Lietuvos gražuolė mėgaujasi gyvenimu Rusijoje | Diena.lt

LIETUVOS GRAŽUOLĖ MĖGAUJASI GYVENIMU RUSIJOJE

Mylimasis rusas, gyvenimas jo tėvynėje, ajurveda, sveikas gyvenimo būdas, savanorystė. Žinomam modeliui Eglei Terekaitei tai daug svarbiau už trylikos metų darbą įvairiausiuose pasaulio kampeliuose, garsius dizainerius ir prekės ženklus.

Netroško būti pakaba

"Niekada savęs nepristatydavau modeliu, – gūžtelėjo pečiais jau nuo 13 metų Niujorke, Milane, Paryžiuje, Londone, Tokijuje, Hamburge, Madride, Seule, Maniloje ir daugelyje kitų miestų modeliu dirbusi 26-erių Eglė. – Save matau kaip sielą, save vadinu ajurvedos studente, savanore, gyvūnų mylėtoja, vegetare. Tai suteikia didžiausią džiaugsmą. Modelio darbas – tik hobis."

E.Terekaitė nesureikšmino darbo mados savaitėse Paryžiuje, Milane, Niujorke, pozavimo žurnalų viršeliuose, filmavimosi "Hyundai", LG ir kitos reklamose.

Ji nesureikšmino to, kad tapo "Etam" apatinio trikotažo veidu, pozavo vienam žymiausių italų mados fotografų Giovanni Gastelai, bendradarbiavo su Roberto Cavalli, Valentino, Victoria Beckham ir kitomis garsenybėmis.

Jos niekada netraukė tik garsių kompanijų vardai, o ir dabar ji mielai renkasi natūralius, kokybiškus lietuvių dizainerių darbus.

"Mada suteikė galimybę pamatyti pasaulio, uždirbti ir tapti savarankiškai. Bet aš nesiekiau, kad mano motyvacija taptų pinigai, – sakė moteris, savyje perpildžiusi mados pasaulio taurę, norinti dalytis sveikatingumu, rūpintis gyvūnų teisėmis, savanoriauti. – Dabar renkuosi ne finansiškai pelningus, bet retus, įdomius mados projektus, džiaugiuosi dirbdama ir lietuviams, kurie išleidžia į rinką ekologišką produkciją. Niekada į mados pasaulį nežvelgiau materialistės akimis, nenorėjau būti tik pakaba, preke. Modelio darbas buvo galimybė keliauti ir pažinti pasaulį."

Eglė kartais jaučiasi taip, tarsi būtų nugyvenusi šimtmetį, o kartais, kad yra labai jauna, nes nori sužinoti ir išmokti dar daug dalykų.

"Žengiu sąmoningumo keliu", – teigė Eglė, 2015 m. ajurvedos institute "Jiva" pas garsiausią Indijoje ajurvedos mokytoją daktarą Partapą Chauhaną pradėjusi mokslus, o šiemet kovą jau tikisi gauti ajurvedos konsultantės vardą.

Regėjo ir nemalonių dalykų

Ar gyvenimo pokyčiui įtakos turėjo persisotinimas mados pasaulio blizgučių, tuštybės, vakarėlių, kur liejasi alkoholis, vartojamas kokainas, o 30–40 metų už manekenes vyresni turtuoliai skuba nusitempti į lovą?

O gal apsisprendimą gyventi sveikai lėmė matomi ne visada sveiko gyvenimo būdo besilaikantys modeliai – rūkantys, šlamščiantys "Mc'Donald" produkciją ir litrais maukiantys kavą? O gal tam įtakos turėjo skaudus potyris?

"Laimė, nepatyriau sukrėtimų, didelių išgyvenimų ar praradimų, kurie dažniausiai lemia permainas gyvenime. Mano vertybės visada buvo kitos, ne išorinės, už tai ačiū tėvams, – pasakojo Eglė, kurios mama, grįžusi iš paskaitos, pirmoji davė impulsą visai šeimai tapti vegetarais. – Tačiau mačiau ir narkotikų, ir alkoholio, ir daug nesveikos mitybos. Bet į vakarėlius atsinešdavau savo vandens buteliuką, kurį užsukdavau ir nešiodavausi su savimi. Nemalonūs vaizdai dar labiau paskatino eiti ajurvedos keliu, sumažinti darbų krūvius."

Azijoje – permainų ilgesys

Dirbdama Eglė sulaukė daug komplimentų už pozityvų požiūrį, draugiškumą, betarpišką bendravimą, ji puikiai sutarė su fotografais, stilistais, visažistais ir visa kūrybine komanda, tačiau pajuto, kad tas darbas neužpildo jos sielos, nepraturtina kaip asmenybės. Ir dvasingumo trūkumas, dirbant mados pasaulyje, vis didėjo.

"Galutiniu tašku buvo du mėnesiai, praleisti Pietų Korėjoje, kai aš ir septyni modeliai gyvenome viename bute, dalijomės viena vonia. Buvo itin karšta – vasara ant cemento didmiestyje, – prisiminė E.Terekaitė. – Merginos skirtingos, dauguma jų rūkė, triukšmavo, mėgo vakarėlius, audringą gyvenimą. Tuo metu Lietuvoje buvo šilta vasara, tėvai, draugai, ilsėjosi prie ežero, džiaugėsi gamta. Šmėkštelėjo mintis – ką aš čia darau?"

Vis dėlto Azijoje 177 cm ūgio modelio širdis atsigauna, ypač apsilankius mažose budistų šventyklose ir ten mėgaujantis ramybe, varpelių ir gongų skambesiu, natūralių smilkalų, kuriuos tuntais gabenasi į namus, kvapu, o perskaityta informacija apie ajurvedą smilktelėjo giliai – toks turi būti jos kelias.

 

"Žilvino Užkuraičio, Dariaus Ražausko paskaitos apie ajurvedą, karmą, reinkarnaciją sudomino iškart. Tapau vegetare, mane pradėjo supti vis daugiau šviesių žmonių, atsivėrė daug dalykų, žinių, kurie įkvėpė kitoms veikloms, savanorystei, o modeliu pasidarė dirbti lengviau", – šypsojosi švelnumu ir pozityvumu trykštanti E.Terekaitė.

Nevalgyti to, kas žudoma

Pastebėjus, kad dvasingumas ir Vilniaus universitete jos sėkmingai baigti tarptautinių santykių ir politikos mokslai nesiderina, Eglė nusijuokė: "Taip, politika ir dvasingumas nelabai siejasi. Bet mokslai man davė patirties, o dabar noriu būti naudinga žmonėms."

Kodėl ji tapo vegetare? Ne, pirmoji tokio pasirinkimo priežastis nebuvo dėl sveikatos. Iš pradžių tai lėmė moralė: nenoras valgyti to, kas nužudoma.

"Iškart sustiprėjo sveikata, imunitetas, atsirado daugiau energijos, nereikia sirgti rudenį ir žiemą, neliko kaltės jausmo, – drąsiai sakė Eglė. – Į gydytojus nesikreipiau jau šešerius metus. O kai persidirbu, persivalgau saldumynų, nesilaikau ajurvedos patarimų, retkarčiais nesutvarkau emocijų, žinau, bus padarinių. Tačiau peršalimas greitai praeina vartojant vaistažolių arbatas, vėl laikantis ritmo, nevalgant ar sumažinant maisto racioną iki minimumo, nes tuomet organizmas kovoja su liga."

Ką gelbėtų nuo gaisro?

Kaip ji reaguoja į vegetarus erzinančių žmonių argumentus, kad ji gaili gyvūnų, o negaili augalų, kurie taip pat gyvi?

Eglė nusišypsojo ir pateikė pavyzdį. Gaisras namuose, ir tu turi galimybę kažką išnešti iš gaisro – ar mylimą augintinį – katę, šunelį, papūgėlę, žiurkėną ar kaktusą, orchidėją? Ką gelbėtum?

"Vis dėlto gyvūnai artimesni mums. Jie panašesni į mus, jaučia skausmą, meilę, prisirišimą, jie kaip broliai ar seserys, –  E.Terekaitė netrukus atrėmė ir kitą pastebėjimą, kad lengva nevalgyti mėsos šalyse, kur karšta, pavyzdžiui, Indijoje. – Ajurveda – gyvenimo žinios – pritaikytos ne indams, ne amerikiečiams, ne rytiečiams ar vakariečiams. Sanskrito kalba parašyti šventraščiai, kuriems tūkstančiai metų ir, anot mokslininkų, jie seniausi pasaulyje, pritaikyti visiems žmonėms. Ir nesvarbu, ar jie gyvena šiltuosiuose, ar šaltuosiuose kraštuose. Tai žinios, kaip maitintis, ilsėtis, elgtis, prižiūrėti savo sielą ir kūną. Ajurvedos praktikos – sistema, kad mes būtume laimingi ir sveiki."

Beje, mėsa, nėra šildantis produktas ir neturi gyvybinės energijos, tęsė modelis: ji ilgainiui šaldo organizmą, nes visa energija skirta jai virškinti, o tai vyksta 72 valandas.

Rytinė stiklinė vandens

"Mėsoje daug toksinų, baimės, skausmo, emocijų, nes gyvūnas buvo žudomas. Gyvūnai turi daug parazitų, kirmėlių, serga įvairiomis ligomis, todėl auginami gaudami dideles dozes antibiotikų, chemijos, – argumentavo Eglė. – Ir nors augalai šiais laikais taip pat gauna pesticidų, tačiau to nepalyginsi su mėsa."

Eglė stengiasi maistą pirkti pas močiutes kaimuose, turgeliuose, ekologinį, geria natūralų, vadinamąjį ahimsa, nesmurtinį karvių pieną.

"Tos karvytės auginamos ne skersti. Tokį pieną gerti sveika, tik reikia žinoti, kokių mėnulio fazių metu (ir tik ne ryte) įdėti natūralių prieskonių", – aiškino modelis, kuris rytą pradeda nuo stiklinės šilto vandens su citrina.

"Ne" – mėsai, alkoholiui, tabakui sakanti jauna moteris, išvykusi į Romą ar Paryžių, retkarčiais dar neatsispiria nebent puodeliui balintos kavos, nors žino, kad kava išplauna iš organizmo naudingus mineralus.

Ji nevartoja ir kofeino turinčios arbatos, ją pakeisdama natūralių žolelių arbata.

"Dešimtis kartų dažniau įvairiomis ligomis serga būtent mėsavalgiai. Jei keli vegetarai atvežami į ligoninę dėl geležies trūkumo – garsiai trimituojama. Tačiau tie žmonės maitinosi nesubalansuotai, nežinodami, kuo pakeisti mėsiškus maisto produktus, – aiškino vegetarė. – Svarbiausia, nereikia pamiršti, kad mes esame ne tik fizinis kūnas, bet ir siela. Todėl reikia maitinti ir savo dvasią."

Tolerancijos mokytoja

Ar baltai varnai nėra sunku gyventi modelių pasaulyje?

Ne. Be to, Eglė pasidžiaugė, kad sveika gyvensena populiarėja.

"Net jei tai yra mada. Tačiau joga, ajurveda, sveikas gyvenimo būdas – puiki mada, – išgirdusi apie kitą – tuštybės, pripūstų lūpų, silikoninių krūtų madą Eglė linktelėjo galva. – Chemija gali išlyginti raukšles, bet sielos neišgydys, sveikatos ir laimės neatneš. Tiems žmonėms dažniausiai trūksta laimės, o tuštumą sieloje jie bando kompensuoti išoriniais dalykais. Žinoma, reikia harmonijos, mylėti, prižiūrėti ir savo kūną, bet pirmiausia investuokime į vidaus grožį, o po to natūraliai pradės švytėti visas žmogus."

Ji neslepia pastebėjusi itin daug grožio klinikų ir Rusijos, kur dabar gyvena, didmiesčiuose, ir grįžusi į Lietuvą, ir Pietų Korėjoje, kur dirbo.

Daugiau nei metus Eglė gyvena Rusijoje – 28 metų jos mylimojo Ivano gimtajame mieste Žemutiniame Naugarde.

 

"Anksčiau galvojau, kad priešingybės – gerai, nes traukia viena kitą, papildo. Bet paskui supratau: porų vertybės turi sutapti, jei jie nori susikibę už rankų eiti vienu keliu, – pažintimi Londone su žmogiškomis vertybėmis pasižyminčiu, beje, taip pat neturinčiu žalingų įpročių rusu džiaugėsi E.Terekaitė. – Rusija man tapo tolerancijos, kitos kultūros priėmimo, gilesnių vertybių mokytoja."

Atvyko atvira širdimi

Ar tai, kad paaštrėjusios antirusiškos nuotaikos Lietuvoje, o ten, Rusijoje, vyrauja antivakarietiška propaganda, neatbaidė politikos mokslų baigusio modelio nuo Rusijos?

"Draugai, pažįstami, veikiami propagandos, gąsdino – kur aš keliauju, juk ten labai blogai! Tačiau važiavau pas rusus atvira širdimi. Vykau pažinti jų tradicijų, kultūros, o ne domėtis politika ar ekonomika", – paaiškino Eglė.

Ukmergėje gimusią lietuvę sužavėjo ne tik pasakiška gamta, bet ir rusai.

"Jie nuostabūs, nuoširdūs ir paprasti žmonės, – įvertino E.Tereikaitė. Pasak jos, Maskva ir dar keli šios šalies didmiesčiai – dar ne visa Rusija. – Mažesniuose miestuose, kaimuose viskas tikra, nėra dirbtinumo, kurio ypač daug JAV bei jaučiama  ir Vakarų Europoje, ir Lietuvoje."

Dirbdama JAV E.Terekaitė pastebėjo labai daug dirbtinumo, netikrumo, apsimestinių šypsenų, vartojimo kultūros, būdingų vakarietiškai civilizacijai. Didžiojoje Rusijos dalyje to dar nėra.

Eglė džiaugiasi gyvenimu Žemutiniame Naugarde, labai šiltai ją priėmusiais Ivano tėvais, draugais, nors iš pradžių anglų, prancūzų, šiek tiek kinų ir japonų kalbą mokanti lietuvė rusiškai nekalbėjo.

Ji džiaugiasi 100 km išvyka už miesto, kur kaime, prie pat Volgos upės, gyvena Ivano seneliai. "Miškas, laukymės, upė, saulė, dabar daug sniego, – švytėjo modelis. – Tai lyg mažas rojus."

Namai – it šventykla

Išgirdę akcentą rusai klausdavo, iš kur ji? Sužinoję, kad iš Lietuvos, nušvisdavo – netgi nepažįstamieji gatvėje Eglę priima labai šiltai.

"Rusai – labai svetingi, sielos žmonės, kviečiasi arbatos, jiems malonu, kad atvykau gyventi į kitą šalį, paskui vyrą, – prisipažino su Ivanu gyvenanti E.Terekaitė. Ji specialiai nežiūri televizoriaus ir nepasiduoda propagandai. – Niekada iš rusų nesulaukiau blogo žodžio, niekada negirdėjau blogai kalbant apie Lietuvą."

Penkerius metus televizoriaus nežiūrinti Eglė nenori negatyvių, baimę sėjančių žinių: ji mieliau užsiima savanoryste, padeda seneliams, našlaičiams.

Ji itin myli Lietuvą, Ukmergę, savo draugus, šeimą, bet nesigaili pasirinkusi gyventi pas savo mylimąjį Rusijoje.

"Džiugu, kad čia galiu pažinti jų tradicijas, svetingumą, kultūrą ir kartu dalytis ajurvedos žiniomis, – kalbėjo Eglė, pastaruoju metu smarkiai sumažinusi modelio darbo krūvius. – Beje, mūsų proseneliai, kaip ir rusai, žino apie gamtos įtaką žmogui, sveiko gyvenimo būdo paslaptis."

Jos ir Ivano namai – šviesūs, kvepiantys natūraliais smilkalais, aliejais, it jauki šventykla ar ramybės oazė, kur nėra vietos svaigalams, blogai energijai.

Eglė vis dar mokosi pažinti save, su kiekvienu žmogumi stengiasi bendrauti kaip su broliu ir seserimi, siekia pasidalyti žiniomis apie sveiką gyvenseną.

Kas besišypsančiai ir švytinčiai moteriai yra laimė? "Būti čia ir dabar, šią akimirką, – atsakė ilgai negalvojusi. – Laimė matyti, kai dabar už lango it deimantai blizga sniegas, kai geriu šiltą žolelių arbatą su mylimu žmogumi, laimė, kai aplink sveiki ir laimingi žmonės."

GALERIJA

  • Lietuvos gražuolė mėgaujasi gyvenimu Rusijoje
  • Lietuvos gražuolė mėgaujasi gyvenimu Rusijoje
  • Lietuvos gražuolė mėgaujasi gyvenimu Rusijoje
  • Lietuvos gražuolė mėgaujasi gyvenimu Rusijoje
  • Lietuvos gražuolė mėgaujasi gyvenimu Rusijoje
Asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (53)

Turėčiau

Skylę ,IR AŠ MĖGAUČIAUSI GYVENIMU...

Propeleris

Labai reikalinga detalė modeliui ,lėktuvėliui, ir žinau kur ji turi būti ,bet MERGAI MODELIUI--....Į kokią skylę kišti ,juk jos DVI ??? t.y SKYLĖS.

to neblogai

o tu koks propagandos agentas uzsislepes? apsimeti durneliu, ar nem skaityt? kalba apie zmones, zmogiskuma, o kai tokiu, kaip tu daug, taip ir atstumia. buvau rusijoje ir isties geri tie zmones, dusios, sielos zmones. o tu atrodo nemoki ar nenori skaityt
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS