„Krikštatėvio“ režisieriui – pagrindinė Ispanijos meno premija | Diena.lt

„KRIKŠTATĖVIO“ REŽISIERIUI – PAGRINDINĖ ISPANIJOS MENO PREMIJA

  • 0

Jungtinių Valstijų filmų kūrėjas Francis Fordas Coppola (Fransis Fordas Kopola) trečiadienį laimėjo pagrindinę Ispanijos metinę meno premiją už viso gyvenimo darbus, iš kurių žymiausi yra „Krikštatėvis“ (The Godfather) ir „Šių dienų Apokalipsė“ (Apocalypse Now).

76 metų F.F.Coppola 50 tūkst. eurų Astūrijos princesės premija įvertintas kaip „svajotojas ir novatorius“.

„Jo valdžios, siaubo ir karo absurdiškumo tyrinėjimai peržengė jo meniškų darbų ribas ir tapo universaliais vaizduotės ir šiuolaikinės kultūros simboliais“, – sakoma apdovanojimą skyrusios komisijos pareiškime.

Tokie režisieriaus šedevrai kaip mafijos saga „Krikštatėvis“ arba juosta apie Vietnamo karą „Šių dienų Apokalipsė“ atnešė F.F.Coppolai daugybę „Oskarų“ ir kompromisų nemėgstančio menininko reputaciją.

„Jo požiūris kartais prieštaravo Holivudo kino pramonės interesams, sukeldamas ekonomių problemų ir sunkumų filmuojant“, – sakė komisija.

Astūrijos princesės fondas (Fundacion Princesa de Asturias) premiją už menus skiria asmeniui, grupei ar organizacijai, kurios darbas literatūros, kino, šokio, muzikos ar kitose meno srityse „tampa reikšmingu įnašu į žmonijos kultūros paveldą“.

Ankstesniais metais šias premijas yra gavę: JAV architektas Frankas Gehry (Frenkas Geris), Ispanijos kino režisierius Pedro Almodovaras (Pedras Almodovaras), JAV legendinis bardas Bobas Dylanas (Bobas Dilanas), britų architektas Normanas Fosteris (Normanas Fosteris), amerikiečių skulptorius avangardistas Richardas Serra (Ričardas Sera) ir brazilų architektas Oscaras Niemeyeris (Oskaras Nimejeris), vienas iš Niujorke stovinčių Jungtinių Tautų (JT) pastatų komplekso projektuotojų.

Premija bus įteikta spalį Astūrijos regiono sostinėje Ovjede per iškilmingą ceremoniją, kuriai vadovaus Ispanijos karalius Filipė (Filipė) ir kuri bus transliuojama per Ispanijos televiziją.

Buvusi Astūrijos princo premija pernai, princui Filipei tapus karaliumi, buvo pervardinta į Astūrijos princesės premiją - jo devynerių metų dukters Princesės Leonoros vardu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS