Keliautojas apie saugumą: lietuvių bėda yra mąstymas lietuvišku masteliu | Diena.lt

KELIAUTOJAS APIE SAUGUMĄ: LIETUVIŲ BĖDA YRA MĄSTYMAS LIETUVIŠKU MASTELIU

„Mūsų, lietuvių, bėda yra tai, kad mes mąstome lietuvišku masteliu“, – sako keliautojas ir tinklaraščio „Pasaulio piemuo“ autorius Tomas Baranauskas, komentuodamas lietuvių suvokimą apie saugumą keliaujant užsienio šalyse.

Anot jo, kartais dėl viename didžiulės šalies gale nutikusio įvykio mes darome išvadą apie visą šalį.

„Esame maža šalis ir kiekviena drama kažkur atrodo labai jautri, nes viskas, atrodo, yra čia, šalia. Realybė yra kitokia. Iranas, grubiai tariant, yra pusė Europos. Jei kalbama apie nesaugumą ten, reikia turėti omeny, kad nuo vieno taško iki kito yra tūkstančiai kilometrų. Tas pats galioja Indijai“, – LRT sako keliautojas.

T. Baranauskas, jau aplankęs per 60 šalių, primena, kad nejaukių situacijų tikrai gali atsirasti, jei nebūsime pasidomėję, kokie papročiai ar apranga vyrauja šalyje, į kurią vykstame. Ypač svarbu atkreipti dėmesį į religinius dalykus.

„Jei ateinam apsirengę ne taip, kaip derėtų pagal tų šalių papročius, tai didelės bėdos gal ir neprisidarysim, bet į mus žiūrės skersai, o jeigu susidursime su pikčiau nusiteikusiais žmonėmis, kas ten žino, kas ten gali būti“, – svarsto keliautojas.

Kaip pasiruošti prieš kelionę? Anot T. Baranausko, naudingų patarimų dėl saugumo konkrečiose šalyse visuomet galima ieškoti socialinėse medijose esančiose grupėse, taip pat padeda ir Užsienio reikalų ministerijos informacija.

„Dokumentų kopijos visada padės, gerai būtų nusifotografuoti lagaminą prieš skrydį, kad turėtum parodyti kažkam, jei jis dingo. Tai tokie mažmožiai. <...> Kaip minimum reikia žinoti, kad Užsienio reikalų ministerija savo tinklalapy turi atnaujinimą apie tai, kur nerekomenduojama keliauti. Kitas dalykas, jei turim abejonių, ar Irane, ar Birmoje saugu, tai socialinėse medijose labai nesunku užduoti tam tikroje grupėje tikslų klausimą. Ir gausi atsakymą“, – LRT sako keliautojas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

verge Izaura

mums nera kada keliauti reikia ponams uzdirbti milijonus mes vergai lietuvos ir apie koki mastyma mastyti ACIU ponams kai numirsim pakeliausim kur tik nuresim,,,,,,,,,

SUSIJUSIOS NAUJIENOS