Lietuva siunčia du filmus kovoti dėl „Oskaro“ – „Šuolį“ ir „Izaoką“ | Diena.lt

LIETUVA SIUNČIA DU FILMUS KOVOTI DĖL „OSKARO“ – „ŠUOLĮ“ IR „IZAOKĄ“

  • 0

Šiemet Lietuva siunčia du filmus kovoti dėl JAV kino akademijos apdovanojimų.

Lietuvos pretendentu į „Oskarus“ jau buvo paskelbtas dokumentinis Giedrės Žickytės filmas „Šuolis“.

Trečiadienį Kino centras informavo, kad galimybė pretenduoti į JAV kino akademijos apdovanojimus suteikta ir režisieriaus Jurgio Matulevičiaus vaidybiniam filmui „Izaokas“.

Anot Kino centro, galimybė šiemet pristatyti dar vieną lietuvišką filmą atsirado, kai JAV Kino meno ir mokslo akademija nusprendė „Šuolį“ priskirti dokumentinių filmų kategorijai, o ne tarptautinių.

„Izaokas“ – debiutinis J. Matulevičiaus filmas, jis buvo nominuotas Europos kino apdovanojimų kategorijoje „Europos atradimas“ ir pretendavo gauti tarptautinės kino kritikų asociacijos FIPRESCI prizą.

Filmas sukurtas pagal Antano Škėmos apysaką ir pasakoja apie Andrių Gluosnį, kuris nužudo žydą Izaoką per kraupias „Lietūkio“ garažo žudynes, įvykusias 1941 metais Kaune.

Filmas kalba apie Holokausto, karo žiaurumo ir praeities traumų nulemtus dviejų draugų santykius ir jų meilę vienai moteriai jau sovietinėje Lietuvoje.

Kino centras pabrėžia, kad filmui tapus oficialiu Lietuvos kandidatu į „Oskarą“, kelias iki nominacijos į apdovanojimą dar nesibaigia. Akademijos komitetai iš visų pasaulio šalių nominuotų pretendentų atrinks geriausius užsienio šalių filmus ir paskelbs finalinį penketuką, jis ir pateks į galutinį nominuojamų filmų sąrašą, tik vienas jų pelnys „Oskarą“.

JAV kino meno ir mokslo akademijos „Oskaro“ premijų įteikimo 94-oji ceremonija vyks 2022 metų kovo 27 dieną.

GALERIJA

  • Lietuva siunčia du filmus kovoti dėl „Oskaro“ – „Šuolį“ ir „Izaoką“
  • Lietuva siunčia du filmus kovoti dėl „Oskaro“ – „Šuolį“ ir „Izaoką“
Kadrai iš filmų
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS