Kontroversiškasis Džokeris grįžta (filmo apžvalga) | Diena.lt

KONTROVERSIŠKASIS DŽOKERIS GRĮŽTA (FILMO APŽVALGA)

Pagalvokite, kiek ilgiausiai atsistoję plojote po koncerto, spektaklio, kino filmo ar baleto premjeros? Jeigu gyvenate Lietuvoje, turbūt ne ilgiau nei 5 minutes.

Kino pasaulio taisyklės kiek kitokios – mums įprasti kelių minučių plojimai po premjerų tarptautiniuose kino festivaliuose reiškia mažmožį. Pavyzdžiui, tris "Oskarus" pelniusio filmo "Pano labirintas" komandai Kanų kino festivalyje atsistojusi auditorija plojo nei daug, nei mažai – 22 minutes. Ir nors šiemet festivaliuose niekas panašių ovacijų nesulaukė, išskirti galima du filmus. Prieš mėnesį pasirodęs "Vieną kartą Holivude" po premjeros Kanuose susilaukė 7 minučių ovacijų. Šį savaitgalį pasirodęs Toddo Phillipso filmas "Džokeris" šį kūrinį aplenkė – Venecijos kino festivalyje jam ovacijos aidėjo 8 minutes.

Vidinis Džokerio pasaulis

Jeigu bent kiek mėgstate komiksus ar jų filmus, apie vieną pagrindinių Betmeno priešų – Džokerį – jau tikrai girdėjote. Visgi režisierius Toddas Phillipsas šiemet pristato kiek kitokią komiksų juostą, kur šio antiherojaus istorija papasakojama nuo pat pradžių.

Pagrindinis filmo veikėjas Arthuras Fleckas gyvena Gotamo mieste, kur dienomis dirba samdomu klounu, o vakarais stengiasi nesėkmingai išgarsėti kaip "stand-up" komikas. Nuolatiniai nusivylimai, aplinkinių žiaurumas ir atsiribojimas nuo kitų – jo kasdienybė. Negana to, kartėlio kupinas Fleckas vieną dieną tampa chuliganų auka. Nuolatinis jausmas, kad aplinkinis pasaulis nori jį sužlugdyti, Arthurą ilgainiui ima versti cinišku, žiauriu ir negailestingu Džokeriu.

Kitų Džokerių šešėlyje

Nors skeptikai klaus, kas galėtų eiti į kiną, kad pamatytų dar vieną Džokerį, kai jų nuo septintojo dešimtmečio sukurta ir taip daug, šiuo atveju, klausimą reikėtų performuluoti kiek kitaip. Kas nenorėtų pamatyti dar vieno Džokerio filmo, kai jis yra turbūt vienas ikoniškiausių blogiukų kino istorijoje?

Pirmąkart populiariojoje kultūroje įkūnytas legendinio Cesario Romero 1966-ųjų "Betmene", Džokeris iki šių laikų spėjo būti suvaidintas mums puikiai pažįstamų šiuolaikinės kartos aktorių. Pradedant labiausiai antiherojų išpopuliarinusiu Jacko Nicholsono vaidmeniu 1989-aisiais, baigiant jaunesniajai kartai labiau atpažįstamais aktoriais Heathu Ledgeriu filme "Tamsos riteris" (2008 m.) ir Jaredu Leto filme "Savižudžių būrys" (2016 m.).

Turint omenyje tai, kad Džokeris kaip antiherojus įprastai neturi vienos savo kilmės istorijos, panašu, ne vienas iš ankstesnių aktorių negavo galimybės Džokerio pavaizduoti tokio, kaip šiųmetis. Tikro atskalūno, pavojingai laviruojančio ties beprotybės riba – tokia galimybė teko Joaquinui Phoenixui.

Netikėti pasiruošimo metodai

Apie J. Phoenixo pasiruošimą vaidmenims kino pasaulyje jau sklando legendos. Ruošdamasis skirtingiems vaidmenims aktorius yra tapęs ugniagesiu, kelis mėnesius praleidęs muzikinėje stovykloje, neįtikėtinai badavęs, su savimi visur nešiojęsis kardą ir net 18 mėnesių sustabdęs karjerą.

Ne išimtis – ir naujasis filmas, kuriame Phoenixui teko įkūnyti Džokerį. Šįkart norėdamas įsijausti į išprotėjusio antiherojaus vaidmenį, aktorius ėmėsi drastiškų svorio metimo metodų. Įdomiausia tai, kad kaip sako pats Phoenixas, svorio metimas turėjo įtakos ir psichologinei jo būsenai – aktoriui vienu metu atrodė, kad jis ir pats pradeda eiti iš proto.

Kodėl verta pamatyti?

Net jeigu ir matėte bent vieną ankstesnį Džokerio pasirodymą, žadama, kad naujasis "Džokeris" neprimins nieko, kas buvo sukurta anksčiau, – šis bus daug niūresnis, gilesnis ir tuo unikalus.

Kita vertus, šis kiek kitoks komiksų filmas turėtų įtraukti ir tuos, kurie šio žanro filmų neseka. Ir galiausiai – J. Phoenixas jau dabar yra priskiriamas neoficialiems "Oskarų" nominantams, tad tokį pasirodymą pamatyti tikrai verta.

"Džokeris" (angl. "Joker")

Žanras: drama, trileris, kriminalinis.

JAV, 2019

Režisierius: Todd Phillips

Vaidina: Joaquinas Phoenixas, Robertas De Niro, Zazie Beetz.

Vertinimai:

Scenarijus 2/3

Aktoriai 3/3

Režisūra 3/3

Garso takelis 2/3

Kinematografija 3/3

Techninė pusė 3/3.

Bendras: 2.6/3

Nuo spalio 4 dienos kino teatruose galima pamatyti dar tris premjeras:

"Sniego vaikis"

Animacinių filmų kūrėjų komanda, žiūrovams anksčiau pristačiusi animacinę istoriją "Kaip prisijaukinti slibiną", kviečia visus jaunuosius kino gerbėjus patirti dar vieną nuotykį. Šį kartą istoriją pasakos apie kiek kitokią mitinę būtybę – Sniego žmogų. Ištrūkęs iš slaptos mokslinės laboratorijos, Sniego žmogaus mažylis atranda prieglobstį viename iš Šanchajaus dangoraižių. Čia Sniego vaikį atsitiktinai aptinka smalsuolė vardu Yi, kuri ketina naują draugą pristatyti į gimtuosius namus Himalajų kalnuose. Mažylį pavadinę Everestu, draugai leidžiasi į aukščiausią pasaulio tašką, kur jaunųjų keliautojų tyko įvairūs pavojai ir iššūkiai.

"Vieša paslaptis"

2003 m. sausio 31 d. Didžiosios Britanijos žvalgybos Vyriausybiniame komunikacijos centre dirbusi vertėja Katerina Gan perskaito amerikiečių Nacionalinės saugumo agentūros darbuotojo elektroninį laišką. Jame JAV saugumietis prašė britų kolegų padėti įtaisyti pasiklausymo aparatūrą šešių valstybių atstovų Jungtinėse Tautose darbo kabinetuose. Tos šešios valstybės dar nebuvo apsisprendusios dėl JTO rezoliucijos, leidžiančios pradėti karinę invaziją į Iraką. Sukrėsta, ką perskaitė, Katerina atspausdino elektroninį laišką ir perdavė jį žiniasklaidai. Paviešinta istorija sukėlė daug diskusijų pasauliniu lygiu, o mergina buvo apkaltina valstybės išdavimu.

"Kita tylos pusė"

Vienas ryškiausių režisierių Lietuvoje Algimantas Puipa grįžta į didįjį kiną, pristatydamas net penkiolika metų brandintą literatūrinio kūrinio ekranizaciją. Istorija pasakos apie du brolius – Einarą ir Kasparą. Jie jau senokai nėra matę vienas kito, nors jų namus skiria tik upė. Kasdien jie stebi vienas kitą iš toli, žino, kada kas kūrena krosnį, uždega šviesą ir laukia vienas kito mirties. Brolių ryšys yra seniai nutrūkęs, kai jie abu mylėjo vieną moterį vardu Mina. Vienam ji buvo žmona, kitam – meilužė. Dėl šios ir kitų skaudžių priežasčių broliai vienas nuo kito atsitvėrė amžina tylos ir neapykantos siena.

buvaukine.lt

GALERIJA

  • Kontroversiškasis Džokeris grįžta <span style=color:red;>(filmo apžvalga)</span>
  • Kontroversiškasis Džokeris grįžta <span style=color:red;>(filmo apžvalga)</span>
  • Kontroversiškasis Džokeris grįžta <span style=color:red;>(filmo apžvalga)</span>
  • Kontroversiškasis Džokeris grįžta <span style=color:red;>(filmo apžvalga)</span>
  • Kontroversiškasis Džokeris grįžta <span style=color:red;>(filmo apžvalga)</span>
Kadrai iš filmo
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS