„Kinas mieste, miestas kine“ vėl laukia kauniečių | Diena.lt

"KINAS MIESTE, MIESTAS KINE" VĖL LAUKIA KAUNIEČIŲ

Šią savaitę "Kinas mieste, miestas kine" vėl laukia kauniečių kino mylėtojų naujai atrastoje miesto erdvėje – VDU svečių namų kieme.

Simboliška, kad šį vakarą vokišką kultūrą Kaune reprezentuojančiame vadinamajame "Vokios kampe" žiūrovams bus pristatyta vieno žymiausių Vokietijos režisierių Wimo Wenderso juosta "Taip toli, taip arti".

Vienas pagrindinių filmo herojų – pats Berlynas po sienos griūties.

"Taip toli, taip arti" – poetiška sakmė, meilės žmonijai ir Berlynui prisipažinimas. Filme žiūrovai sutiks ne tik angelus Damielį ir Kaselį, pažįstamus iš to paties režisieriaus filmo "Dangus virš Berlyno", bet ir save vaidinančius roko legendą Lou Reedą bei pirmąjį ir vienintelį Sovietų Sąjungos prezidentą Michailą Gorbačiovą.

Angelas Kaselis labai toli nuo žmonių pasaulio, ir kartu labai arti jų minčių, jausmų, prisiminimų bei troškimų. Bet angelai negali kištis į žmonių gyvenimus, kitaip jie neteks savo angeliškos prigimties. Damielis įsimylėjo cirko artistę ir tapo paprastu žmogumi, šeimos vyru ir tėvu, picerijos šeimininku. Kaselis išgelbėja mergaitę, iškritusią iš balkono, ir irgi tampa paprastu mirtinguoju. Ir kartoja visas įprastas žmonių klaidas, kurių, būdamas angelu, manė išvengsiąs.

Filme užčiuopiama laiko tėkmė, be pabaigos ir be pradžios, jungianti angelų ir žmonių pasaulį. "Kamera – ginklas prieš daiktų išnykimą", – teigia pasaulinį pripažinimą pelnęs režisierius W.Wendersas, laikomas viena svarbiausių "naujojo vokiečių kino" figūrų.

1993-iaisiais sukurtas filmas buvo apdovanotas Kanų festivalio Didžiuoju žiuri prizu. Be kita ko, tai ir garsių aktorių nuopelnas: be lietuvių kino mėgėjams mažiau pažįstamų Otto Sanderio, Bruno Ganzo, Solveigos Dommartin, vaidina ir Peteris Falkas, Nastassja Kinski, Willemas Dafoe.

KAS: nemokamas kino seansas "Taip toli, taip arti"

KUR: VDU svečių namų kieme (Muitinės g. 7).

KADA: rugpjūčio 4 d. 21.30 val.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Saulius1

Viskas puiku, bet KUR lietuviški tokie filmai?..

SUSIJUSIOS NAUJIENOS