? 3,9. „Rugiuose prie bedugnės“ – 3,8. Nu, nes leidžia vertinti, tai ir vertinu.

Žodžiu, duok beždžionei dažų ir ji pieš.

Mes beždžionėms jau davėme pakankamai dažų, tik į jų piešiamus paveikslus dar nesame pasirengę pažiūrėti. Kai pažiūrėsim ir garsiai pasakysim, kad šūdas, tai šūdu ir pavirs.

Ievute, viskas gerai su tavo kūnu, laimingos tau mamystės!“ – feisbuke rašė A. Kavaliauskaitė. 

LNK.lt primena, kad po M.A.M.A muzikos apdovanojimų I. Zasimauskaitė socialiniuose tinkluose sulaukė pašaipių moterų komentarų dėl savo įvaizdžio.

I. Zasimauskaitei M.A.M.A apdovanojimai buvo pirmas didelis renginys, kuriame ji apsilankė po dukros gimimo. Atlikėja ant raudonojo kilimo fotografams pozavo vilkėdama rožinės spalvos, blizgaus audinio suknele. Tačiau penktadienio vakarą moters įvaizdis socialiniuose tinkluose sulaukė pašaipių moterų komentarų. Moterys aptarinėjo I. Zasimauskaitės krūtinę ir tvirtino, kad M.A.M.A apdovanojimuose su tokiu stiliumi jai – ne vieta.

Reaguodama į tai I. Zasimauskaitė socialiniuose tinkluose paliko jautrų įrašą.

„Tiesiog negaliu priprasti prie šito pasaulio žiaurumo ir man skauda. Žinokit, tokiomis akimirkomis aš iškart galvoju ne tik apie save, bet ir apie kitas moteris, mergaites, merginas.

Pasidaro taip aišku, kodėl Lietuva pirmose vietose savižudybių skaičiuje, pogimdyvinėje depresijoje, kodėl Vasaros gatvėje eilės patekti pas specialistus, bulimija, anoreksija ir taip toliau.

Ir baisiausia, kad kitos moterys visiškai nebejaučia ribos, ką, kada ir, svarbiausia, kaip pasakyti“, – rašė atlikėja.

„Toks jausmas, kad po tokių renginių nuotraukomis žmonės tik ir laukia „prasinešti“ ir išlieti susikaupusią vidinę tuštumą ir pyktį ir tai irgi yra problema, kaip mes iki tokio žmogaus užaugam?

Komentuoti moters kūną yra be galo neetiška ir apskritai traumuoja. Negerai. Negalima. Todėl mes pradėjom maskuoti savo „trūkumus“ operacijomis, dietomis ir nebeleidžiame sau tiesiog būti ir vietoj to, kad būti laimingu ir džiaugtis, mes praleidžiame tiek daug laiko kritikuodamos save, nes kažkas kala į galvą, kokie tie grožio standartai, kaip gerai ir kaip negerai.

Nukarusi krūtinė, baisi, papai pažastyse. Moterys. Tikrai norėčiau palinkėti jums laimės, bet tiesiog palinkėsiu, kad jus kas nors apkabintų ir mylėtų ir vertintų jus ne už papus.

O mano krūtinė man irgi šiuo metu nėra gražiausios formos, bet ji maitina mano dukrą, atlieka svarbiausią darbą ir dėl to aš esu dėkinga sau, kad nepasiduodu ir esu ten, kur esu, tokia kokia esu, su tokiom vertybėm, kokios man yra gražiausios ir atneša man vidinę laimę, ramybę ir svarbiausia pilnatvę“, – teigė I. Zasimauskaitė.

Savo įrašą Ieva baigė taip: „Visas moteris apkabinu. Aš šiandien džiaugiausi, kiek gražių žmonių aplink… Kartu ir nesupratau, kur tas pasaulis keliauja. Ir svarbiausia, tokios dienos man primena, kodėl prieš 10 metų aš pradėjau ieškoti alternatyvos ir, ačiū Dievui, ją radau“.

Rašyti komentarą
Komentarai (48)

Taip ir įsiminiau

Kai sovietmečiu buvau armijoje, tai buvo Piteryje, apsivilkusios apatinukus metro stotyse stoviniuodavo panos. Be papinykų. Daugelis gan baisios. Tai buvo prostitutės. Pagal aprangą žinojai apie "profesiją". Čia kažkas labai panašaus...

Neišmanymas

Tėtis pasakojo,kad Kauno rusų ponios,tik atvykę į Lietuvą ,karštom vasaros dienom vilkėdavo kombinukus vietoj suknelių.Kas nežino,tai kombinukas buvo apatinis šiklinis rūbas su gražiais gepiūro nėriniais dėvimas po suknele.

ne ji pirma

kai užėjo rusai (dar prieš karą), tai Karininkų ramovėje pokylyje vieno jų karininko žmona pasirodė vilkėdama naktiniais. Šokdama su lietuviu rašytoju (netrukus pasitraukusiu į vakarus), ji paklausė, kaip jam patinka jos nauja suknelė, Kaune nupirkta. Šis, saugodamas, kad moters neįžeistų, atsakė, jog tokias sukneles lietuvės moterys apsivelka eidamos miegoti. Šokėja apsipylė ašaromis, tuoj pasišaukė savo vyrą ir rėkė: "matai, tos lietuvės tokias sukneles miegodamos trina, kai mes, sovietinės moterys, jau ne vieną piatiletką nuogos miegame". O kitą dieną karininkas susirado krautuvėlę, kur žmonai nupirko "suknelę" ir netrukus krautuvininko šeima iškeliavo ne savo noru, žinoma, į Sibirą...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS